• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
12°Bratislava

Známy dabingový a seriálový herec Pavel Višňovský oslavuje okrúhle narodeniny

  • 7:33 08.05.2020
  • Veľké Leváre/Bratislava
Známy dabingový a seriálový herec Pavel Višňovský oslavuje okrúhle narodeniny

Pavel Višňovský sa v piatok 8. mája dožíva 60 rokov.

Jeho tvár dnes poznajú diváci najmä z televíznych seriálov. Spomenúť možno obľúbený krimiseriál Mesto tieňov, alebo seriály z dielne RTVS Kolonáda a Hniezdo. Známy je tiež ako dabingový herec.

Pavel Višňovský sa narodil 8. mája 1960 vo Veľkých Levároch. Detstvo prežil v Hriňovej. Keďže prišiel na chuť herectvu v ochotníckom divadle, išiel po maturite na lučeneckom gymnáziu študovať na Vysokú školu múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Tu už prišli prvé vážnejšie dotyky s herectvom a divadlom.

Po skončení vysokej školy pôsobil v Divadle Andreja Bagara v Nitre (1983 - 1985) a tri roky na bratislavskej Novej scéne. Vyhliadli si ho aj režiséri z filmových štúdií na Kolibe i na pražskom Barrandove, väčšinu jeho filmografie však tvoria televízne filmy a seriály.

Prvýkrát stál Višňovský pred kamerou v lyrickej televíznej komédii Dievča do dažďa, ktorú v roku 1981 nakrútil Ľubomír Fifík). Prvá hlavná úloha prišla o dva roky neskôr vo filme Jozefa Zachara Muž nie je žiadúci. Nasledovali filmy Noc smaragdového měsíce (Václav Matějka, 1984), či Portrét Doriana Graya – filmovú adaptáciu rovnomenného románu Oscara Wildea nakrútil v roku 1988 Vladimír Strnisko. V tom istom roku stvárnil Višňovský hlavnú rolu v snímke Vida Horňáka Húkanie sovy, tento raz opäť z detektívneho žánru.

Sľubne sa rozbiehajúcu kariéru filmového herca dočasne pribrzdili spoločenské zmeny po roku 1989, ktoré so sebou priniesli i útlm v kinematografii. V tomto období sa začal Pavel Višňovský profilovať aj ako dabingový herec. Časom sa však opäť pravidelne objavoval v snímkach českých i slovenských režisérov.

V roku 1991 to bol film z lekárskeho prostredia Rozruch na onkológii, ktorý nakrútila Ľuba Vančová-Velecká podľa knižného bestselleru Nevena Orhela, známeho a populárneho v tom čase aj na Slovensku. Višňovský hral v televíznych filmoch Ježišova matka (Jozef Bednárik, 1991), Romulus Veľký (Peter Mikulík, 1992), Profesor Bernhardi (Vladimír Strnisko, 1993), Psí život (Franek Chmiel, 1994). Hlavnú postavu stvárnil v tragikomickom príbehu Pavla Gejdoša Čajová šálka lásky (2000). V posledných rokoch do jeho filmografie pribudli rozprávka Aj kone sa hrajú (Dodo Banyák, 2010), dráma Čerešňový chlapec (Stanislav Párnický, 2011) a napokon opäť rozprávkový príbeh Zázračný nos (Stanislav Párnický, 2016).

Medzi prvými seriálmi, v ktorých si Pavel Višňovský zahral, bola emigrantská sága z čias normalizácie Konec velkých prázdnin (1996), ktorú nakrútil Miloslav Luther podľa známeho románu Pavla Kohouta.

Hlavná postava vyšetrovateľa v televíznom kriminálnom seriáli Mesto tieňov (2008-2012) mu priniesla národnú cenu za filmovú a televíznu tvorbu IGRIC (2009) za civilné a dôveryhodné stvárnenie hlavnej postavy v kriminálnom seriáli.

Diváci ho mali možnosť vidieť v ďalších televíznych seriáloch: Sladká smrť, Vražedná sieť, Biele mäso (všetky 2012), Kolonáda (2013), Doktori, Divoké kone (oba 2014), Milenky (2018) a najnovšie v seriáli s kriminálnou zápletkou Hniezdo (2020), ktorý je emotívnu sondu do života troch manželských párov.

Pavel Višňovský sa takmer tridsať rokov venuje dabingu. Jeho hlas môžeme počuť v kriminálkach NCIS, Dexter, Zákon a poriadok: Špeciálna jednotka, Komisár Rex a i. Prepožičal hlas Aragornovi z Pána prsteňov, Dreyfusovi z Ružového pantera, Krokodílovi Dundeemu, princovi Romualdovi z rozprávky Princezná Fantaghiro, Onurovi z Tisíc a jednej noci, sultánovi Sulejmanovi, pápežovi Borgiovi v seriáli Borgiovci. Práve za túto postavu získal v roku 2013 cenu Slovenského literárneho fondu za dabing.

Manželkou Pavla Višňovského je herečka Anna Višňovská. Spolu majú dvoch synov.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slávna americká speváčka Diana Rossová oslavuje 80. narodeniny

Slávna americká speváčka Diana Rossová oslavuje 80. narodeniny

8:05 26.03.2024Kultúra

Slávna americká speváčka Diana Rossová oslávi dnes (26. marca) 80. narodeniny.

Pred 100 rokmi sa narodila slovenská herecká legenda Jozef Kroner

Pred 100 rokmi sa narodila slovenská herecká legenda Jozef Kroner

6:18 20.03.2024Kultúra

Slovenská herecká legenda by dnes slávila sté narodeniny.

Národné divadlo Košice prvýkrát uvedie operu Macbeth

Národné divadlo Košice prvýkrát uvedie operu Macbeth

18:14 13.03.2024Kultúra

Národné divadlo Košice (NDKE) prvýkrát uvedie operu Giuseppe Verdiho Macbeth.

Oscary 2024: Al Pacino vysvetlil nepríjemné vyhlásenie najlepšieho filmu

Oscary 2024: Al Pacino vysvetlil nepríjemné vyhlásenie najlepšieho filmu

6:14 13.03.2024Kultúra

Americký herec Al Pacino vysvetlil, prečo na nedeľňajšom odovzdávaní filmových cien Oscar neprečítal názvy všetkých desiatich filmov nominovaných v kategórii najlepší film.

Zomrel spevák známy vďaka piesni Hungry Eyes

Zomrel spevák známy vďaka piesni Hungry Eyes

15:47 12.03.2024Kultúra

Vo veku 74 rokov zomrel americký spevák a skladateľ Eric Carmen známy vďaka piesni All By Myself či skladbe Hungry Eyes, ktorá bola použitá vo filme Hriešny tanec.