• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
15°Bratislava

Dlhodobé následky koronavírusu: Takto ostávajú poškodené orgány aj po miernej infekcii

  • 19:37 07.06.2020
  • Bratislava
Dlhodobé následky koronavírusu: Takto ostávajú poškodené orgány aj po miernej infekcii

Dokonca aj mierne prípady nákazy koronavírusom spôsobujú dlhodobé poškodenie orgánov.

Vedci varujú, že aj po vyliečení z ochorenia COVID-19, môže mať vírus dlhodobé následky na ľudské orgány. Najviac sú chorobou postihnuté pľúca, no vírus dokáže ochromiť aj ďalšie životne dôležité orgány a telesné systémy.

Aj tí, ktorí prekonali miernu formu Covid-19, by mohli čeliť ďalším komplikáciám aj mesiace po uzdravení.

Objavujú sa najmä dôkazy z Číny a Talianska, kde pacienti s miernym ochorením čelia dlhodobým zdravotným problémom potom, čo vírus opustil ich telo. Ako pre pre Good Health uviedol profesor Roberto Pedretti, vedúci kardiológie na klinickom vedeckom ústave v Pavii v Taliansku:

„To, čo sme videli v nemocniciach, je len špička ľadovca. V súčasnosti sa zameriavame na liečbu pacientov v akútnom štádiu, aby sme im pomohli zotaviť sa z COVID-19. Musíme však tiež zvážiť budúce následky vírusu na zdravie.“

Experti opísali niekoľko dlhodobých účinkov koronavírusu.

1. Zjazvenie pľúc

COVID-19 je ochorenie dýchacích ciest, ktoré má obrovský vplyv na pľúca.

U mnohých pacientov s COVID-19 sa vyvinie forma respiračného zlyhania nazývaného syndróm akútnej respiračnej tiesne (ARDS). V týchto prípadoch je pacientov nutné pripojiť na umelú pľúcnu ventiláciu.

Predchádzajúce štúdie naznačujú, že ARDS môže významne znížiť kvalitu života ľudí aj po tom, čo sa zotavili, pretože zanecháva nezvratné jazvy v pľúcach.

Niekoľko nedávnych štúdií poukázalo na rastúce dôkazy, že Covid-19 spôsobuje fibrózu - zjazvenie pľúcneho tkaniva, ktoré môže viesť k zvýšeniu dýchavičnosti.

Čínska štúdia z marca uvádza, že „pľúcna fibróza môže byť jednou z hlavných [dlhodobých] komplikácií pacientov s Covid-19“.

Toto odráža zistenia štúdie vo Wu-chane, kde vedci analyzovali CT skeny 81 pacientov s Covid-19 a našli príznaky fibrózy aj u tých, ktorí nemali žiadne príznaky, ako je kašeľ alebo vysoká horúčka.

V apríli v časopise Lancet Infectious Diseases vedci uviedli, že nie je jasné, či sú tieto zmeny pľúc „nezvratné“.

Napriek zjavnému zotaveniu „niektorým pacientom sa môžu pľúcne funkcie znížiť o približne 20 až 30 percent,“ hovorí doktor Owen Tsang Tak-jin, riaditeľ Centra infekčných chorôb v Nemocnici Princess Margaret v Hongkongu.

2. Poškodenie pečene

Nová štúdia z Číny naznačila, že u mnohých ľudí infikovaných koronavírusom môže dôjsť k poškodeniu pečene.

Vedci analyzovali výsledky krvných testov 34 pacientov s COIVD-19 v priebehu ich hospitalizácie.

Z ich údajov vyplynulo, že zotavení pacienti majú naďalej zhoršenú funkciu pečene aj po prepustení po dvoch negatívnych testoch.

3. Oslabené srdce

COVID-19 tiež zaťažuje srdce. Vedci z Harvard University označili túto smrteľnú chorobu za „jeden veľký záťažový test srdca“.

Zistili, že zápal a vysoké horúčky vyvolané koronavírusom oslabujú srdce a zvyšujú riziko srdcových abnormalít, ako je vyššia zdrážanlivosť krvi.

Štúdia 416 pacientov s Covid-19 uverejnená v časopise JAMA Cardiology uvádza, že jeden z piatich pacientov hospitalizovaných v čínskom meste Wuhan utrpelo poškodenie srdca.

Vedci tiež zistili, že problémy sa môžu vyskytnúť aj u tých, ktorí nemajú základné srdcové problémy.

Ďalšia štúdia z Wu-chanu uverejnená vo februári zistila, že z 36 pacientov presunutých na jednotky intenzívnej starostlivosti 16 (44,4%) trpelo arytmiou (nepravidelný srdcový rytmus).

Predpokladá sa, že problémy so srdcom sa vyskytujú v dôsledku vírusu, ktorý spúšťa „cytokínovú búrku“, kedy imunitný systém nadmerne reaguje na infekciu, čo vedie k zápalu srdcového svalu (myokarditída).

Výsledkom je, že srdce pumpuje slabšie a spôsobuje príznaky, ako je dýchavičnosť.

4. Znížená mobilita

Mnoho pacientov z Covid-19 má dlhodobé problémy s kognitívnymi a fyzickými funkciami týždne až mesiace po prepustení z nemocnice.

Toto je bežné u pacientov prijatých na jednotky intenzívnej starostlivosti, pretože dlhé ležanie v posteli si môže vyberať daň na tele a svaloch.

Štúdia vedcov z Johns Hopkins University zistila, že každým dňom stráveným na lôžku klesla svalová sila pacientov od 3 do 11 percent v nasledujúcich mesiacoch a rokoch.

Lekári sa obávajú, že vplyv koronavírusu na mobilitu môže byť horší, pretože v nemocniciach sa nevykonávajú rehabilitácie, ktoré zvyčajne pacientom pomáhajú zvýšiť mobilitu.

Okrem toho trvá zotavenie pacientov z koronavírusu dlho - zvyčajne asi dva týždne.

5. Pokračujúca dýchavičnosť

Lekári tvrdia, že pacienti s koronavírusom pravdepodobne budú mať pretrvávajúcu dýchavičnosť aj po tom, ako sa zotavia.

Väčšina pacientov so SARS trpela dýchavičnosťou ešte jeden mesiac po infekcii a to môže platiť aj pre pacientov s COVID-19.

Steven Berk, výkonný viceprezident a dekan lekárskej fakulty Texas Tech Health Sciences Centre, povedal pre Fox News:

„Ľudia s pneumóniou SARS mali dýchavičnosť jeden mesiac po infekcii. Tí, u ktorých sa vyvinul syndróm akútnej respiračnej tiesne (ARDS), zostali dýchaviční celé mesiace alebo po celý život.“

6. Problémy duševného zdravia

Psychiatri tvrdia, že pri pohľade na minulé koronavírusy je pravdepodobné, že veľa pacientov s Covid-19 bude mať problémy s duševným zdravím vrátane depresie a úzkosti.

Štúdia pacientov prepustených po prekonaní SARS zistila, že viac ako tretina hlásila depresiu a úzkosť po 12 mesiacoch. Ako uviedla Melissa Nolanová, odborníčka na infekčné choroby a profesorka na Univerzite v Južnej Karolíne:

„Od pôvodného prepuknutia SARS v roku 2003 vidíme, že psychiatrická choroba je najvýznamnejším dlhodobým následkom. Vrátane posttraumatickej stresovej poruchy a depresie.“

Všeobecne platí, že čím menej zápalu sa objaví u pacienta s COVID-19, tým menej dlhodobých následkov bude ochorenia mať. Keďže COVID-19 je nová choroba, odborníci sa stále snažia pochopiť jej priebeh a dlhodobé následky.

Vedci budú musieť v priebehu času sledovať pacientov a hľadať zmeny v ich srdciach, pľúcach a iných kľúčových orgánoch, aby zistili, kedy je poškodenie dlhotrvajúce a či sa telo bude schopné úplne uzdraviť.

Zdroj: Info.sk, TM, rc.rcjournal.com, medrxiv.org, jamanetwork.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.