• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

September sa prvýkrát stane mesiacom Alzheimerovej choroby

  • 14:43 30.08.2013
  • BRATISLAVA
September sa prvýkrát stane mesiacom Alzheimerovej choroby

Doteraz pripadal Svetový deň Alzheimerovej choroby každoročne na 21. september. Pre globálny nárast počtu postihnutých bude patriť tomuto ochoreniu a postihnutým na celom svete celý mesiac september.


Viac ako 36 miliónov ľudí na celom svete žije život poznačený Alzheimerovou chorobou alebo inou formou demencie. Pri súčasnom trende sa odhaduje nárast do roku 2050 na 115 miliónov. Na Slovensku sa počet postihnutých týmto ochorením odhaduje na 50 – 60 tisíc.

Alzheimerova choroba je často skrytá, nehovorí sa o nej alebo je ignorovaná, a to aj napriek tomu, že osoba s demenciou a jej rodinní opatrovatelia nevyhnutne potrebujú podporu vo svojich rodinách, priateľstvách, komunitách. Počas Svetového mesiaca Alzheimerovej choroby sa to celosvetová kampaň pokúsi zmeniť.


Ľudia trpiaci demenciou majú pocit vylúčenia zo spoločnosti

Podľa Alzheimer´s Disease International je jedným z najničivejších účinkov demencie stigmatizácia a sociálne vylúčenie. Oba tieto faktory sú tiež hlavnými prekážkami priznania diagnózy demencie sebou samým alebo rodinou.

Až 40 percent ľudí s demenciou tvrdí, že majú pocit vylúčenia zo spoločnosti a zažívajú situácie, keď sa s nimi zaobchádza odlišne pre ich diagnózu.

Jeden zo štyroch opatrovateľov priznáva, že pocítil sociálne vylúčenie. Až štvrtina ľudí s demenciou a jeden z 10 opatrovateľov priznáva, že diagnózu skrýva alebo zatajuje.

Sociálna stigma je dôsledkom nedostatku vedomostí o demencii a môže mať početné dlhodobé a krátkodobé efekty, napríklad oslabenie rodinných väzieb, nedostatočnú starostlivosť o postihnutého či neskorú diagnostiku a podporu.


Dôležitú úlohu hrá znižovanie stigmy

Preto počas septembra, ktorý je vyhlásený za Svetový mesiac Alzheimerovej choroby, ľudia na celom svete spoločne hovoria o stigmatizácii a jej dôsledkoch. Na Slovensku hrá dôležitú úlohu pri znižovaní stigmy a zlepšení kvality života ľudí s Alzheimerovou chorobou Slovenská Alzheimerova spoločnosť, Centrum MEMORY a Nadácia MEMORY.

Počas Svetového mesiaca Alzheimerovej choroby čakajú verejnosť prednášky o tejto chorobe, ľudia sa môžu zúčastniť na stretnutiach podporných skupín pre rodinných príslušníkov v piatich mestách - Bratislave, Banskej Bystrici Hronci, Nitre a Banskej Štiavnici.

Centrum MEMORY bude bezplatne testovať pamäť a uskutoční aj sa 5. medzinárodná konferencia Aktivizácia seniorov a nefarmakologické prístupy v liečbe Alzheimerovej choroby.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

VČERA - 21:43Domáce

V africkej Konžskej demokratickej republike zadržali bývalého námestníka riaditeľa Slovenskej informačnej služby Borisa Beňu.

V továrni došlo k smrteľnému úrazu, prípad vyšetruje polícia aj inšpekcia

V továrni došlo k smrteľnému úrazu, prípad vyšetruje polícia aj inšpekcia

VČERA - 16:47Domáce

Muž zahynul pri prechode cez lávku v podniku.

Meteorológovia opäť varujú pred prízemným mrazom

Meteorológovia opäť varujú pred prízemným mrazom

VČERA - 16:34Domáce

Počas noci a vo štvrtok ráno sa môže na Slovensku vyskytnúť prízemný mráz. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa pre väčšinu okresov.

Stratil sa 16-ročný chlapec, polícia vyhlásila pátranie

Stratil sa 16-ročný chlapec, polícia vyhlásila pátranie

VČERA - 16:29Domáce

Polícia žiada verejnosť o súčinnosť pri pátraní.

Muž prišiel o viac ako 100.000 eur, okolnosti podvodu vyšetruje polícia

Muž prišiel o viac ako 100.000 eur, okolnosti podvodu vyšetruje polícia

VČERA - 16:07Domáce

Polícia v Dolnom Kubíne vyšetruje okolnosti podvodného konania neznámych páchateľov, ktorí pod zámienkou investovania peňazí do kryptomien pripravili poškodeného muža o viac ako 100.000 eur.