• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
10°Bratislava

Vznik Alzheimerovej choroby sa spája s nedostatkom tejto látky

  • 18:01 23.05.2020
  • Medford
Vznik Alzheimerovej choroby sa spája s nedostatkom tejto látky

Ak sa nedostatočne zásobujete jedlami s obsahom tejto látky, spadáte do rizikovej skupiny.

Populácia Slovenska celkovo starne, a jedným z následkov takéhoto vývoja je aj vyšší počet ochorení spojených s vekom. Jedným z nich je aj Alzheimerova choroba, ktorá je hlavnou príčinou demencie.

Presná príčina vzniku Alzheimerovej choroby dosiaľ nie je známa, ale čoraz viac výskumov ukazuje prstom na stravu. Mnohí vedci majú za to, že takzvaná stredomorská diéta je kľúčom k tomu, ako sa v starobe vyhnúť problémom s pamäťou, a teda aj ochoreniam ako je Alzheimerova choroba.

Jednou zo zložiek, ktorými stredomorská diéta prekypuje, sú flavonoidy. Sú to prírodné chemikálie, ktoré možno nájsť v ovocí a zelenine a niektorých nápojoch, ako je čaj alebo víno. Štúdia Výskumného centra ľudskej výživy na Tuftsovej uninverzite v Medforde (štát Maryland) naznačuje, že dlhodobá konzumácia jedál bohatých na flavonoidy predpovedá znížené riziko vzniku Alzheimerovej choroby.

Štúdia pozorovala konzumáciu 6 rozličných typov flavonoidov u 2.801 ľudí po dobu viac ako 20 rokov. Účastníci každé 4 roky sami uviedli, ako často jedia jedlá bohaté na flavonoidy, ako je bobuľovité ovocie, jablko a čaj.

V rámci skupiny účastníkov sa sledovalo ich celkové zdravie, pričom vedci kládli dôraz na príznaky Alzheimerovej choroby a s ňou spojených demencií.

„Naša štúdia poskytuje obraz o tom, ako sa stravovanie podpisuje na oslabení kognitívnych funkcií,“ vysvetľuje nutričný epidemiológ a autor štúdie doktor Paul Jacques.

Z 2.801 účastníkov u 193 po čase došlo k vzniku rôznych typov demencií, pričom u ďalších 158 sa vyvinula samotná Alzheimerova choroba. Z analýzy výsledkov vyplýva, že ľudia, ktorí konzumujú nízke dávky flavonoidov, sú 2- až 4-krát náchylnejší na vznik rôznych typov demencií spojených s Alzheimerovou chorobou.

4-násobné riziko vzniku demencie hrozí podľa výskumníkom ľuďom, ktorí jedia málo jedál s obsahom antokyánov (napríklad bobuľovité ovocie), zatiaľ čo dvojnásobné riziko hrozí tým, ktorí prijímajú málo flavonolov, napríklad vo forme jabĺk, hrušiek a čaju.

O nízkej dávke v týchto prípadoch možno hovoriť v prípade konzumácie asi jedného jablka, žiadneho čaju a žiadneho bobuľovitého ovocia za mesiac. Vysoké dávky zas reprezentujú asi 7,5 šálky bobuľovitého ovocia, 8 jabĺk alebo hrušiek a 19 šálok čaju za mesiac.

„Keďže v súčasnosti neexistujú lieky na liečbu Alzheimerovej choroby, prevencia vo forme zdravej stravy je dôležitá,“ hovorí Jacques, podľa ktorého je zmena stravovania efektívnou prevenciou aj v prípade, že sa pre ňu rozhodnete vo vyššom veku.

„Riziko demencie sa reálne zvyšuje po dovŕšení 70-ky. Výskum hovorí, že ak sa blížite k 50-ke alebo máte menej rokov, mali by ste začať uvažovať o zdravšom stravovaní,“ uvádza Jacques. Zmena pritom nemusí byť náročná – stačí denne vypiť jednu šálku čaju alebo si párkrát do týždňa dopriať bobuľovité ovocie.

Zdroj: Info.sk, DP, academic.oup.com, medicalnewstoday.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.