• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

10 jedál, ktoré prispievajú k vzniku úzkosti

  • 8:57 25.04.2020
  • Bratislava
10 jedál, ktoré prispievajú k vzniku úzkosti

V prípade, že vás často prepadáva pocit úzkosti alebo depresie, mali by ste zvážiť zmenu jedálnička. Tieto jedlá doňho vo vašom prípade rozhodne nepatria.

Nie darmo sa hovorí, že ste to, čo jete. Niektorí z nás prežívajú nepríjemnú úzkosť alebo depresiu často len kvôli nesprávne nastavenému jedálničku, hoci si toho nemusia byť vedomí.

Medzi jedlá a nápoje, ktoré najčastejšie stoja za psychickou nepohodou, patria aj tieto:

1. Ovocný džús

Foto: photka/Shutterstock.com

Na prvý pohľad zdravý nápoj, ktorý však neobsahuje to, čo obsahuje ovocie v celku – vlákninu. Vláknina je zázračná látka, ktorá spomaľuje proces spaľovania energie a dodáva nám pocit sýtosti.

Džúsy, ktoré obsahujú znížené množstvo vlákniny, na druhej strane obsahujú množstvo cukru. Ten spôsobí náhly príval energie, ktorá sa stratí rovnako rýchlo ako príde, a človek potom ostáva hladný a nespokojný.

Čo si dať namiesto toho: pomarančový džús nahraďte celým pomarančom, jablkový džús celým jablkom, jahodový džús celými jahodami a tak ďalej.

2. Sladené nápoje

Aj v najhorších prípadoch obsahuje ovocný džús aspoň nejaké vitamíny a prospešné látky. Na druhej strane sódy a malinovky túto výhodu vôbec neposkytujú. Jediné, čo ich pitím získate, je množstvo cukru, ktorý prispieva k vzniku depresie.

Človeku by mohlo ako rozumnejšie riešenie napadnúť pitie diétnej sódy bez cukru a kalórií. Aj tento druh nápojov ale obsahuje kofeín, ktorý v nadmerných množstvách prispieva k vzniku úzkosti.

Čo si dať namiesto toho: vyskúšajte minerálku alebo mineralizovanú vodu.

3. Biely chlieb

Foto: sritakoset/Shutterstock.com

Ak sa vaše raňajky nevedia zaobísť bez chleba, alebo ho milujete v sendvičoch aj počas dňa, siahnite radšej po tmavých variantoch. Vysoko spracovaná múka v bielom chlebe sa v organizme rýchlo premieňa na krvný cukor, ktorý nás na chvíľu povzbudí, a potom jeho hladina prudko klesne.

Čo si dať namiesto toho: ako sme už povedali, biele pečivo nahraďte celozrnným a na raňajky si radšej dajte ovsenú kašu.

4. Šišky

Šišky raz za čas nikomu neublížia, no ak si ich dávate pravidelne na raňajky, nečudujte sa, že máte zlú náladu! Sú plné tukov, bielej múky a množstva cukru, pričom obsahujú len veľmi málo vlákniny.

Čo si dať namiesto toho: horká čokoláda je ako sladkosť oveľa lepšou voľbou. Redukuje hladinu kortizolu, čím prispieva k liečbe a prevencii úzkosti.

5. Kečup

Kečup z obchodu obvykle obsahuje množstvo cukru, ktorý je v niektorých prípadoch nahradený umelými sladidlami. Ani jedna z týchto látok neprospieva ľuďom náchylným na depresiu a úzkosť.

Čo si dať namiesto toho: zdravý kečup si viete vyrobiť aj doma z paradajok. Namiesto cukru použite napríklad kajenské korenie.

6. Sójová omáčka

Foto: ffolas/Shutterstock.com

Ľudia s citlivosťou na lepok by sa mali vyhýbať aj sójovej omáčke, ktorá môže vyvolať nervozitu alebo pocity podobné depresii.

Čo si dať namiesto toho: ak chcete jedlu dodať jemnú chuť, vyskúšajte pár kvapiek olivového oleja.

7. Šunka

Na trhu máte k dispozícii množstvo spracovaného mäsa: od párok, klobás, salámy a šunky až po slaninu. Do tejto skupiny radíme údené a sušené mäso aj mäso v plechovke. Prečo sú nebezpečné?

Existuje množstvo ochorení, ktoré plynú z častej konzumácie uvedených typov mäsa, no psychické ochorenia sa v tejto súvislosti často opomínajú. Prispieva k nim vysoký obsah sodíka v spracovanom mäse.

Čo si dať namiesto toho: milovníci mäsa by sa mohli uspokojiť s rybami, a to zvlášť s lososom, pstruhom a sleďom, ktoré potláčajú stres.

8. Vyprážané kura

Vyprážané jedlá vo všeobecnosti obsahujú mnoho nezdravých tukov, ktoré potláčajú účinky tých zdravých v mäse.

Čo si dať namiesto toho: ak máte chuť na mäso, dajte si radšej morčacie. Tryptofán, ktorý obsahuje, je známy bojom proti úzkosti.

9. Poleva

Foto: Teri Virbickis/Shutterstock.com

Na prekvapenie mnohých, cukor v tomto prípade nie je najväčší problém. Pri polevách sú problematické najmä čiastočne hydrogenované tuky, ktoré sa tiež nachádzajú v sušienkach a krekroch, a pri úzkosti nie sú zrovna nápomocné.

Čo si dať namiesto toho: pri chuti na sladké siahnite radšej po jogurte alebo ovocí.

10. Dresing

Ak ste si v obchode kúpili dresing, aby ste jedli viac šalátov, nepotešíme vás. Mnohé z kúpených dresingov totiž obsahujú množstvo cukru a kukuričného sirupu, ktorý je známy pre vysoký obsah fruktózy.

Aj light verzie dresingov obsahujú aspartám, ktorého spojitosť s úzkosťou a depresiou potvrdilo už množstvo štúdií.

Čo si dať namiesto toho: Zdravý dresing si viete pripraviť aj doma, a nezaberie to ani veľa času. Ak máte chuť na šalát, určite doň pridajte špenátové lístky, ktoré pomôžu znížiť kortikosterón, a tým aj obmedziť výskyt depresívnych a úzkostných nálad.

Zdroj: Info.sk, DP, brightside.me
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.