• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
14°Bratislava

Ako sa starať o trávnik: 10 vecí, ktoré nikdy nerobte

  • 18:21 08.05.2020
  • Bratislava
Ako sa starať o trávnik: 10 vecí, ktoré nikdy nerobte

Ak chcete, aby váš trávnik vyzeral ako trávnik milionárov z hollywoodskych filmov, určite neopakujte týchto 10 chýb.

Dokonale vyzerajúci trávnik už dávno nie je len doménou boháčov. Po šťavnatej zeleni pred domom túži každý, kto nebýva v paneláku, no na dosiahnutie tohto cieľa nestačí len raz za čas vytiahnuť kosačku.

V prípade, že vám skutočne záleží na vzhľade trávnika pred domom, odporúčame vám vyhnúť sa 10 najčastejším chybám, ktorých sa mnohí dopúšťajú pri starostlivosti oň.

1. V zime nesoľte

Foto: Sussi Hj/Shutterstock.com

Solenie ľadu na chodníkoch a cestách je rýchly a efektívny spôsob, ako sa ho zbaviť. Od tejto techniky by ste ale mali upustiť, ak vaše chodníky vedú popri trávniku alebo cezeň. V momente, keď sa ľad roztopí, totiž slaná voda prenikne do pôdy vedľa chodníka, čo má dopad aj na kvalitu trávnika po tom, ako uplynie zima.

Soľou poškodený trávnik spoznáte podľa hnedých miest a vyschnutej trávy. Roztopený sneh a jarný dážď napokon soľ vyplaví, ale kým sa trávnik znova rozzelenie, môže prejsť aj 6 až 8 týždňov. Ak počas jari príliš neprší, odporúča sa polievať poškodené časti trávnika.

2. Nekoste nakrátko

Ak kosíte trávu „nakrátko“, hrozí, že tým poškodíte koreňový systém. Pri kosení by ste teda nemali odrezať viac ako vrchnú tretinu stebla. Vyšší rez trávy jej dožičí dlhšie korene a prijímanie väčšieho množstva vlahy a živín. Tráva teda bude hustejšia.

Vo vyššom trávniku sa okrem toho nenachádza veľa buriny.

3. Nezbierajte pokosenú trávu

Ak pokosenú trávu necháte ležať na trávniku, len si tým pomôžete. Trávniku to dodá živiny a vlahu. Rovnako si môžete pomôcť aj na jeseň s popadaným lístím, ktoré stačí posekať a pokryť ním trávnik. Sústreďte sa najmä na prázdne miesta, čím zabránite, aby na nich vyrástla burina.

4. Nekoste mokrú trávu

Foto: Rad Radu/Shutterstock.com

Najlepší čas na kosenie je vtedy, keď je tráva suchá. Vlaha po daždi alebo ranná rosa ohýba steblá, a tak sa k nim nože kosačky nedostanú tak dobre, ako keď stoja vzpriamene. Na mokrej tráve vám okrem toho hrozí riziko pošmyknutia a odrezky sa na trávniku neusadia rovnomerne.

Ďalším dôvodom, prečo by ste nikdy nemali kosiť mokrú trávu, je rýchle šírenie chorôb. Čerstvo zrezaná tráva, ktorá je navyše vlhká, je totiž náchylnejšia na ochorenia.

Jediná výnimka, keď sa odporúča kosiť aj mokrú trávu, je obdobie neprestávajúcich dažďov. Vtedy je lepšie trávu pokosiť aj namokro, než ju nechať vyrásť do nepríjemnej dĺžky.

Trávu by sme nemali kosiť ani počas dlhého obdobia sucha, pretože steblá by sa mohli polámať a celkom vyschnúť.

5. Nepreháňajte to s hnojivom

Priveľa dusíka, ktorý obsahuje väčšina hnojív, by mohlo spáliť trávu dohneda, preto to s hnojivom netreba prehnať. Niektoré hnojivá navyše obsahujú látky, vďaka ktorým sa rýchlo uvoľňujú do pôdy, iné zas účinkujú pomalšie. Je preto veľmi dôležité používať správny typ hnojiva pre konkrétny druh trávnika.

Za zmienku tiež stojí soľ, ktorá sa takisto nachádza vo väčšine hnojív. Tá v malom množstve podporuje rast rastlín, no vo veľkom môže poškodiť ich korene.

Ak chcete hnojiť trávnik, robte to len dvakrát ročne – na jar a v jeseni. Raz za niekoľko rokov môžete trávnik pohnojiť vápencovým dolomitom, ktorý obnovuje zdravé pH pôdy a dodáva jej dôležité minerály.

6. Nekoste tupými nožmi

Foto: Carlo Villa/Shutterstock.com

Ostré nože na kosačke sú dôležitým prvkom pre kvalitnú a dobre vyzerajúcu trávu. Ak trávu odseknete ostrým nožom, zmiernite tak množstvo vlahy, ktorú stratí, a podporíte proces fotosyntézy.

To, či kosíte tupými nožmi, zistíte tak, že z pokosených stebiel budú vytŕčať biele tkanivové vlákna. Kosenie tupými nožmi ochudobňuje trávu o živiny, preto sa odporúča ostriť ich minimálne dvakrát za rok.

7. Nepoužívajte jedy

Podľa niektorých by sa na trávnik nemali nanášať herbicídy na odstránenie buriny alebo pesticídy na odstránenie škodcov. Tieto chemikálie obmedzujú pohyb vody v pôde a ubližujú rôznym druhom hmyzu, mikroorganizmov a červíkov, ktoré pomáhajú udržiavať zdravý trávnik.

Ak sa chcete zbaviť buriny, urobte to ekologicky. Pri púpavách napríklad pomáha odrezať hlávky pred kosením, aby sa nestihli rozmnožiť semiačka. Na vyhubenie neželaných rastlín tiež môžete použiť po domácky vyrobený herbicíd, ktorý získate zmiešaním octu, alkoholu a saponátu. Stačí ním potrieť celú rastlinu.

8. Nekoste predpoludním

Pri kosení trávnika je dôležité aj načasovanie. Kosením predpoludním riskujete, že sa na tráve bude stále nachádzať rosa, ktorá ju zaťaží.

Najlepší čas na kosenie je poobede alebo v predvečer. V neskorších hodinách sa vám okrem toho podarí vyhnúť horúčavám, ktoré sú nepríjemné najmä v lete.

Rada na záver: vyhnite sa polievaniu trávnika v obedňajších hodinách. Keď je slnko najvyššie na oblohe, všetka vlaha, ktorú tráve dodáte, sa hneď vyparí.

9. Nepolievajte príliš často

Pravidelné a príliš časté zalievanie trávnika zabezpečí plytký koreňový systém. Rastliny s takýmito koreňmi sa spoliehajú na pravidelnú zálievku a môžu trpieť, keď im ju neskôr nedodáte. Takisto nie je vhodné polievať trávnik len niekoľko minút.

Ak si chcete vypestovať zdravú zeleň, polievajte trávnik asi raz do týždňa aspoň na hodinu. Voda tak získa príležitosť na preniknutie hlbšie do pôdy a trávnik bude lepšie znášať obdobie sucha. Takýmto polievaním tiež obmedzíte rast buriny.

Polievať trávnik by ste mali skoro ráno, ešte predtým, ako začne páliť poludňajšie slnko. Alternatívou je polievanie neskoro poobede, keď je slnko nad obzorom. Zálievka záleží aj od druhu trávy – niektoré nepotrebujú polievať pravidelne.

10. Nie všetky huby sú na škodu

Foto: Dasayev Diogo/Shutterstock.com

Každoročne sa po období výdatných dažďov na hustých trávnikoch zjavujú huby. Chápeme, že nie sú zrovna pohľadné, a niektoré sú dokonca prenášačmi ochorení, ale majú tiež schopnosť, ktorú viete využiť vo svoj prospech. Môžu totiž rozkladať organický materiál a uvoľňovať do pôdy živiny, ktoré pomáhajú v raste trávy.

Ak sa chcete zbaviť húb, trávnik polievajte menej často. Ak vám už huby vyrástli, odrežte z nich klobúky.

Zdroj: Info.sk, DP, howstuffworks.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

DNES - 13:45Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

DNES - 7:22Zaujímavosti

Zábery útoku na slovenského dôchodcu sa šíria na sociálnych sieťach v Španielsku.

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

VČERA - 21:55Zaujímavosti

Ide o ďalší incident lietadla od spoločnosti Boeing.

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

VČERA - 17:15Zaujímavosti

Miroslav Radačovský vypustil počas svojho prejavu holubicu.

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

VČERA - 6:32Zaujímavosti

Vaše priezvisko môže mat vplyv na to, ako sa vašim deťom bude dariť v škole.