• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

Ako by ste zvládli COVID-19? Tieto dva znaky naznačujú, že ochorenie prekonáte ľahko

  • 20:38 20.05.2020
  • Bratislava
Ako by ste zvládli COVID-19? Tieto dva znaky naznačujú, že ochorenie prekonáte ľahko

Dva znaky ukazujú, že pacient nakazený novým koronavírusom bude mať veľkú šancu sa rýchlo zotaviť.

Náhla strata čuchu a chuti sú príznaky infekcie novým koronavírusom SARS-CoV-2. Odborníci naznačujú, že strata týchto dvoch zmyslov sa zvyčajne objavuje u pacientov s miernym ochorením, čo naznačuje, že miera zotavenia je vysoká. K týmto záverom dospeli v štúdii publikovanej v časopise International Forum of Allergy & Rhinology.

Anosmia alebo strata čuchu sa objavila ako potenciálny príznak ochorenia COVID-19 v marci, keď lekári v USA vyzvali na jej doplnenie do zoznamu skríningových nástrojov pre diagnostikovanie tejto infekčnej choroby.

Ak dočasne prídete o chuť a čuch, podľa expertov máte 10-násobne vyššiu pravdepodobnosť, že ste sa nakazili koronavírusom, než iným typom infekcie. Ako uvádza Carol Yanová, prvá autorka štúdie:

„Najčastejším prvým príznakom infekcie COVID-19 zostáva horúčka, ale ďalšie veľmi časté počiatočné príznaky sú únava a strata čuchu a chuti. Vieme, že COVID-19 je extrémne nákazlivý vírus. Táto štúdia podporuje potrebu rozoznávať stratu čuchu a chuti ako skoré príznaky COVID-19. “

Anosmia pri COVID-19 nie je mierna, ale úplná. Postupne sa však senzorické funkcie pacienta vrátia k normálu za menej ako štyri týždne po infekcii.

Strata čuchu a chuti je nezávislý faktor pri určovaní závažnosti prípadu

Yanová a jej kolegovia vo svojej predchádzajúcej štúdii preukázali, že horúčka, únava a strata zmyslov sú bežné skoré príznaky choroby COVID-19. Yanová v štúdii uviedla:

„V predchádzajúcom výskume sme zistili, že strata čuchu je častým skorým príznakom po horúčke a únave. Pri nových zisteniach je pozoruhodné, že sa zdá, že strata čuchu môže byť prediktorom toho, že infekcia SARS-CoV-2 nebude tak závažná a je menej pravdepodobné, že bude vyžadovať hospitalizáciu. Ak infikovaná osoba stratí tento zmysel, je pravdepodobnejšie, že sa u nej vyskytnú miernejšie príznaky.“

Tieto zistenia platili aj po vylúčení základných rizikových faktorov, ako je vek, kardiovaskulárne ochorenie, pľúcne ochorenie, obezita a cukrovka. Štúdia zistila, že pacienti, ktorých museli hospitalizovať, mali menšiu pravdepodobnosť straty čuchu a chuti. Približne 27 percent týchto pacientov hlásilo príznaky straty zmyslov. U miernych prípadov to bolo 67% pacientov.

Adam S. DeConde, spoluautor štúdie, uviedol:

„U pacientov, ktorí hlásili stratu čuchu, bola 10-krát nižšia pravdepodobnosť hospitalizácie na COVID-19 v porovnaní s pacientmi bez straty čuchu.”

DeConde dodal, že anosmia nesúvisí so žiadnymi faktormi, ktoré by si vyžadovali hospitalizáciu, čo naznačuje, že je to skutočne nezávislý faktor a môže slúžiť ako ukazovateľ miernejších prejavov Covid-19.

Ak vírus zasiahne čuch, je to dobrá správa pre pľúca

Zdá sa, že ak sa vírus na začiatku usadí v horných dýchacích cestách a v nose, ovplyvní to čuchovú funkciu. To by zase mohlo viesť k menej závažným a náhlym príznakom choroby, a tak znížiť reakciu imunitného systému a pravdepodobnosť zlyhania pľúc.

„Miesto a dávkovanie počiatočnej vírusovej záťaže, spolu s účinnosťou imunitnej reakcie hostiteľa, sú všetko potenciálne dôležité premenné pri určovaní šírenia vírusu u človeka a nakoniec klinického priebehu infekcie. Toto je hypotéza, ale je tiež podobná koncepcii, na ktorej sú založené živé očkovacie látky. Pri nízkej dávke a na vzdialenom mieste očkovania môže hostiteľ vyvolať imunitnú odpoveď bez závažnej infekcie. “

Strata čuchu by mohla byť kľúčom k silnej lokalizovanej imunitnej odpovedi v nose, čo by malo za následok, že obranný systém tela sa aktivoval menej v iných častiach, ako sú pľúca.

Zdroj: Info.sk, TM, onlinelibrary.wiley.com, medicalnewstoday.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.