• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

Koronavírus môže spôsobiť aj problémy s očami

  • 15:31 24.04.2020
  • Bratislava
Koronavírus môže spôsobiť aj problémy s očami

Na vysvetlenie toho, akým spôsobom sa vírus do spojovky dostane, sa ponúkajú tri možnosti.

Niektoré výskumy ukázali, že nový koronavírus môže spôsobiť tzv. konjunktivitídu, teda zápal očných spojoviek, a dokáže sa pravdepodobne prenášať aj kontaktom aerosólu so spojovkou. Spôsob prenosu vírusu do oka je však stále otázny.

Oči si však treba popri nose a ústach tiež správne chrániť. „Noste okuliare, nie je dôležité či slnečné alebo dioptrické, nové alebo staré. Základným pravidlom je vybrať si tie, ktoré pokrývajú najväčšiu časť očnice,“ radí očný lekár Martin Lichvár. Výhodou je podľa neho tiež rám so širšími 'straničkami', ktoré môžu spolu so sklami z veľkej časti ochrániť oči najmä pri priamom zásahu tváre niekým, kto kašle alebo kýcha.

Ak sa človek chráni slnečnými okuliarmi, v aktuálnej výnimočnej situácii by si ich nemal skladať ani v interiéri, teda napríklad pri návšteve obchodu či vo výťahu. „Hoci to môže byť spočiatku nezvyčajné, ochrana je na prvom mieste,“ tvrdí odborník. Okuliarov by sa človek počas nosenia nemal dotýkať a pravidelne ich treba dezinfikovať. „Po príchode z exteriéru si ich nezabudnite pretrieť handričkou s dezinfekčným gélom alebo alkoholom,“ hovorí očný lekár.

Momentálne sa odporúča nosenie okuliarov pred nosením kontaktných šošoviek. „Ak sa niekto predsa len rozhodne pre kontaktné šošovky, mal by používať jednodňové a dodržiavať prísnu hygienu rúk pri ich nasadzovaní,“ dodáva Lichvár.

Na vysvetlenie toho, akým spôsobom sa vírus do spojovky dostane, sa ponúkajú tri možnosti. Prvou je autoinfekcia cez nosový slzovod, teda to, že vírus sa rozšíri z nosnej sliznice infikovaného človeka do jeho oka nosným slzovodom. „Cestu má otvorenú vďaka existencii reálneho prepojenia - slzovod je totiž chodbička, ktorá spája nos so slzným kanálikom a očnými bodmi na vnútorných stranách viečok. Toto je tiež dôvod, prečo sa ľuďom s akýmkoľvek iným ochorením alebo aj nádchou neodporúča nosiť kontaktné šošovky,“ vysvetľuje odborník. Druhou možnosťou je rozšírenie krvou z dýchacích ciest chorého človeka do jeho slznej žľazy, kde sa vírus replikuje a dostane sa tak do jej sekrétov, čiže sĺz.

Odborníci pripúšťajú tiež možnosť prenosu uchytením infikovaných kvapôčok na spojovke. Spojovka ako pomerne veľká a exponovaná plocha podľa nich môže byť potenciálnou vstupnou bránou infekcie zo vzduchu.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

DNES - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.