• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
16°Bratislava

Premiér oznámil uvoľnenie ďalších opatrení

  • 16:33 25.05.2020
  • Bratislava
Premiér oznámil uvoľnenie ďalších opatrení

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) na tlačovej konferencii informoval o uvoľnení ďalších opatrení v súvislosti s koronavírusom.

Aktualizácia 17:29

Možnosť krátkodobo vycestovať do ôsmich krajín v zahraničí bez povinnej karantény pri návrate, ktorá doteraz platila na 24 hodín, sa od stredy 27. mája predĺži na 48 hodín. Po pondelkovom rokovaní konzília odborníkov to uviedol predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) v rámci aktualizácie uvoľňovania protiepidemiologických opatrení. Oznámil zároveň, že kiná a divadlá, ale aj turistické informačné centrá budú môcť byť otvorené i v nedeľu.

Predĺženie krátkodobého pobytu v zahraničí bez povinnosti karantény a negatívneho testu na COVID-19 zo strany slovenských úradov sa týka ciest do susedných krajín Rakúska, Maďarska, Českej republiky, Poľska a tiež Chorvátska, Slovinska, Nemecka a Švajčiarska. „Predĺženie na 48 hodín už umožní nejaké náročnejšie rokovanie v zahraničí, ale aj návštevu rodinných príslušníkov vo vzdialenejších destináciách,“ uviedol premiér. Priznal, že úlohou slovenskej exekutívy je vyrokovať s krajinami obojstranný voľný pohyb, teda aby v druhých krajinách nevyžadovali od Slovákov negatívny test na COVID-19 a rovnaké výhody mali občania týchto krajín smerujúci na Slovensko.

Podľa jeho slov SR rokuje so všetkými ôsmimi krajinami. „Všetci sú veľmi, veľmi opatrní, je ale pravdou, že Slovensko je v tomto prípade, vzhľadom na epidemiologickú situáciu, najželanejšou nevestou,“ povedal. Naznačil, že s niektorými krajinami sa môže dohoda zrodiť v priebehu dní, v niektorých prípadoch bude hľadanie konsenzu trvať dlhšie.

Upozornil tiež, že v rámci aktualizácie uvoľnenia opatrení budú môcť byť kiná a divadlá, ale aj turistické informačné centrá a služby ambulantného predaja otvorené aj v nedeľu a nebudú musieť tento deň povinne vyhradiť na sanitárne účely a dezinfekciu priestorov.

Zástupcovia konzília odborníkov vyzdvihli dobrú epidemiologickú situáciu, za ktorou sú prijaté opatrenia i zodpovednosť ich dodržiavať. Verejnosť naďalej vyzvali vytrvať. „Užívajme si, čo je dovolené tak, aby sme si neprivodili opätovný nárast infekcie,“ uviedla epidemiologička Mária Avdičová. Poukázala takisto na fakt, že naďalej existuje riziko importovania nákazy zo zahraničia.

Pre vnútorné prevádzky začnú platiť nové pravidlá

Pre vnútorné prevádzky budú od stredy (27. 5.) platiť nové pravidlá. Prevádzky si budú môcť vybrať, či dodržia kritérium 15 štvorcových metrov (m2) na zákazníka alebo dvojmetrový odstup medzi zákazníkmi alebo dvojmetrový odstup medzi okrajmi stolov. Nové pravidlá budú platiť aj pre verejné stravovanie po 22.00 h.

„Situácia, ktorá bola dodnes, teda napríklad v prevádzkach verejného stravovania bolo vyžadovaných 15 m2, sa zmení - v tomto prípade si prevádzka vyberie, čo jej najviac vyhovuje,“ vysvetlil premiér. Čiže, ak si prevádzkovateľ verejného stravovania vyberie možnosť dvojmetrovej vzdialenosti medzi okrajmi stolov, platí zároveň pravidlo, že pri stole môžu sedieť dvaja a pravidlo je teda rovnaké ako v prípade terás.

Ako dodal Matovič, aj obchodné prevádzky si môžu vybrať, ktorý prístup im vyhovuje, nemusia sa striktne držať pravidla 15 m2 na zákazníka. „Ak majú menšiu prevádzku, môžu si vybrať druhé pravidlo, teda dvojmetrový odstup medzi zákazníkmi,“ vysvetlil Matovič.

Na margo zariadení verejného stravovania po 22.00 h premiér uviedol, že tieto prevádzky budú môcť byť otvorené aj po tomto čase, avšak musia splniť podmienky. „Musí to však byť len uzavretá spoločnosť, čiže aby tam mohli byť rôzne oslavy, svadby a podobne. A prevádzka musí viesť zoznam účastníkov danej akcie, ktorý musí byť k dispozícii pre regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) po dobu maximálne 30 dní po akcii, čiže de facto dvojnásobok inkubačnej doby,“ dodal premiér.

Oslavy tak budú môcť ľudia mať aj počas noci pri splnení podmienok. „V prípade, ak by sa náhodou zistilo, že niekto bol pozitívny, by sa dalo zistiť zo zoznamu, s kým sa vlastne stretol a rýchlo sa tí ľudia pretestujú, aby sa nákaza nešírila ďalej,“ vysvetlil premiér.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

DNES - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

DNES - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

DNES - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

DNES - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

DNES - 13:43Domáce

Mnohí učitelia napĺňajú svoje poslanie nie vďaka, ale napriek podmienkam, v akých pracujú.