• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
Bratislava

OZ Kovo chce napadnúť Slovensko pre agentúrne zamestnávanie

  • 14:08 26.02.2013
  • BRATISLAVA
OZ Kovo chce napadnúť Slovensko pre agentúrne zamestnávanie

Odborový zväz (OZ) Kovo plánuje napadnúť Slovensko na Európskej komisii pre nesprávne prevzatie európskej smernice o agentúrnej práci.

Odborárom sa nepozdáva ustanovenie Zákonníka práce, ktoré hovorí o tom, že obmedzenia pri pracovnom pomere na určitý čas sa nevzťahujú na zamestnávanie agentúrou dočasného zamestnávania.
Odbory budú rokovať

OZ Kovo preto žiada takéto ustanovenie z pracovného kódexu vypustiť.

Znamenalo by to, že pracovný pomer na určitý čas by sa mohol uzatvoriť najdlhšie na dva roky a predĺžiť alebo opätovne dohodnúť v rámci dvoch rokov najviac dvakrát aj v prípade agentúrnych zamestnancov.

"Čakali sme, že sa nám podarí zmeniť legislatívu na tripartite. Zatiaľ nevidíme priestor na zmenu, nesúhlasí s tým druhá strana," povedal na tlačovej besede predseda OZ Kovo Emil Machyna.

V stredu podľa neho budú na túto tému posledný raz rokovať so štátnym tajomníkom rezortu práce a sociálnych vecí Branislavom Ondrušom. "Máme to celé pripravené. Ak sa nám nepodarí dohodnúť, tak to okamžite ide na Európsku komisiu," dodal Machyna.
Zákonník práce zvýšil náklady

Nezamestnanosť na Slovensku

Miera evidovanej nezamestnanosti dosiahla v januári 14,80 %, čo v porovnaní s decembrom uplynulého roka predstavuje nárast o 0,36 percentuálneho bodu.

Nezamestnanosť je tak najvyššia od apríla 2004, kedy dosahovala úroveň 15,25 %.

Ako ďalej informovalo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR), medziročne nezamestnanosť vzrástla o 1,11 percentuálneho bodu.

Stav disponibilných uchádzačov o zamestnanie v januári 2013 dosiahol 399 367 osôb. V medzimesačnom porovnaní vzrástol ich počet o 9 256 osôb, medziročne ide o nárast až o 29 419 ľudí.Hlavným dôvodom prepúšťania ľudí zo zamestnania je podľa predsedu Odborového zväzu Kovo Emila Machynu strata zákaziek.

Ako ďalej uviedol, vyplýva to z prieskumu OZ Kovo v jednotlivých regiónoch. "Drvivá väčšina firiem nemá zákazky a končí svoju výrobu,“ povedal.

O prácu pritom podľa Machynu prichádzajú najmä zamestnanci pracujúci na termínované zmluvy, agentúrni zamestnanci, živnostníci a ľudia pracujúci na dohody.

Samotný Zákonník práce podľa Machynu zvýšil náklady pre zamestnávateľov len pri súbehu výpovednej lehoty a odstupného. "Aj po tejto zmene máme jeden z najflexibilnejších Zákonníkov práce v Európskej únii,“ povedal. Ako príklad uviedol možnosť reťazenia pracovných pomerov na určitý čas, či konto pracovného času.

Mieru nezamestnanosti na Slovensku by podľa Machynu mohlo znížiť zavedenie kratšieho pracovného času. Týmto krokom by sa podľa šéfa OZ Kovo mohli zamestnať tisíce ľudí. Pri trvalo skrátenom pracovnom čase je podľa Machynu šanca, že by si zamestnávateľ mohol zamestnanca udržať. Podľa neho ide o jeden z najobjektívnejších nástrojov, ako stabilizovať zamestnanosť na Slovensku.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Podnikatelia sú povinní pri neplatení faktúry opraviť odpočítanú DPH

Podnikatelia sú povinní pri neplatení faktúry opraviť odpočítanú DPH

DNES - 8:26Ekonomické

Na všetky faktúry, ktoré sú neuhradené 100 dní od ich pôvodnej splatnosti, sa vzťahuje povinnosť robiť opravu odpočítanej DPH a túto daň doplatiť.

Mladí ľudia môžu dostať príspevok na vodičský preukaz

Mladí ľudia môžu dostať príspevok na vodičský preukaz

VČERA - 16:12Ekonomické

Projekt MPSVR prispeje mladým dospelým na vodičské preukazy.

PS: V novelách zákonov o investíciách, EIA a obstarávaní sú zásadné nedostatky

PS: V novelách zákonov o investíciách, EIA a obstarávaní sú zásadné nedostatky

VČERA - 12:41Ekonomické

Opozičné PS poukázalo na zásadné nedostatky v novelách zákonov o strategických investíciách, o posudzovaní vplyvov na životné prostredie a verejnom obstarávaní.

Deficit verejných financií vlani výrazne vzrástol na 4,89 % HDP

Deficit verejných financií vlani výrazne vzrástol na 4,89 % HDP

VČERA - 10:01Ekonomické

Deficit rozpočtu verejnej správy SR sa v minulom roku výrazne zvýšil, keď prekročil 6 miliárd eur.

Internetové nákupy na Slovensku po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť

Internetové nákupy na Slovensku po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť

12:56 20.04.2024Ekonomické

Internetové nákupy na Slovensku po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť.