• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Ako v skutočnosti umierajú ľudia na Covid-19: Vedci odhalili mechanizmus koronavírusu

  • 21:03 13.05.2020
  • Zunyi
Ako v skutočnosti umierajú ľudia na Covid-19: Vedci odhalili mechanizmus koronavírusu

Nová štúdia vysvetlila mechanizmus nového koronavírusu, ktorým zabíja pacientov.

Každý deň pribúdajú počty nakazených a úmrtí na ochorenie Covid-19. Mnohí pritom nevedia, že za úmrtiami je zvláštny účinok koronavírus na ľudský organizmus. Covid-19 paradoxne zabíja nadmernou reakciou imunitného systému, ktorého funkciou je práve bojovať s infekciami.

Čínski vedci nedávno publikovali nový recenzovaný článok, ktorý je zameraný na laikov, v časopise Frontiers in Public Health. Skupina odborníkov z Lekárskej univerzity v Zunyi skúmala epidemiológiu, príznaky, diagnostiku a súčasné možnosti liečby COVID-19. V článku zdôrazňujú kľúčovú úlohu potenciálne smrteľnej nadmernej reakcie imunitného systému.

Vírus má za následok cytokínovú búrku

Vedci krok za krokom vysvetlili súčasné poznatky o tom, ako vírus infikuje dýchacie cesty, rozmnožuje sa vo vnútri buniek a vo vážnych prípadoch spôsobuje, že imunitný systém vyvolá “cytokínovú búrku”. Táto búrka je nadmernou aktiváciou bielych krviniek, ktoré do krvi uvoľňujú príliš veľké množstvo cytokínov - molekúl stimulujúcich zápal. Ako vysvetľuje autor štúdie Daishun Liu:

„Podobne ako po infekcii SARS a MERS, údaje ukazujú, že pacienti s ťažkým COVID-19 môžu mať syndróm cytokínovej búrky. Rýchlo zvýšené cytokíny priťahujú nadbytok imunitných buniek, ako sú napríklad lymfocyty a neutrofily, čo vedie k infiltrácii týchto buniek do pľúcneho tkaniva a tým spôsobuje poškodenie pľúc."

Cytokínová búrka v konečnom dôsledku spôsobuje vysokú horúčku, nadmerné presakovanie krvných ciev, zrážanie krvi vo vnútri tela, extrémne nízky krvný tlak, nedostatok kyslíka a hromadenie tekutín v pľúcach.

Biele krvinky sú nesprávne vedené k útoku na zdravé tkanivá, čo má za následok zlyhanie pľúc, srdca, pečene, čriev, obličiek a pohlavných orgánov. To môže zhoršiť stav pľúc a spôsobiť ich zlyhanie. Úlomky bielkovín a odumretých buniek obaľujú pľúca, čo sťažuje absorpciu kyslíka. Väčšina úmrtí v dôsledku COVID-19 je preto spôsobená zlyhaním dýchacích ciest.

Bez liekov je možné liečiť len symptómy, pacientov udržiavajú pri živote

Liu a kolegovia vysvetlili, že bež špecifického antivírusového lieku na COVID-19 sa musia liečiť iba symptómy. Lekári sa snažia zabrániť úmrtiu pacienta prostredníctvom intenzívneho udržiavania funkcie orgánov. Napríklad vykonávajú umelé čistenie krvi v pečeni alebo náhradnú funkciu obličiek, kedy filtrujú krv pomocou prístrojov.

Obzvlášť dôležitá je podpora alebo náhrada pľúcnych funkcií, napríklad neinvazívnou mechanickou ventiláciou cez masku, ventiláciou cez trubicu do priedušnice, či podávanie zahriateho a zvlhčeného kyslíka trubičkou v nose alebo cez kardiopulmonálny bypass.

Autori na záver zdôrazňujú dôležitosť predchádzania sekundárnym infekciám: SARS-Cov-2 napadá aj črevá, kde spôsobuje zápal a presakovanie čriev, čo umožňuje vstup iných mikroorganizmov spôsobujúcich choroby. Tvrdia, že by sa tomu malo predchádzať podporou výživy, napríklad probiotikami, živinami a aminokyselinami, aby sa zlepšila imunitná obrana a funkcia čreva. Ako dodáva Liu:

„Keďže liečba sa doteraz spolieha na agresívne liečenie symptómov, je preventívna ochrana pred sekundárnymi infekciami, ako sú baktérie a huby, obzvlášť dôležitá na podporu funkcie orgánov, najmä v srdci, obličkách a pečeni, aby sa zabránilo ďalšiemu zhoršovaniu ich stavu.”

Zdroj: Info.sk, TM, frontiersin.org, scitechdaily.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.