• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Prečo je vanilka taká drahá? Pravý dôvod vás prekvapí

  • 20:15 06.06.2020
  • Bratislava
Prečo je vanilka taká drahá? Pravý dôvod vás prekvapí

Pravé vanilkové struky možno nájsť len v špecializovaných predajniach, pričom ich cena vôbec nie je nízka. Prečo je vanilka taká ťažko dostupná?

Málokto z nás do bodky sleduje recepty, ktoré volajú po použití vanilkového struku alebo vanilkového extraktu. Nielen, že sa tieto suroviny dajú len ťažko zohnať, ale sú aj poriadne drahé. Do väčšiny jedál sa preto pridáva vanilková aróma, ktorá celkom presne imituje chuť vanilky.

Môže za to počasie

Keď sa bližšie pozrieme na cenu vanilky, zistíme, že ide o klasický prípad vzorca „keď nie je dopyt, nie je ani ponuka“.

Asi 80 percent sveta sa spolieha na dovoz vanilkových strukov z jediného miesta, ktorým je ostrov Madagaskar. Ten sa v posledných rokoch stal útočiskom ničivých búrok (napríklad v roku 2017 ho zasiahol cyklón Enawo), čo malo za následok zničenie úrody vanilky, ktorej cena sa vyšplhala na 600 amerických dolárov za kilogram (535 eur), čo je desaťnásobne viac ako pred niekoľkými rokmi.

V roku 2019 sa situácia na trhu s vanilkou mierne upokojila, čo však narušil rok 2020, v ktorom sa predpokladá, že cena vanilky opäť porastie v dôsledku obmedzenia jej spracovania. Pandémia ochorenia COVID-19 by mohla cenu vanilky ešte zvýšiť.

Náročná na pestovanie

Jedným z hlavných dôvodov, prečo je cena vanilky taká vysoká, je aj jej náročnosť na pestovanie. Vanilka patrí do čeľade vstavačovitých rastlín, alebo orchideí, z ktorých ako jediná rodí vanilkové struky. Ak doma pestujete orchideu, určite viete, že ide o náročnú rastlinu, ktorá prežije len pri ideálnych podmienkach.

Opeľovanie vanilky sa vykonáva ručne a vyžaduje si skúsených pracovníkov. Tými sú obvykle farmári, medzi ktorými sa toto povolanie dedí z pokolenia na pokolenie. Vanilka kvitne len raz do roka, takže správne načasovanie opeľovania je mimoriadne dôležité.

Po tom, ako sa zozbierajú plody vanilky, musí byť plodina ošetrená a vysušená. Celý proces zberu a spracovania vanilky tak môže trvať až rok.

V roku 2017, keď cyklón Enawo zničil množstvo vanilkovej úrody, sa mnohí farmári odsťahovali za inou prácou, pretože cena vanilky klesla. Paradoxne však zároveň došlo k zvýšenému dopytu vo svete, takže priepasť medzi dopytom a ponukou sa ešte viac prehĺbila.

Stojí za to?

Vanilka sa do receptov nepridáva len preto, aby jedlu dodala vanilkovú chuť. Podobne ako soľ, aj ona zvýrazňuje ďalšie príchute.

Ak sa stretnete s receptom, ktorý vyžaduje použitie výťažku z pravej vanilky, môžete ho nahradiť aj umelou arómou, ktorá sa často vyrába z uhoľného dechtu, buničiny a guajakolu.

Každý, kto túži po autentickej chuti vanilky, by ale mal siahnuť po pravých strukoch alebo extrakte. Kúpou vanilky nepomáhate len sebe, ale aj obchodu s ňou a v neposlednom rade dávate prácu farmárom, ktorí ju za ťažkých podmienok pestujú.

Zdroj: Info.sk, DP, fona.com, howstuffworks.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

DNES - 13:45Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

DNES - 7:22Zaujímavosti

Zábery útoku na slovenského dôchodcu sa šíria na sociálnych sieťach v Španielsku.

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

VČERA - 21:55Zaujímavosti

Ide o ďalší incident lietadla od spoločnosti Boeing.

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

VČERA - 17:15Zaujímavosti

Miroslav Radačovský vypustil počas svojho prejavu holubicu.

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

VČERA - 6:32Zaujímavosti

Vaše priezvisko môže mat vplyv na to, ako sa vašim deťom bude dariť v škole.