• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
10°Bratislava

5 vedľajších účinkov konzumácie jablčného octu

  • 18:01 24.05.2020
  • Bratislava
5 vedľajších účinkov konzumácie jablčného octu

Jablčný ocot je zložka potravy, ktorá sa často skloňuje najmä v súvislosti s chudnutím a liečbou problémovej pokožky. Predtým, ako ho začnete užívať, by ste ale mali poznať aj jeho temnú stránku.

Jablčný ocot by sme dnes mohli premenovať aj na zlatý elixír schopný vyriešiť rôznorodé zdravotné problémy. Často sa odporúča najmä pri snahe schudnúť, ale mohli ste ho tiež vidieť v článkoch o lepšom trávení, liečbe kožných problémov či skrášľovaní vlasov.

Určite poznáte porekadlo „nie je všetko zlato čo sa blyští“. Ani jablčnému octu netreba hneď prikladať nadpozemské vlastnosti a treba pamätať aj na vedľajšie účinky, ktoré môže jeho konzumácia spôsobiť.

Dietetička a autorka publikácií o zdravom živote Maeve Hananová má na Instagrame viac ako 23.000 sledovateľov, s ktorými sa delí predovšetkým o odporúčania k zdravému stravovaniu.

Hananová na Instagrame nedávno zverejnila príspevok, ktorý sa týka jablčného octu. „Keď rozmýšľate nad tým, či sa oplatí vyskúšať výživový trend (napríklad jablčný ocot), je dôležité, aby ste zvážili možné výhody a nevýhody,“ uviedla odborníčka na začiatku príspevku.

Hananová v príspevku pripúšťa, že sa vykonalo niekoľko štúdií, ktoré podporujú pozitívne účinky jablčného octu pri chudnutí, predovšetkým vďaka tomu, že potláča chuť do jedla a ovplyvňuje hladinu inzulínu a chod metabolizmu.

Jablčný ocot je tiež efektívny prostriedok na boj proti viscerálnemu tuku, ktorý sa považuje za najškodlivejší, pretože obopína dôležité vnútorné orgány.

Na druhej strane existuje niekoľko rizík, s ktorými by mal počítať každý, kto sa chystá chudnúť alebo zlepšovať zdravie pomocou jablčného octu.

1. Škodí zubom

Keďže ide o mimoriadne kyslú tekutinu, konzumácia neriedeného jablčného octu môže vážne poškodiť zuby. „Hlavným rizikom pravidelného pitia jablčného octu je erózia zubov,“ hovorí Hananová.

Ak chcete svoje zuby ochrániť, nekonzumujte viac ako dve polievkové lyžice jablčného octu za deň. Po každej dávke by ste si mali riadne vypláchnuť ústa. Druhou možnosťou je konzumovať jablčný ocot ako súčasť jedla, a nie v jeho čistej neriedenej forme.

2. Nevoľnosť

V prípade, že máte citlivé črevá alebo časté tráviace ťažkosti, užívanie jablčného octu by ste si mali dvakrát premyslieť. Nevoľnosti pri trávení ale môžu postihnúť aj zdravých ľudí.

Jablčný ocot má schopnosť zadržať jedlo dlhšie v žalúdku, čo síce pomáha pri chudnutí, no zároveň to môže vyvolať nechcené účinky. Jablčnému octu by sa celkom mali vyhnúť ľudia s pomalým uvoľňovaním žalúdku (napríklad tí, čo trpia gastroparézou).

3. Oslabenie kostí a znížená hladina draslíka

Príliš vysoké pravidelné dávky jablčného džúsu môžu telo oberať o potrebné minerály. Je známy prípad 28-ročnej ženy, ktorá 6 rokov denne pila 250 mililitrov jablčného džúsu riedeného vodou, a museli ju hospitalizovať v dôsledku nízkej hladiny draslíka a osteoporózy, ktorú len málokedy diagnostikujú mladým ľuďom.

Lekári si spojili stav pacientky s jej stravovacími návykmi a majú za to, že priveľké dávky jablčného octu jej kosti ochudobnili o minerály a zabránili tvorbe nového kostného tkaniva.

4. Popálenie hrdla a pažeráka

Jablčný ocot síce nespôsobuje závažné popáleniny hrdla a pažeráka, no mnohí ľudia môžu po jeho vypití cítiť diskomfort a bolesť.

Zvýšené riziko predstavujú len tablety s obsahom octu, ktoré sa môžu zaseknúť v hrdle konzumenta, čím by kyselina v nich mohla poškodiť sliznicu.

5. Popálenie pokožky

Jablčný ocot sa využíva aj ako pomôcka pri liečbe akné, no ani v tomto prípade netreba zabúdať, že ide o silne kyslú látku, ktorá by mohla podráždiť pokožku.

Octom by sme rozhodne nemali liečiť citlivú pokožku, ako je pokožka s infekciou a ekzémom alebo znamienka.

Na záver treba spomenúť možné negatívne účinky jablčného octu, s ktorými sa môžete stretnúť, ak užívate niektoré z týchto liekov:

  • lieky na cukrovku – jablčný ocot by mohol drasticky znížiť hladinu cukru a draslíka v krvi
  • Digoxín – tento liek znižuje hladinu draslíka v krvi, čo by v kombinácii s jablčným octom mohlo mať fatálne následky
  • niektoré diuretiká – tieto lieky môžu spôsobiť nadmerné vylučovanie draslíka z tela, preto by sa nemali konzumovať s jablčným octom, ktorý má podobné účinky.
Zdroj: Info.sk, DP, express.co.uk, healthline.com, karger.com, instagram.com/dietetical
Najnovšie v kategóriiViac článkov
5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

DNES - 6:27Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

VČERA - 6:29Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

9:07 08.04.2024Zdravie

Kliešťovou encefalitídou sa možno nakaziť aj z nepasterizovaného ovčieho či kozieho mlieka a výrobkov z neho.

Vaše cievy môžu byť plné mikroplastov, na toto si dávajte pozor

Vaše cievy môžu byť plné mikroplastov, na toto si dávajte pozor

21:44 06.04.2024Zdravie

Vedci objavili mikroskopické kúsky plastu u viac ako 50 % pacientov s upchatými cievami.