Toto sú chyby, ktoré robíte pri príprave pečených zemiakov. Jamie Oliver radí, ako na to
- 9:53 30.05.2020
- Londýn
Jamie Oliver priniesol návod na prípravu perfektných pečených zemiakov.
Pečené zemiaky sú perfektnou prílohou ku väčšine jedál. Nie každému sa však podaria a často trpia tým, že sú príliš vláčne, alebo sú príliš prepečené.
Šéfkuchár Jamie Oliver sa vo videu podelil o recept na dokonalé pečené zemiaky. Tu sú časté chyby, ktorých sa mnohí pri ich príprave dopúšťajú.
Predvarenie zemiakov nemá trvať dlho
Ak nechcete, aby sa vám zemiaky rozpadali, mali by ste ich variť menej ako 15 minút. Ako radí Jamie Oliver: „Vždy ich varím asi 10 minút v osolenej vriacej vode.“
Zemiaky po uvarení treba premiešať
Na to, aby ste mali na zemiakoch chrumkavú kôrku, by ste mali zemiaky po uvarení scediť a trochu ich pretriasť, aby nemali úplne hladké okraje.
Pozor na dostatok tuku
Na to, aby ste mali zlatisté zemiaky z rúry, musíte na pekáč pridať dostatok tuku, napríklad v podobe extra panenského olivového oleja. Ide o najzdravšiu možnosť, na ktorej zemiaky môžete pripraviť a dodá im zlatistú chrumkavú textúru.
Jamie odporúča aj maslo, s ktorým budú mať zemiaky silnejšiu a chrumkavejšiu kôrku. Najsilnejšiu vrstvu chrumkavosti podľa neho dosiahnete s husacou masťou.
Nedostatok miesta pre zemiaky
Zemiaky by ste mali rozložiť na plech či pekáč tak, aby mali dostatok miesta. Nemali by tvoriť viac vrstiev, aby sa navzájom nepopučili. Jamie uviedol: „Kľúčom je, že ich vždy poukladajte v jednej vrstve v pekáči a dobre ich pokoreňte a posoľte.“
Trik s pučidlom na zemiaky
Jamie zemiaky pečie 30 minút pri 190 ° C do zlatista. Potom ich vytiahne a jemne pritlačí pučidlom na zemiaky, aby zlepšil ich textúru. „Chcem tak zväčšiť plochu zemiakov na dne plechu. Hovorím vám, vyskúšajte to a nebudete ľutovať," hovorí Jamie Oliver.
Dôležité sú bylinky v správny čas
Na pridanie arómy poslúžia bylinky a korenie, no dôležité je načasovanie. Je dobré ich pridať v strede pečenia. Jamie vysvetlil:
„Spolu s maximálnym faktorom chrumkavosti chcete maximálnu chuť. Bylinky pridávam teraz, pretože som zistil, že ak ich dáte na začiatok, síce máte dobrú chuť, ale bylinky sčernajú a nie je príjemné ich jesť."
V strede procesu pečenia dodáte zemiakom lepšiu vôňu byliniek. Šéfkuchár odporúča používať cesnak, rozmarín, tymián alebo bobkové listy pre zaujímavejšiu chuť. Potom zemiaky vráťte naspať do rúry na 25-30 minút. Ak budete sledovať tieto kroky, podľa Jamieho z rúry vytiahnete najlepšie pečené zemiaky na svete.
Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore
Máte málo miesta pre rozrastajúce sa cukety? Skúste ich naučiť rásť vertikálne.
Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi
Mrazivé dni ešte neskončili a to znamená, že by ste svoju záhradu mali pripraviť aj na teploty siahajúce k nule.
Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí
V košickej zoo sa narodilo mláďa medveďa hnedého.
Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli
Uštipnutie včelou je vo väčšine prípadov menej závažné, no mnohých prekvapí, čo sa s telom deje po ňom.
Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím
Obľúbená značka smartfónov podľa expertov zbiera dáta o používateľoch.