• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
Bratislava

Rok 2020 bude najteplejší v histórii, zhodujú sa klimatológovia

  • 19:29 29.04.2020
  • Svet
Rok 2020 bude najteplejší v histórii, zhodujú sa klimatológovia

Pandémia koronavírusu síce zmiernila množstvo emisií na Zemi, no na návrat k miernejšiemu podnebiu by bola potrebná dlhodobá zmena, ktorá zatiaľ nie je na dohľad.

Rok 2020 bude zrejme rokom rekordov. Okrem toho, že sme sa už počas prvých mesiacov stali svedkami a obeťami pandémie COVID-19, tiež hrozí 50-75-percentná šanca, že prepíšeme rekord o najteplejšom roku v dejinách, ktorý bol naposledy zaznamenaný v roku 2016.

Podľa odborníkov svetové karanténne opatrenia síce zmiernili množstvo a dopad emisií na ovzdušie, ale celková klíma by na zmenu potrebovala oveľa dlhodobejšie opatrenia.

Rekordy roku 2020

Počas prvých mesiacov roka 2020 už došlo k prelomeniu niekoľkých teplotných rekordov na celom svete – od Antarktídy až po Grónsko. Stalo sa tak aj napriek tomu, že v tomto roku nedošlo k odchýlke morského prúdenia v Tichom oceáne, známej aj ako El Niño.

Americká Národná správa oceánov a atmosféry vyrátala, že existuje 75-percentná pravdepodobnosť, že rok 2020 bude najteplejším v histórii od počiatku meraní. K poslednému prekročeniu rekordu došlo v roku 2016, keď boli začiatkom roka namerané neobvykle vysoké teploty ovzdušia vyvolané práve vplyvom El Niña. Tie neskôr počas roka postupne klesli.

Šanca, že rok 2020 bude jedným z pätice najteplejších v histórii, je podľa amerických úradov až 99,9-percentná.

Vedúci Goddardovho inštitútu pre vesmírne štúdie v NASA Gavin Schmidt sa svojím vlastným výpočtom priblížil k podobnému záveru. Podľa Schmidta hrozí 60-percentná šanca, že rok 2020 bude najteplejší v dejinách.

Britská meteorologická služba Met Office bola vo svojich výpočtoch o čosi opatrnejšia a odhadla, že šanca na prekonanie rekordu dosahuje len 50 percent. Na druhej strane priznáva, že od roku 2015 prebieha séria nadpriemerne teplých rokov, ktorú považujeme za najdlhšiu v histórii.

Príležitosť na záchranu

Abnormálne počasie sa na zemi stáva normou a teploty lámu rekordy pomaly rok čo rok. Január 2020 bol napríklad najteplejší v dejinách merania, následkom čoho mnohé polárne oblasti ostali bez snehovej prikrývky. Vedecká základňa na Antarktíde vo februári na kontinente vôbec prvýkrát namerala teplotu vyššiu ako 20 stupňov Celzia. V grónskom meste Qaanaaq zas v apríli prekonali rekord a namerali tu 6 stupňov.

V prvom štvrťroku boli teploty najvyššie vo východnej Európe a Ázii, kde bolo o 3 stupne teplejšie ako je priemer. Rekordné teplá už tohto roku poznačili aj Spojené štáty a Austráliu.

Napriek tomu že pandémia sa postarala o pokles emisií v ovzduší, globálne otepľovanie je stále značný problém. „Klimatická kríza pokračuje v pôvodnom rozsahu,“ uviedol klimatológ z Oxfordskej univerzity Karsten Haustein.

„Tohto roku klesnú emisie, ale ich koncentrácia sa naďalej zvyšuje. Je veľmi nepravdepodobné, že zaznamenáme spomalenie v hromadení skleníkových plynov v atmosfére. Zároveň však máme úžasnú príležitosť využiť korona-krízu ako katalyzátor využitia šetrnejších dopravných prostriedkov a energie (cez stimuly, dane, ceny uhlíka atď.)“

Zdroj: Info.sk, DP, theguardian.com, noaa.gov, twitter,com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.