• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Táto skupina žien je 4-krát náchylnejšia na vznik lupusu

  • 21:29 03.06.2020
  • Manchester
Táto skupina žien je 4-krát náchylnejšia na vznik lupusu

Ženy, ktoré sa v živote stretnú s týmto nepríjemným zážitkom, by na sebe mali dôslednejšie pozorovať prípadné príznaky lupusu.

Lupus je chronické ochorenie, pri ktorom dochádza k vzniku zápalu a bolesti v rôznych častiach tela. Ide o autoimunitné ochorenie, ktoré najčastejšie postihuje pokožku, kĺby a vnútorné orgány, ako sú obličky alebo srdce.

Manchesterskí vedci najnovšie našli prepojenie medzi rizikom vzniku porúch spojivových tkanív, ako je aj lupus, a určitou časťou žien, ktorým sa v minulosti narodilo mŕtve bábätko. Podľa nich sú tieto ženy až 4-krát náchylnejšie na vznik ochorenia v porovnaní s ostatnými.

Podľa nového výskumu sa protilátky, ktoré signalizujú prvotné znaky lupusu, môžu v telách žien objaviť do piatich rokov po traumatickom pôrode bez akýchkoľvek sprievodných príznakov. To znamená, že mnohé ženy znova otehotnejú bez toho, aby vedeli o riziku, aké im hrozí, alebo potratia bez toho, aby poznali pravý dôvod.

„Pôrod mŕtveho plodu po sebe zanecháva psychologickú aj biologickú stopu,“ myslí si autorka a pôrodníčka Hannah Kitherová z Manchesterskej univerzity. „Táto štúdia súhrnne dokazuje, že u týchto žien existuje zvýšené riziko lupusu.“

Podľa Kitherovej zatiaľ nie je jasné, či pôrod mŕtveho dieťaťa je následkom imunologických abnormalít vznikajúcich pri lupuse, alebo naopak ťažký pôrod funguje ako spúšťač imunitných reakcií, ktoré vedú k poruchám spojivových tkanív.

„Pôrod mŕtveho dieťaťa je traumatizujúci – a obavy z neskorších komplikácií budú u týchto žien ohromné. My však veríme, že informácie, ktoré im tento výskum sprostredkuje, im pomôžu prekonať ťažkosti v nasledovných rokoch.“

Kitherová sa s kolegami pozrela na viac ako 100.000 tehotných žien z Británie. Z nich si všímala tie, ktorým sa narodilo mŕtve dieťa, a sledovala, či u nich následne došlo aj k vzniku lupusu, poruchy spojivových tkanív alebo tvorbe autoimunitných protilátok.

„Žena, ktorá porodí mŕtve dieťa, je testovaná na niekoľko ochorení, ale teraz vieme, že lupus sa ešte dlho po pôrode nemusí objaviť – niekedy to trvá roky,“ uviedol jeden z autorov štúdie a pôrodník Alex Heazell. „Keďže takýto pôrod je jedným z rizikových faktorov lupusu, všeobecní lekári by na to mali brať ohľad pri testovaní pacientiek.“

„Aj samotné ženy by na sebe mali prísne pozorovať prípadné príznaky lupusu, medzi ktoré patrí bolesť kĺbov a svalov a chronická únava.“

Zdroj: Info.sk, DP, onlinelibrary.wiley.com, dailymail.co.uk, lupus.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

DNES - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.