• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Remišová: Dodatočné peniaze z EÚ by mala SR investovať do piatich oblastí

  • 11:10 03.06.2020
  • Bratislava
Remišová: Dodatočné peniaze z EÚ by mala SR investovať do piatich oblastí

Podľa Remišovej Slovensko musí byť lepšie pripravené na krízové situácie a flexibilne reagovať na priority zdravotnej starostlivosti.

Dodatočné peniaze z Európskej únie (EÚ), ktoré Slovensko dostane nad rámec eurofondov na veľké štrukturálne zmeny, by malo Slovensko prioritne využiť v piatich oblastiach. Medzi nimi je aj doprava. Myslí si to vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí), uviedla to na sociálnej sieti.

Dodatočný balík peňazí z EÚ by malo Slovensko podľa Remišovej minúť napríklad na lepšie elektronické služby štátu, teda na rozvoj užívateľsky prívetivých elektronických služieb, následne na férové podmienky pre ľudí v regiónoch a veľkých mestách pri styku s úradmi, ale aj na odstraňovanie byrokracie pre ľudí i firmy.

Predmetom podpory majú byť aj inovácie, výskum a rozvoj nových perspektívnych odvetví ekonomiky, informačné a komunikačné technológie, biotechnológie, automatizácia a robotika, energetika a zelené technológie,“ dodala vicepremiérka.

Druhou oblasťou, kam by malo Slovensko podľa jej slov smerovať dodatočné peniaze, je sféra automobilového priemyslu, ktorá je kostrou slovenskej ekonomiky. „Potrebujeme aktívne reagovať na veľké zmeny, ktorými sektor prechádza,“ dodala Remišová.

Do tretice by tieto peniaze podľa nej mohli pomôcť zlepšiť flexibilitu trhu práce. „Nestabilita svetovej ekonomiky si vyžaduje zavedenie udržateľného systému financovania pracovných miest v prípade hospodárskej krízy alebo dočasných ekonomických problémov podnikov - 'kurzarbeit',“ dodala Remišová.

Ďalšou oblasťou je podľa Remišovej zmena klímy, na ktorú by dodatočné peniaze od EÚ mohli pomôcť reagovať v podobe podpory úspor energií a znižovania emisií skleníkových plynov, financovania zmierňovania dosahov zmeny klímy, nakladania s odpadmi či podpora riešenia dosahov zmeny klímy v poľnohospodárstve.

Piatou oblasťou, kde by mali byť peniaze minuté, je podľa Remišovej doprava. V rámci nej štát klasické štrukturálne fondy zameriava predovšetkým na diaľnice a hlavné železničné ťahy. Remišová však upozorňuje, že Slovensko potrebuje skvalitniť dopravu aj v regiónoch a medzi regiónmi, a podporiť tak ich ekonomický a sociálny rozvoj.

Ako uzavrela Remišová, Slovensko musí byť lepšie pripravené na krízové situácie a flexibilne reagovať na priority zdravotnej starostlivosti. Apeluje na potrebu reformy nemocničnej starostlivosti a v rámci nej na investovanie do výstavby alebo kompletnej obnovy nemocníc.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SOI upozorňuje na nebezpečný výrobok, po použití hrozia zlomeniny

SOI upozorňuje na nebezpečný výrobok, po použití hrozia zlomeniny

VČERA - 19:33Ekonomické

Inšpektori varujú pred chybným produktom.

TikTok reaguje na ultimátum EÚ v súvislosti s novou aplikáciou

TikTok reaguje na ultimátum EÚ v súvislosti s novou aplikáciou

VČERA - 19:14Ekonomické

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite.

SaS navrhuje ústavný zákon na ochranu 2. piliera

SaS navrhuje ústavný zákon na ochranu 2. piliera

VČERA - 17:34Ekonomické

Nastavenie dôchodkového systému, vrátane druhého piliera, by malo byť upravené ústavným zákonom.

Rusko varuje Európu pred odvetou za zhabané aktíva

Rusko varuje Európu pred odvetou za zhabané aktíva

VČERA - 16:59Ekonomické

Blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina varuje Európu pred odvetou Moskvy, ak Západ zabaví zmrazené ruské aktíva v hodnote takmer 300 miliárd USD (282,17 miliardy eur) a použije ich na pomoc Ukrajine. TASR o tom informuje na základe

Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosahuje necelých 6 mld. CHF

Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosahuje necelých 6 mld. CHF

VČERA - 13:58Ekonomické

Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosiahla ku koncu minulého roka necelých 6 miliárd švajčiarskych frankov.