• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Mlieko a jeho vplyv na cukrovku a vysoký tlak

  • 16:02 02.06.2020
  • Hamilton
Mlieko a jeho vplyv na cukrovku a vysoký tlak

Prelomová štúdia, ktorá prebehla za účasti takmer 150.000 dobrovoľníkov, poukázala na nečakaný vplyv mlieka na diabetes a hypertenziu.

Národné centrum zdravotníckych informácií eviduje asi 355.000 slovenských pacientov s cukrovkou, pričom každoročne toto číslo rastie zhruba o 20.000. Vysoký krvný tlak zas trápi asi 200.000 zaznamenaných pacientov, pričom ročne k nim pribúda ďalších 30.000.

Rastúci trend ochorení súvisiacich s vysokým krvným tlakom a cukrovkou zaznamenávame najmä v západných krajinách, z čoho vyplýva, že na vzniku týchto ochorení sa v značnej miere podieľa životný štýl.

Azda najväčším rizikovým faktorom cukrovky aj vysokého tlaku je nezdravé stravovanie. Veda sa niekoľkokrát pokúsila o určenie postavenia mlieka a mliečnych výrobkov pri liečbe a prevencii cukrovky a vysokého tlaku, no všetky doterajšie štúdie boli len čiastkové a prebiehali za účasti nízkeho počtu ľudí.

Ako zabrániť cukrovke: Tento vitamín vám nesmie chýbať

Najnovší výskum, publikovaný na stránkach BMJ Open Diabetes Research & Care, skúmal až 150.000 účastníkov, pričom sa potvrdilo, že príjem vysokých dávok mliečnych výrobkov, najmä plnotučných, znižuje riziko vzniku cukrovky a vysokého krvného tlaku.

Častá konzumácia plnotučného mlieka okrem toho slúži aj ako prevencia pred metabolickým syndrómom (ide o súhrnný názov niekoľkých príznakov vedúcich k zvýšenému riziku vzniku srdcových ochorení).

Univerzálny nález

Ide o vôbec prvú štúdiu, ktorá sa zaoberala dopadom mliečnych výrobkov na zdravie občanov z až 21 krajín. Išlo o ľudí z Ázie, Severnej a Južnej Ameriky, Afriky aj Európy. Všetkých 147.812 účastníkov spadalo do vekovej skupiny 35 až 70 rokov.

Prvým krokom bolo pomocou dotazníka zistiť, ako sa účastníci bežne stravujú. V priebehu nasledovných 9 rokov sa monitorovala ich konzumácia konkrétnych vedcami určených potravín, ako sú mlieko, jogurt, syr a jedlá s obsahom mliečnych výrobkov. Maslo a smotana z tohto zoznamu vynechali, pretože nie každý k nim mal rovnaký prístup.

Výskum bral do úvahy aj zdravotný stav každého účastníka, jeho vzdelanie, hodnoty krvného tlaku, obvod pása a hladinu glukózy a tuku v krvi. Posledné ukazovatele sú podstatné pre určenie cukrovky a metabolického syndrómu.

Výsledky ukázali, že ľudia v priemere skonzumujú 179 gramov mliečnych výrobkov denne. Toto množstvo by sa dalo prirovnať k menšiemu poháru mlieka alebo k tégliku jogurtu.

Európania a obyvatelia Severnej a Južnej Ameriky v priemere skonzumujú viac mliečnych výrobkov ako Aziati a Afričania, no najčastejšie siahajú po nízkotučných variantoch, čo neplatí pre iné regióny.

Z výsledkov výskumu vyplýva, že konzumácia minimálne dvoch porcií mliečnych výrobkov za deň sa spája s 24-percentným poklesom rizika metabolického syndrómu. V prípade 2 porcií plnotučných mliečnych výrobkov toto riziko klesá o 28 percent.

Prečo sa netreba báť tukov

Pokiaľ ide o vysoký krvný tlak a cukrovku, riziko obidvoch ochorení klesá o 11-12 percent v prípade konzumácie minimálne 2 porcií mliečnych výrobkov denne. Silnejšia spojitosť sa opäť potvrdila u tých, ktorí uprednostňujú plnotučné výrobky.

Spoluautor štúdie Andrew Mente z Výskumného inštitútu populačného zdravia v Hamiltone (Kanada) takto zhrnul výsledky:

„Vyšší príjem mliečnych výrobkov, ako je mlieko, jogurt a syr, a to zvlášť v prípade plnotučných výrobkov, sa spája s nižším rizikom metabolického syndrómu a vzniku vysokého krvného tlaku a cukrovky.“

Zatiaľ síce nie je jasné, prečo práve mliečne výrobky pomáhajú v boji proti zmieneným poruchám, no vedci sa to pokúsia objasniť pomocou ďalších pokusov.

Zdroj: Info.sk, DP, drc.bmj.com, medicalnewstoday.com, nczisk.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.