• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

Prekvapivé zistenie o koronavíruse: Respiračný vírus poškodzuje cievy

  • 21:45 01.06.2020
  • Bratislava
Prekvapivé zistenie o koronavíruse: Respiračný vírus poškodzuje cievy

Nová štúdia ukázala, že ochorenie COVID-19 spôsobuje vážne poškodenie krvných ciev.

Nový výskum publikovaný v časopise New England Journal of Medicine ukázal, že vírus SARS-CoV-2 spôsobuje vážne poškodenie krvných ciev. Následkom toho pri infekcii môže dôjsť ku trombóze, ktorá môže viesť ku smrti.

Štúdiu uskutočnil medzinárodný tím lekárov, ktorí porovnávali pľúca pacientov, ktorí zomreli na COVID-19, s pľúcami pacientov, ktorí zomreli na chrípku, ako aj so zdravými pľúcami vhodnými na transplantáciu.

Vedci objavili u pľúc pacientov s COVID-19 nečakaný vzorec: vírus napadol endoteliálne bunky, čo bolo sprevádzané krvnými zrazeninami. V porovnaní s chrípkou mali pľúca s COVID-19 9-násobne viac krvných zrazenín. Koronavírus poškodil cievy, čo spôsobilo neobvyklý rast krvných ciev.

U pacientov s COVID-19 dochádza k neobvyklej angiogenéze

Ako uviedol William Li, riaditeľ nadácie Angiogenesis Foundation:

"Jednou z veľkých záhad COVID-19 je dôvod, prečo sa u niektorých infikovaných pacientov tvoria krvné zrazeniny alebo trombóza. Tieto zrazeniny sa môžu stať smrteľnými, pretože vážne narušujú prietok krvi nielen v pľúcach, ale aj v iných orgánoch, ako je mozog a srdce."

Ide o prvý výskum, ktorý ukázal, že tieto zrazeniny sú spojené s poškodením ciev spôsobeným koronavírusom. Poškodenie spôsobuje jedinečnú reakciu nazývanú intususceptívna angiogenéza. U prípadov COVID-19 bola jej hladina 30-násobne vyššia, ako je bežné.

Vedci tento fenomén opísali začiatkom 90-tych rokov. Pri intususceptívnej angiogenéze krvné cievy reagujú na zranenie vytvorením novej siete liečivých krvných ciev.

V štúdii NEJM vedci zistili, že čím intezívnejšia bola angiogenéza pacienta, tým dlhší bol jeho pobyt v nemocnici. To naznačuje, že závažnosť ochorenia COVID-19 je spojená s poškodením krvných ciev. Intenzívny zápal bol tiež nájdený vo všetkých pľúcach s COVID-19.

Respiračný vírus spôsobuje cievne ochorenie

"Aj keď SARS-Cov-2 je respiračný vírus, v súčasnosti vidíme, že u COVID-19 môže spôsobovať cievne ochorenie," uviedol Li. Intususceptívna angiogenéza je spôsob, akým telo zareaguje, keď čelí trombóze a poškodeniu krvných ciev.

Poškodenie výstelky krvných ciev pomáha vysvetliť zvýšenú zrážanlivosť krvi pozorovanú u pacientov. Toto poškodenie môže byť tiež príčinou iných problémov pozorovaných pri COVID-19, ako je mozgová porážka, hlboká žilová trombóza, prejavy na prstoch na nohách, poškodenie srdca. Tiež by to mohlo znamenať, že lieky na zrážanie krvi by mohli pomôcť predchádzať závažným komplikáciám.

Iná štúdia uverejnená 6. mája v časopise Journal of American College of Cardiology ukázala, že lieky na zrážanie krvi u pacientov hospitalizovaných s COVID-19 môžu mať ochranný účinok a vedú k lepším výsledkom pri liečbe.

Súčasná štúdia zdôrazňuje potrebu ďalšieho výskumu angiogenézy a vaskulárnych účinkov COVID-19. Ako dodal Li:

"Naše krvné cievy sú záchranné laná pre všetky naše orgány. Ak COVID-19 poškodí naše cievy, dlhodobé účinky by mohli byť zničujúce aj po odstránení vírusu. Nájdenie spôsobov, ako chrániť naše krvné cievy a pomôcť im vyliečiť sa, by mohlo byť dôležitým rozmerom liečby COVID-19. Tieto zásahy by sa mohli týkať nielen liekov, ale predovšetkým faktorov výživy a životného štýlu.“

Zdroj: Info.sk, TM, nejm.org, venousnews.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

DNES - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.