• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
11°Bratislava

Pre toto by ste svoju mačku nemali vypúšťať z domácnosti

  • 8:04 24.05.2020
  • Bratislava
Pre toto by ste svoju mačku nemali vypúšťať z domácnosti

Vaša mačka v prírode narobí viac škody ako úžitku. Pre toto by ste ju nemali púšťať na potulky.

Ak žijete v dome alebo na prízemných poschodiach v paneláku a zároveň vlastníte mačku, možno si nedávate veľký pozor na to, či váš domáci miláčik počas dňa alebo v noci nezoskočí z balkóna a vyberie sa na potulky. Vždy sa predsa dokázal vrátiť domov a preto nie je dôvod držať ho na uzde, nie?

Mačky sú v skutočnosti oveľa zlovestnejšie na prechádzkach v prírode ako doma. Je to v ich náture, no len v Austrálii sa ročne podieľajú na usmrtení viac ako troch miliárd živočíchov vo voľnej prírode – a to hovoríme len o potulných mačkách.

Oveľa šokujúcejšie znie fakt, že mačky od roku 1788 zohrávajú dominantnú rolu pri vyhubení 34 druhov ohrozených zvierat a sú dôvodom klesajúceho počtu ďalších 123 ohrozených druhov.

Analýzou 66 nezávislých štúdií austrálskych mačiek sa zistilo, že aj domáce mačky sú zodpovedné za ničenie prírody. Domáca mačka v prírode zabije priemerne 186 plazov, vtákov a cicavcov za rok. Dokopy ide o 4.440 až 8.100 zabitých zvierat na štvorcový kilometer územia obývaného mačkami ročne.

Ak vlastníte mačku a chcete ochrániť rozmanitosť prírody, odporúča sa nevypúšťať ju z domu alebo bytu.

Mať dôkaz nestačí

Z prieskumov vyplýva, že mnohí majitelia mačiek sú presvedčení o tom, že ich zvieratko pri potulkoch svetom nikdy nezabilo živého tvora, pretože o tom nikdy nenašli dôkaz. Štúdie však dokazujú opak.

Na základe stopovania mačacích obojkov a analýzy stolice sa zistilo, že mnohé mačky v prírode zabíjajú zvieratá bez toho, aby ich telá priniesli domov. Mŕtvoly zvierat si nosí domov v priemere len 15 percent domácich mačiek.

Divá mačka v Austrálii podľa prieskumov bežne vyhubí 748 plazov, vtákov a cicavcov ročne, čo je štyrikrát viac ako domáca mačka v prírode. Rozdiel je však v tom, kde sa tieto mačky prevažne vyskytujú.

Zatiaľ čo vo voľnej prírode nájdete len 1 divú mačku na 3-4 kilometre štvorcové, na 1 kilometer štvorcový v mestách pripadá až 40-70 domácich mačiek. To znamená, že hoci domáce mačky nezabíjajú toľko zvierat, spoločne pripravia o život veľké množstvo tvorov na relatívne malom priestranstve.

Krvilačná povaha mačiek vypustených do prírody by mohla byť katastrofou najmä v najbližšom období, keďže neustále dochádza k rastu miest a obcí. Mnohé divoko žijúce zvieratá sa nemnožia rýchlo, a tak tie drobnejšie z nich by mohli skôr či neskôr doplatiť na vypúšťanie predátorov zánikom celého druhu.

Čo by mali vedieť chovatelia mačiek

Ak chcete vo voľnej prírode aj naďalej stretávať rôznorodých zástupcov fauny, dajte pozor na to, aby vám mačka bez dozoru neutiekla z domácnosti ani na chvíľu. Je pritom dôležité zdôrazniť, že v love jej nezabráni ani kvalitná domáca strava – mačky lovia aj vtedy, keď nie sú hladné.

Mačke môžete kúpiť napríklad obojok so zvončekom, ktorý včas odplaší korisť v prírode. Celkovému lovu to však nezabráni a okrem toho to naruší prirodzený chod zvierat v prírode, ktoré kvôli skrývaniu a utekaniu pred predátorom nemajú čas na lov vlastnej potravy.

Prečo sa oplatí nevypúšťať mačku von z domácnosti

Ak ste si doteraz mysleli, že vašej mačke môže uškodiť, keď ju raz za čas nevypustíte von, mýlili ste sa. Život medzi štyrmi stenami zabraňuje vzniku poranení a slúži ako prevencia pred jej podráždením a nechceným množením.

Mačky, ktoré sa potulujú po uliciach a lúkach, sa často pobijú s inými mačkami, a to aj vtedy, ak bežne nie sú agresívne. Okrem toho sú veľmi náchylné na zrazenie autom. Americká nezisková organizácia na ochranu zvierat Humane Society of the United States zistila, že mačky, ktoré nemajú prístup k vonkajšiemu prostrediu, žijú až štyrikrát dlhšie ako tie, ktoré sa môžu voľne pohybovať vonku.

Mačky, ktoré sa nedostanú von z domácnosti, len málokedy podľahnú prenosným ochoreniam, z ktorých mnohé sa môžu preniesť aj na človeka (typický príklad je toxoplazmóza).

Zdroj: Info.sk, DP, csiro.au, sciencealert.com, sciencedirect.com, edu.au, thehumanesoc
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

VČERA - 20:40Zaujímavosti

Uštipnutie včelou je vo väčšine prípadov menej závažné, no mnohých prekvapí, čo sa s telom deje po ňom.

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

VČERA - 20:17Zaujímavosti

Obľúbená značka smartfónov podľa expertov zbiera dáta o používateľoch.

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

19:10 17.04.2024Zaujímavosti

Dron zachytil prekvapivé zábery strateného huskyho.

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz "skryté" časti Spišského hradu

8:55 17.04.2024Zaujímavosti

Na Spišskom hrade pripravili na novú turistickú sezónu viacero noviniek.