Gordon Ramsay prezradil, ako pripraviť nadýchanú ryžu – Týchto 6 chýb nerobte
- 20:04 10.05.2020
- Svet
Gordon Ramsay vysvetľuje, ako jednoducho uvariť nadýchanú ryžu. Priblížil svoje tipy a triky.
Varenie ryže môže byť pre mnohých náročné a vždy sa pri jej príprave niečo pokazí. Raz je ryža rozvarená, inokedy tvrdá, alebo sa pripáli na dne hrnca.
Našťastie, šéfkuchár Gordon Ramsay sa podelil o svoje najlepšie tipy na prípravu ľahkej a nadýchanej ryže. Existuje šesť hlavných chýb, ktorých sa dopúšťame. Ramsay odporúča, aby sme na tieto kroky nezabudli:
1. Opláchnite ryžu
Gordon vždy najprv ryžu nasype do sitka a umyje v studenej vode. Vďaka tomu sa zbavíte prachu a škrobu. Podľa Ramsay upozorňuje, aby ste vždy použili studenú vodu. Ryža sa vám potom nebude lepiť v hrnci a bude pekne nadýchaná.
2. Nezabudnite na korenie
Ak vaša ryža chutí príliš obyčajne, pravdepodobne ste do nej nepridali žiadne korenie. Gordon vždy ryžu osolí a okorení. „Vezmite tri semienka kardamómu a prepichnite ich, aby vám pustili chuť,“ uviedol Ramsay. Odporúča tiež použiť aníz – hviezdicové korenie pridá úžasnú vôňu a chuť.
3. Pod dovarení už ryžu neochucujte
Gordon hovorí, že korenie po dovarení môže zmeniť štruktúru ryže, preto ju vždy ochucujeme pred dovarením. Inak sa môže rozpadať a budú v nej kúsky soli či ryže.
4. Správny pomer
Ryžu nepotrebujete počas varenia miešať, ak použijete správny pomer vody ku ryži. Rovnako nemusíte vodu z hrnca vylievať, keď viete, ako na to. Gordon odporúča používať „jeden diel ryže na jeden a pol dielu vody“ - v tomto videu pridá Gordon 600 ml studenej vody k 400 gramom ryže.
5. Správna teplota
Nenechajte ryžu po celú dobu variť na najvyššom stupni. Mierne dusenie je omnoho lepšia a para môže vytvoriť nadýchanú textúru. Gordon vysvetlil:
„Vždy začínajte studenou vodou. Potom ju čo najrýchlejšie priveďte do varu a potom nechajte dusiť 8-10 minút. To je tajomstvo varenia skvelej ryže - nechajte ju napariť sa počas varenia. Nezdvíhajte pokrievku.“
6. Premiešajte pred podávaním
Gordon hovorí, že pred podávaním by ste mali vidličkou prejsť cez ryžu, aby bola pekne nadýchaná. Až potom je to dokonale uvarená ryža.
Video: Takto Gordon Ramsay pripravuje ryžu
Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd
Ak chcete využiť len šťavu z citróna, nemusíte ho vôbec krájať. Takto si uľahčíte prácu už za niekoľko sekúnd.
Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve
Vlasy len tak rýchlo nedorastú – o to viac zamrzí, ak sa o ne nekvalitne postará údajný profesionál. Tieto znaky vám pomôžu rozoznať nekvalitnú kaderníčku.
V obľúbených kozmetických výrobkoch našli vysoké hladiny karcinogénnej látky
Nebezpečnú látku našli v produktoch viacerých známych značiek.
Kalatea skrášli každý interiér: 5 tipov, ako ju úspešne pestovať
Ak chcete, aby vám táto krásna rastlina prežila, musíte sa o ňu vedieť správne starať.
Tento predmet v domácnosti je špinavší ako záchod, málokto ho však čistí
Nastal čas na očistu. Darujte tomuto predmetu konečne opateru, ktorú si zaslúži.