• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Vyrážka v prirodzení: 5 najčastejších dôvodov, prečo potrápi nejednu ženu

  • 20:29 24.05.2020
  • Bratislava
Vyrážka v prirodzení: 5 najčastejších dôvodov, prečo potrápi nejednu ženu

Ženy sa často stretávajú s podráždením v oblasti genitálií, ktoré môže sprevádzať aj svrbenie, opuch či bolesť. Toto sú tie najčastejšie dôvody, prečo dochádza k vzniku genitálnej vyrážky.

Oblasť genitálií je jednou z najcitlivejších častí nášho tela. Každý, kto na nej spozoruje aj najmenšiu zmenu, preto neraz podlieha panike – a niet sa čomu diviť.

Podráždenie vulvy alebo jej okolia ale netreba hneď brať ako smrteľnú diagnózu. Existuje množstvo dôvodov, prečo na tomto mieste vzniká, a vždy sa s tým dá niečo robiť. Jediné, čomu sa treba vyhnúť, je ignorovanie problému.

Niekedy vyrážka v oblasti vulvy vzniká z jednoduchých dôvodov – napríklad stačí, že ste nedávno zmenili značku pracieho prostriedku alebo aviváže, alebo ste si niekoľko dní po sebe neprezliekli spodnú bielizeň. V závažnejších prípadoch môže ísť o infekciu, čo už si žiada konzultáciu s odborníkom.

Jedným z najdôležitejších indikátorov závažnosti vyrážky je jej priebeh. Ak vyrážku sprevádza zmena vzhľadu alebo pachu v oblasti vulvy, všímajte si, ako sa tieto faktory menia. Ak sa podráždenie postupne zhoršuje, neriskujte a objednajte si vyšetrenie u gynekológa.

K vyrážke v prirodzení obvykle dochádza z týchto 5 dôvodov:

1. Holenie a depilácia

Najčastejšou príčinou vzniku vyrážky na vulve je kontaktná dermatitída, ktorá je následkom folikulitídy vznikajúcej pri holení alebo depilácii.

K vzniku kontaktnej dermatitídy môže dôjsť aj trením medzi pokožkou a nohavičkami, obzvlášť ak často športujete, a hneď po fyzickej aktivite si neprezliekate bielizeň. Rovnako môže dôjsť k podráždeniu vplyvom chemikálií z čistiacich práškov a aviváže.

Ako správne holiť oblasť bikín: Týchto 7 tipov vás zachráni!

K začervenaniu a podráždeniu pokožky v oblasti genitálií dochádza často aj počas menštruácie pri používaní nesprávnej veľkosti vložiek a tampónov alebo v prípade, že ich nemeníte dosť často. Rovnako k vyrážke dochádza, ak trpíte inkontinenciou, napríklad po pôrode.

Kontaktná dermatitída je vo väčšine prípadov len mierna a dá sa jej predísť pravidelným čistením pokožky. Ak sama neustupuje alebo sa zhoršuje, mal by ju zhodnotiť lekár.

2. Bakteriálna infekcia

Bakteriálna infekcia pošvy sa zriedka prejavuje vyrážkou, ale často pri nej pozorujeme bolesť a opuchnutie, ktoré menia vzhľad vulvy. Ďalšími typickými príznakmi sú hustý výtok a zmena pachu.

V prípade pretrvávajúcich príznakov bakteriálnej infekcie by ste nemali váhať s návštevou doktora, ktorý vie ako jediný vylúčiť prítomnosť pohlavne prenosného ochorenia alebo iného druhu infekcie. Okrem toho vám môže predpísať antibiotiká.

3. Kvasinková infekcia

Baktérie aj kvasinky sa bežne nachádzajú vo vulve, no v prípade nerovnováhy pH prostredia sa môžu premnožiť. Medzi hlavné príznaky kvasinkovej infekcie patrí pocit pálenia, opuchnutie a hustý výtok. Nie vždy dochádza k vzniku vyrážky, ale nie je to vylúčené. Okrem toho sa často dostavuje svrbenie a začervenanie pokožky.

Kvasinkovú infekciu môžete liečiť voľne predajnými antimykotikami, no ak ide o vašu prvú infekciu, mali by ste sa poradiť s lekárom. Nie všetky lieky, ktoré dostať v lekárni, totiž môžu byť dostatočne silné.

Pravidelne sa vám vracia kvasinková infekcia? Čo za tým je, a ako si poradiť?

4. Pohlavne prenosné ochorenie

Každý druh pohlavne prenosného ochorenia má charakteristické príznaky, a teda aj liečbu. Ak je vyrážka v oblasti genitálií nová a spôsobuje vám značný diskomfort, mal by ju skontrolovať odborník – najmä ak ste predtým mali nechránený pohlavný styk s partnerom, o ktorého zdraví ste neboli podrobne informovaná.

Pohlavne prenosné ochorenia, ktoré môžu spôsobovať vyrážku:

  • Herpes – keď sa dostaví prvýkrát, zvykne byť bolestivý aj pri bežnom sedení alebo močení. Na vulve alebo v blízkosti švov na nohavičkách si môžete všimnúť drobné ranky.
  • Syfilis – takisto sa prejavuje rankami, ktoré však nie sú príliš bolestivé. Pri syfilise sa vyrážka prejavuje aj na iných častiach tela.
  • Svrab – prejavuje sa neprestajným svrbením a menšou vyrážkou. Väčšinou nie je bolestivý, len mimoriadne nepríjemný.
  • Vši – ak vši napadnú ochlpenie rozkroku, môžu spôsobiť svrbenie a podráždenie.

5. Psoriáza

Vyrážka v oblasti vulvy, ktorá by zodpovedala príznakom psoriázy, nie je bežná, ale môže k nej dôjsť. Až 30-percentná šanca jej vzniku hrozí tým, ktorí už psoriázou trpia. Ak sa vyrážka prejaví v rozkroku, kvôli zápalu a podráždeniu bude maximálne nepríjemná.

To, či ide o psoriázu, vám pomôžu zistiť vyrážky aj na iných častiach tela. Často sa na nich vyskytujú drobné ranky a pomôžu ich utíšiť krémy, ktoré sú na to špeciálne určené.

Ako doma vyliečiť vyrážku na genitáliách

Menej závažné prípady vyrážky, ako je kontaktná dermatitída, sa dajú vyliečiť aj bez návštevy lekára alebo po čase zmiznú samé. Najlepšou formou liečby je počkať, kým vyrážka sama zmizne. Na citlivú oblasť určite neaplikujte krémy a gély s obsahom parfémov, pretože by mohli pokožku ešte viac podráždiť.

Ak často cvičíte alebo plávate, dávajte si pozor na vlhkosť. Po každej fyzickej aktivite by ste sa mali hneď prezliecť. V noci pomôže, ak budete spať nahá. Okrem toho by ste na určitý čas mali zabudnúť na holenie a depilovanie, ktoré by podráždeniu rozhodne nepomohlo.

Pochybnosti by vás mali priviesť k lekárovi

Ak je vaša vulva neustále podráždená alebo sa bolesť stupňuje, nečakajte a navštívte gynekológa. Môžete od neho očakávať otázky o tom, kedy ste začali pociťovať prvé problémy a či ide o stav, ktorý sa u vás opakuje.

To, či ide o bakteriálnu infekciu alebo zápal, by ste mali zistiť prakticky okamžite na vyšetrení. V prípade, že lekár usúdi, že by mohlo ísť o pohlavne prenosné ochorenie, výsledky testovania odobratých vzoriek by ste sa mali dozvedieť v priebehu 2-3 dní.

Ako sa vyhnúť genitálnej vyrážke

Základom je čistá bielizeň, ktorú si treba prezliecť hneď po cvičení alebo absolvovaní fyzickej záťaže. Počas menštruácie si pravidelne meňte tampóny alebo hygienické vložky a dávajte si extra pozor pri holení a depilácii intímnych partií. Vždy pritom používajte ostrú žiletku a po depilácii si na oblasť aplikujte gél s obsahom aloe vera.

V zdraví pohlavných orgánov zohráva dôležitú úlohu aj strava. Napríklad nadmerná konzumácia sladkého vedie k zvýšenému riziku bakteriálnej a kvasinkovej infekcie.

Zdroj: Info.sk, DP, womenshealthmag.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

DNES - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.