• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Američania majú dôkazy, že v Sýrii bol použitý sarín

  • 21:14 01.09.2013
Američania majú dôkazy, že v Sýrii bol použitý sarín

Spojené štáty majú dôkazy, že pri chemickom útoku v Sýrii bol použitý sarín.

V nedeľu to oznámil americký minister zahraničia John Kerry. Podľa jeho slov vzorky vlasov a krvi, ktoré poskytli Američanom zdravotníci na mieste minulotýždňového útoku pri Damasku, obsahovali stopy tohto silného nervového plynu, povedal Kerry pre televízne stanice NBC a CNN.

Washington z činu viní sýrsku vládu, ktorá má podľa neho jediná kapacity na takýto útok. Ruský prezident Vladimir Putin ostro odmietol tvrdenia, že sýrsky režim použil v Sýrii chemické zbrane. Zároveň ich nazval nezmyslom, keďže sýrska vláda podľa neho vojnu vyhráva.

Odtajnená správa Američanov uvádza tieto hlavné zistenia:

* Operácia si vyžiadala najmenej 1429 mŕtvych vrátane 426 detí.

* Sýrsky vojenský personál pre chemické zbrane pripravoval akciu v oblasti už tri dni pred útokom za použitia plynových masiek.

* Satelitné zábery zachytávajú odpálenie rakiet z vládou kontrolovaných oblastí 90 minút predtým, než sa objavila prvá správa o chemickom útoku.

* Stovka videí spojených s útokom ukazuje symptómy zodpovedajúce vystaveniu ľudí nešpecifikovanému nervovému plynu.

* Tajné služby zachytili komunikáciu vrátane tej medzi vysokými sýrskymi predstaviteľmi, ktorí "potvrdzujú použitie chemických zbraní" a vyslovujú obavy nad možnými zisteniami inšpektorov OSN.

Americký prezident Barack Obama vo svojom sobotňajšom prejave potvrdil svoj zámer zakročiť proti sýrskemu režimu vojensky.

O schválenie takejto akcie však najprv požiada Kongres. Ten by sa mal po letnej prestávke opäť zísť 9. septembra. "Nemôžeme a nebudeme zatvárať oči pred tým, čo sa stalo v Damasku," vyhlásil Obama.

Dodal tiež, že americká armáda je už v regióne pripravená a Spojené štáty tak môžu zaútočiť, "kedykoľvek budú chcieť".

Napriek tomu Obama rozhodnutím žiadať Kongres o dovolenie riskuje rovnaký osud, ako postihol britského premiéra Davida Camerona, ktorému parlament vojenský útok neschválil.

John Kerry predtým uviedol, že očakávaný americký útok v Sýrii bude "odpoveďou šitou na mieru" s cieľom potrestať režim prezidenta Baššára al-Asada za použitie chemických zbraní. Zároveň vyjadril presvedčenie, že Kongres dá prezidentovi Barackovi Obamovi povolenie na vojenský zásah proti sýrskemu režimu. Podľa neho má však prezident tiež právo konať na základe vlastného uváženia, ak by sa Kongres zdráhal intervenciu schváliť.

Obrazom: Chemické zbrane v Sýrii zabíjali civilistov
* (zábery sú nevhodné pre citlivé povahy)

Francúzsko samé útočiť nechce

Odporúčame aj:

Sýria očakáva útok, podľa Johna Kerryho bude šitý na mieru

Amerika zaútočí na Sýriu do stredy, tvrdí spojenec z Paríža

Británia chce s útokom na Sýriu počkať, Rusko posiela lode

Amerika chystá bleskový útok na Sýriu, Rusko je proti vojne

Sýria nie je bábkou Západu, prezident al-Asad varuje Ameriku

V Sýrii potvrdili útok chemickými zbraňami, pôvodcu nemajú

Útok USA na Sýriu by sa podobal bombardovaniu Juhoslávie

V Sýrii umierajú celé rodiny, armáda údajne útočila plynom Francúzsky minister vnútra Manuel Valls v nedeľu uviedol, že Francúzsko nebude v Sýrii útočiť samé, ale počká si najprv na rozhodnutie amerického Kongresu.

Valls sa tak vyjadril po rastajúcom tlaku na francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, aby otázku intervencie predložil parlamentu na schválenie. "Francúzsko nemôže ísť samé. Potrebujeme koalíciu," povedal minister pre rozhlasovú stanicu Europe 1.

Podľa jeho slov sobotné rozhodnutie Obamu vytvorilo novú situáciu, čo znamená, že Francúzsko musí počkať na to, ako sa vyvinie.

Francúzsky premiér Jean-Marc Ayrault sa v pondelok stretne so šéfmi oboch komôr parlamentu, aby prebral situáciu v Sýrii pred nadchádzajúcou stredajšou parlamentnou debatou.

V piatok prezident Hollande uviedol, že britské parlamentné hlasovanie proti sýrskej intervencii neovplyvní odhodlanie Francúzska potrestať vládu v Sýrii, ktorú z chemického útoku viní. Hollande už tento rok poslal svojich vojakov do Mali, aby pomohli tamojšej vláde v boji proti islamistom.
Sýria sa nebojí

Sýrsky prezident Baššár al-Asad v nedeľu uviedol, že Sýria je schopná brániť sa pred akýmkoľvek vonkajším útokom.

"Sýria je schopná brániť sa pred akoukoľvek externou agresiou," citovala al-Asada štátna televízia po rokovaní s iránskymi predstaviteľmi.

Podľa jeho slov americké hrozby útoku neodradia Sýriu od jej zásad a "boja proti terorizmu podporovanému niektorými západnými a regionálnymi krajinami, v prvom rade ale Spojenými štátmi". Sýrska vláda označuje za teroristov opozičných povstalcov, ktorí sa snažia o al-Asadovo zvrhnutie.

Sýrska opozícia naopak avizovaný americký útok víta a vyzvala Kongres, aby ho schválil.

Zároveň by si spolu s intervenciou priala viac zbraní pre vlastných bojovníkov. "Sýrska koalícia je presvedčená, že vojenskú akciu je potrebné uskutočniť v spojení s vyzbrojením Slobodnej sýrskej armády. Je to potrebné pre odstavenie al-Asada a zastavenie zabíjania," uviedla koalícia v stanovisku. Zároveň však vyjadrila sklamanie z oddialenia možného zásahu.
Saudská Arábia vyzýva Arabov

Saudskoarabský minister zahraničia Saúd al-Fajsál v nedeľu apeloval na arabské krajiny, aby podporili výzvy sýrskej opozície na zásah proti režimu v Damasku. Stalo sa tak krátko pred stretnutím Ligy arabských štátov v Káhire.

Arabské krajiny podľa neho musia vypočuť výzvy "legitímnych" zástupcov sýrskeho ľudu o "pomoc zo strany medzinárodného spoločenstva s cieľom ukončiť krviprelievanie v Sýrii", povedal al-Fajsál.

Saudskoarabský minister pritom explicitne nespomenul výzvy amerického prezidenta Baracka Obamu na cielené útoky v Sýrii za údajné použitie chemických zbraní, proti civilistom, konkrétne sarínu. "Odsudzovanie už nestačí," zdôraznil v tejto súvislosti.

Arabskí ministri zahraničia sa v nedeľu večer stretnú v Káhire, aby prediskutovali situáciu v Sýrii. Stretnutie prichádza v čase, keď sa zdá byť americký útok v Sýrii stále pravdepodobnejší. Pôvodne bola schôdzka naplánovaná až na budúci týždeň, avšak "vo svetle rýchleho vývoja situácie v Sýrii a na žiadosť viacerých arabských štátov" sa urýchlila.

Arabská liga v utorok obvinila sýrsky režim z použitia chemických zbraní pri minulotýždňovom útoku na predmestiach Damasku. Štáty odsúdili "strašný zločin uskutočnený medzinárodne zakázanými chemickými zbraňami" a prisúdili "celú zodpovednosť" režimu sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada. Saudská Arábia je najdôležitejším regionálnym spojencom sýrskych povstalcov.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Muž, ktorý sa zapálil pred súdom v New Yorku, je v kritickom stave

Muž, ktorý sa zapálil pred súdom v New Yorku, je v kritickom stave

VČERA - 21:44Zahraničné

Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

VČERA - 20:51Zahraničné

Pred budovou súdu na Manhattane, kde prebieha proces s americkým exprezidentom Donaldom Trumpom, sa v piatok zapálil muž.

V Holandsku chcú pomocou kamier zistiť, koľko vtákov zabijú veterné turbíny

V Holandsku chcú pomocou kamier zistiť, koľko vtákov zabijú veterné turbíny

VČERA - 20:46Zahraničné

Nadnárodná energetická spoločnosť Vattenfall plánuje umiestniť infračervené kamery na jednu z veterných turbín v Severnom mori,.

Orbán: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine

Orbán: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine

VČERA - 19:05Zahraničné

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny.

Stoltenberg: Štáty NATO dajú Ukrajine viac systémov protivzdušnej obrany

Stoltenberg: Štáty NATO dajú Ukrajine viac systémov protivzdušnej obrany

VČERA - 17:42Zahraničné

Členské štáty Severoatlantickej aliancie sa v piatok dohodli, že Ukrajine dodajú viac prostriedkov protivzdušnej obrany.