• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Rezort práce chce zefektívniť výkon inšpekcie práce na Slovensku

  • 13:51 01.06.2020
  • Bratislava
Rezort práce chce zefektívniť výkon inšpekcie práce na Slovensku

Návrhom rezort reaguje aj na zámery programového vyhlásenia vlády, ktoré hovorí o znižovaní administratívnej záťaže na Slovensku.

Ministerstvo práce pripravuje novelu zákona o inšpekcii práce, ktorou chce zefektívniť kontrolnú činnosť nelegálneho zamestnávania. Upraviť sa tiež majú niektoré kompetencie Národného inšpektorátu práce (NIP). Vyplýva to z predbežnej informácie zverejnenej na legislatívno-právnom portáli Slov-lex.

Jedným zo základných cieľov pripravovanej novely je zefektívniť organizáciu sústavy inšpekcie práce, najmä vhodným určením organizačnej štruktúry inšpektorátov práce a prostredníctvom systému centrálne poskytovaného poradenstva zabezpečovať podávanie jednotných stanovísk, právnych názorov a odporúčaní z hľadiska ich obsahu a rozsahu.

Ďalšie doplnenia vrátane úpravy niektorých úloh a kompetencií Národného inšpektorátu práce a inšpektorátov práce sa navrhujú s cieľom zefektívniť výkon inšpekcie práce,“ priblížil rezort práce v predbežnej informácii. Na základe poznatkov z aplikačnej praxe chce ministerstvo navrhnúť zmeny najmä v oblasti spracúvania osobných údajov, používania technických prostriedkov na účely získavania údajov, zefektívnenia výkonu trhového dohľadu, ako aj prerokovania protokolu. „Súčasne so zefektívnením inšpekcie práce sa navrhuje znížiť administratívnu záťaž tam, kde takúto potrebu ukázala aplikačná prax. Tam, kde je to potrebné, sa zároveň precizujú nejasné alebo nedostatočne formulované ustanovenia,“ uvádza ministerstvo.

Súčasná právna úprava inšpekcie práce podľa ministerstva kladie prekážky jej efektívnemu výkonu a obsahuje ustanovenia predstavujúce zbytočnú administratívnu záťaž pre podnikateľské prostredie. Vláda sa pritom vo svojom programe zaviazala, že chce odstraňovať administratívnu záťaž. „Preto je vhodné vykonať potrebné úpravy,“ dodalo ministerstvo práce. Samotné medzirezortné pripomienkové konanie k novele zákona by malo odštartovať v júli tohto roka.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

VČERA - 20:10Ekonomické

Predseda vlády sa po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ netajil určitou mierou skepticizmu voči navrhovaným plánom o lepšej hospodárskej budúcnosti EÚ.

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

VČERA - 18:03Ekonomické

Zhotoviteľa prvého z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hľadať na budúci mesiac.

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

VČERA - 17:22Ekonomické

Poslanci schválením novely zákona o sociálnom poistení splnili "jasný sľub" strán vládnej koalície, že dôchodcovia dostanú plnohodnotný 13. dôchodok.

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

VČERA - 16:09Ekonomické

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 654 miliónov eur.