• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Toto je pravý dôvod, prečo sa u mužov vyvinuli chlpy na brade

  • 18:48 22.05.2020
  • Bratislava
Toto je pravý dôvod, prečo sa u mužov vyvinuli chlpy na brade

Ochlpenie na tvári má praktický účel.

Pestovanie brady u mužov je síce populárnym módnym trendom, no husté ochlpenie na tvári môže mať aj praktický účel. Podľa vedcov môže mužom brada slúžiť na zmiernenie úderov do tváre. V rôznych kultúrach celého sveta sa hustá brada považuje za symbol spoločenskej dominancie a mužnosti, podobne ako objemná hriva leva.

Levia hriva však tiež chráni mačkovité šelmy pred pazúrmi a zubami ich súperov, uviedli vedci. A hustá brada môže poskytnúť podobnú ochranu tlmením a absorbovaním úderov do čeľuste, ktorá sa počas súboja najčastejšie láme, uvádzajú vedci v štúdii.

V článku publikovanom v časopise Integrative Organismal Biology vedci uvádzajú, že chlpy na brade kolektívne rozptyľujú silu úderu, a tak sa mohli vyvinúť v reakcii na potrebu vyhrať bitky medzi mužmi. Narastajúci počet dôkazov naznačuje, že ľudské kostry a svaly sa vyvinuli na podporu ľudí v boji. Podľa novej štúdie sa aj tvar tváre vyvinul tak, aby vydržala viac v boji. Je preto možné, že brady sa vyvinuli z rovnakého dôvodu, uviedli autori.

Na overenie tejto myšlienky vedci zostavili modely, ktoré napodobnili štruktúru kosti v ľudskej lebke. Rozrezali kostný materiál na kúsky a zabalili ich do ovčieho rúna, „pretože nebolo praktické obstarať ochlpené vzorky kože z ľudských mŕtvol,“ píšu vedci. Zatiaľ čo ovčie rúno nebolo dokonalou náhradou fúzou, „objem folikulov v našich vzorkách z rúna sa približuje objemu plnej brady,“ uviedli vedci.

Na experimenty sa použili tri typy ovčej kože. Vzorky s kožušinou, kde sa ovčia vlna nechala v plnej dĺžke, testovali účinnosť hustej brady pri tlmení nárazu. Ostrihané vzorky overili, či vlasové korienky poskytovali akúkoľvek ochranu, zatiaľ čo bezchlpé vzorky predstavovali čeľusť bez brady.

Vedci potom vykonali záťažové testy, pri ktorých na vzorky nechali padať kovové tyče. Vzorky s vlnou absorbovali takmer o 30% viac energie ako ostrihané či bezsrsté. Všetky bezsrsté a 95% ostrihaných vzoriek prasklo alebo sa rozbilo. U kožušinových vzoriek sa rozbilo len 45%.

„Výsledky tejto štúdie naznačujú, že vlasy sú skutočne schopné významne znížiť silu nárazu tupým úderom a absorbovať energiu,“ uviedli vedci. Dospeli tak k záveru, že brada môže pomôcť chrániť čeľusť a znižovať pravdepodobnosť poranení, tržných rán a pomliaždenín na koži a v svaloch tváre.

Ako presne to funguje? Vedci tvrdia, že jednotlivé vlasové vlákna pravdepodobne absorbujú energiu z úderu a distribuujú prichádzajúcu silu na väčšiu plochu. Na presné vysvetlenie mechanizmov, by bolo potrebných viac experimentov. Ochlpenie sa tiež môže líšiť v hrúbke vlasov, ich krútení a hustote. Preto môžu byť niektoré typy brady v boji efektívnejšie.

Zdroj: Info.sk, TM, academic.oup.com, psychologytoday.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

VČERA - 20:40Zaujímavosti

Uštipnutie včelou je vo väčšine prípadov menej závažné, no mnohých prekvapí, čo sa s telom deje po ňom.

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

VČERA - 20:17Zaujímavosti

Obľúbená značka smartfónov podľa expertov zbiera dáta o používateľoch.

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

19:10 17.04.2024Zaujímavosti

Dron zachytil prekvapivé zábery strateného huskyho.

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz "skryté" časti Spišského hradu

8:55 17.04.2024Zaujímavosti

Na Spišskom hrade pripravili na novú turistickú sezónu viacero noviniek.