• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Mikulaj vypovedal o pohybe telefónov obžalovaných z vraždy Kuciaka, súd bol prerušený

  • 17:33 01.06.2020
  • Pezinok
Mikulaj vypovedal o pohybe telefónov obžalovaných z vraždy Kuciaka, súd bol prerušený

V kauze vraždy Kuciaka vypovedal kriminalista z odboru IT Dušan Mikulaj.

Kriminalista a odborník na informačné technológie Dušan Mikulaj vypovedal pred senátom Špecializovaného trestného súdu o pohybe telefónov obžalovaných v dňoch po vražde novinára Jána Kuciaka. Jeho výpoveď podľa splnomocnencov potvrdzuje svedectvá Zoltána Andruskóa a Miroslava Marčeka, obžalovaní tvrdia opak. Súd bol prerušený do 17. júna.

V tej obžalobe je popísaný určitý modus operandi, ako malo k tomu skutku dôjsť, ako sa mali tí ľudia pohybovať, ako sa stretávali,“ vysvetlil prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vladimír Turan.

Výpoveď Mikulaja podľa splnomocnenca poškodených Kuciakovcov Daniela Lipšica potvrdzuje svedecké výpovede Zoltána Andruskóa a Miroslava M. Lipšic dal do kontextu pohyb telefónu Aleny Zsuzsovej z Komárna do Bratislavy s jej komunikáciou cez aplikáciu Threema deň po vražde novinára. Do Bratislavy mala ísť za Marianom Kočnerom po peniaze za vraždu, ktoré mala odovzdať Zoltánovi Andruskóovi. Andruskó to na súde potvrdil, peniaze podľa vlastných slov dostal aj Miroslav Marček.

V záznamoch o komunikácii chýba komunikácia cez mobilné aplikácie, čo si obžalovaná vysvetľovala ako absenciu komunikácie. Záznamy o komunikácii cez aplikácie sa uvádzajú v údajoch od operátorov podľa slov Mikulaja ako dátový prenos, a preto v nich nie je vidno, ani komunikáciu cez Threemu. Mikulaj tiež upozornil, že údaje od operátorov neukazujú aktivitu telefónu v čase, keď je pripojený na wi-fi.

Počas výsluchu Mikulaja sa ho Marian Kočner opakovane pýtal na problematiku vysielačov operátorov a na to, ako presne vedia určiť polohu telefónu. Mikulaj uviedol, že niekedy môžu byť telefóny pri sebe, avšak pripojené sú na dva úplne odlišné vysielače. Okrem toho sa môže stať, že sa sledovaný telefón objaví pripojený na jeden vysielač a potom preskočí niekoľko ďalších o „x“ kilometrov ďalej. Otázkami odkazoval na mobilných operátorov.

Na tie nedostatky určitého preskakovania vysielacích staníc sme upozorňovali od začiatku vyšetrovania a nebol tam vypočutý žiadny odborne zdatný zamestnanec zo sféry mobilného operátora,“ reagoval na výsluch Mikulaja obhajca obžalovaného Marek Para.

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní neprávoplatne odsúdený Miroslav Marček, Tomáš Szabó, Alena Zsuzsový a Marian Kočner. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

VČERA - 21:25Domáce

Uviedla to podpredsedníčka Európskej komisie a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová na štvrtkovej tlačovej besede v Bratislave.

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

VČERA - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

VČERA - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

VČERA - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.