• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Lekárov desia u mladých pacientov s novým koronavírusom záhadné zrazeniny

  • 18:20 26.04.2020
  • New York
Lekárov desia u mladých pacientov s novým koronavírusom záhadné zrazeniny

Niektoré nemocnice začali všetkým pacientom s ochorením COVID-19 podávať nízke dávky liekov na riedenie krvi.

Lekári sa postupne dozvedajú o všetkých prejavoch ochorenia COVID-19, pričom nedávno objavili záhadnú a potenciálne smrteľnú komplikáciu choroby: krvné zrazeniny.

Mnoho lekárov uvádza znepokojivý počet pacientov s COVID-19 s krvnými zrazeninami. Tie môžu spôsobiť vážne problémy, ako sú srdcový infarkt a mozgová príhoda.

„Počet problémov so zrážaním krvi, ktoré vidím na jednotke intenzívnej starostlivosti, je bezprecedentný,“ povedal pre CNN Jeffrey Laurence, hematológ Weill Cornell Medicine v New Yorku.

Niektorí lekári si začali všímať, že u pacientov s COVID-19 sa tvoria zrazeniny na nohách, aj keď užívali lieky na riedenie krvi, uvádza Washington Post. Iní hlásili problém s dialýzou u pacientov s COVID-19, pretože zrazeniny v krvi pacientov upchali hadičky prístroja. Okrem toho niektoré pitvy pacientov s COVID-19 našli aj v pľúcach malé krvné zrazeniny.

Mladí ľudia s Covid-19 náhle dostali mŕtvicu

Podľa CNN sa objavujú aj správy o relatívne mladých ľuďoch vo veku 30 a 40 rokov, ktorí po infikovaní novým koronavírusom dostali mŕtvicu. Je známe, že mozgové mŕtvice sú často zapríčinené zrazeninami, ktoré sa uvoľnia a cestujú do ciev v mozgu.

Spojenie medzi COVID-19 a zrazeninami viedlo niektoré nemocnice k tomu, že všetkým pacientom s COVID-19 začali podávať nízke dávky liekov na riedenie krvi. U pacientov na JIS často dochádza k zrazeninám, ale úroveň zrážanlivosti u COVID-19 sa zdá byť neobvyklá, uvádza sa CNN.

Nedávna štúdia z Holandska, uverejnená v časopise Thrombosis Research, zistila, že zo 184 pacientov s COVID-19 na JIS zaznamenali u viac ako 30% problém so zrážaním krvi. Toto číslo je „alarmujúce“, povedal pre CNN Behnood Bikdeli z Columbia University Irving Medical Center.

Na vine môže byť imunitný systém

Vzhľadom na to, že COVID-19 je ochorenie dýchacích ciest, lekári očakávali, že najzávažnejšie účinky budú v pľúcach, nie v krvi. Stále nie je jasné, prečo sa u pacientov s COVID-19 častejšie objavujú krvné zrazeniny.

Zrazeniny by mohli byť výsledkom hyperaktívneho imunitného systému, ktorý vedie k nerovnováhe vo „faktoroch zrážania“, ktoré môžu spôsobiť zrážanie alebo krvácanie, uvádza Washington Post.

Lekári však poznamenávajú, že veľa pacientov COVID-19 na JIS má aj iné rizikové faktory krvných zrazenín, ako sú cukrovka, srdcové choroby a vysoký krvný tlak.

Podľa lekárov je potrebné tento problém preštudovať, aby sa potvrdilo, či riedenie krvi môže pomôcť pacientom s COVID-19.

Zdroj: Info.sk, TM, cnn.com, thrombosisresearch.com, washingtonpost.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.