• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Koronavírus dokáže prežiť pri veľmi vysokých teplotách, pravidlo 60 ° na 60 minút nestačí

  • 19:41 26.04.2020
  • Marseille
Koronavírus dokáže prežiť pri veľmi vysokých teplotách, pravidlo 60 ° na 60 minút nestačí

Koronavírus môže prežiť, aj keď sa dlhšiu dobu vystaví vysokej teplote.

Experiment tímu francúzskych vedcov ukázal, že nový koronavírus dokáže prežiť aj keď sa dlhšiu dobu vystavený vysokým teplotám. Vedci nové zistenia zverejnili na serveri BioRxiv a vyvrátili tým predchádzajúce teórie o tom, že vírus sa nebude šíriť za horúceho počasia.

Pravidlo 60 stupňov Celza na 60 minút

Profesor Remi Charrel a jeho kolegovia z Aix-Marseille Université v južnom Francúzsku uviedli, že u SARS-CoV-2 vystavenom teplote 60 stupňov Celzia po dobu jednej hodiny dokážu stále prežiť kmene schopné replikácie.

Ako uvádza denník South China Morning Post, v mnohých laboratóriách sa používa toto 60-stupňové, 60-minútové pravidlo na potlačenie smrteľných vírusov vrátane eboly.

Vedci vo svojom článku odhalili, že dokázali zabiť vírus až pri 92 ​​stupňoch Celzia. Tieto výsledky majú dopad na bezpečnosť zdravotníckych pracovníkov, najmä laboratórnych technikov, ktorí pracujú s vírusom.

Vedci v štúdii použili pečeňové bunky z opíc druhu Mačiak grivet, ktoré sú štandardným hostiteľským materiálom používaným na testy vírusovej aktivity. Francúzski vedci do nich vložili kmeň koronavírusu od pacienta z Berlína. Bunky umiestnili do skúmavky, ktorá predstavuje dva typy prostredia - „čisté“ a „špinavé“ prostredie - spolu so živočíšnymi proteínmi, aby napodobnili biologickú kontamináciu vo vzorkách v reálnom živote ako pri steroch z hrdla.

Vírusové kmene v čistom prostredí boli úplne deaktivované, zatiaľ čo niektoré kmene v špinavom prostredí prežili po zahrievaní. Aj keď proces zahrievania mal za následok zreteľný pokles infekčnosti, prežilo dosť kmeňov, ktoré môžu podľa vedcov spôsobiť ďalšie kolo infekcie.

Nebezpečenstvo pre laborantov

V súčasnosti stále rastie dopyt po testovaní na prítomnosť nového koronavírusu. Niektoré experimenty je však potrebné vykonať v laboratóriách s nižšími normami ochrany. Laboranti sa tak môžu priamo vystaviť vzorke a pred ďalším spracovaním je potrebné zničiť vzorky COVID-19.

Autori štúdie zdôraznili, že zistenia ich výskumu by mali pomôcť zvoliť najvhodnejší protokol na inaktiváciu, aby sa zabránilo expozícii laboratórnych technikov zodpovedných za priamu a nepriamu detekciu SARS-CoV-2 pri diagnostikovaní pacientov.

Vplyv teplého počasia

Národné akadémie vied zverejnili správu smerovanú Bielemu domu, v ktorej vysvetľujú, že teplé počasie v lete bude mať malý vplyv na šírenie nového koronavírusu v Spojených štátoch.

Aj keď existujú určité dôkazy, ktoré naznačujú, že koronavírus sa môže pri vyšších teplotách prenášať menej efektívne, ide o stále zanedbateľný rozdiel vzhľadom na nedostatok imunity hostiteľov v globálnom meradle.

Vplyv počasia sa nepotvrdil ani pri iných druhoch koronavírusov, ako je napríklad MERS či SARS. Teória amerického prezidenta Donalda Trumpa, že vírus v lete zmizne, je tak nepravdivá.

Zdroj: Info.sk, TM, biorxiv.org, scmp.com, news-medical.net
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

VČERA - 12:20Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

9:55 29.02.2024Veda

Vedci odhalili genetickú mutáciu, ktorá u ľudí spôsobila stratu chvosta. Táto zmena mohla neskôr viesť k tomu, že ľudia začali chodiť vzpriamene.