• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

Očkovanie proti trom chorobám vás môže lepšie chrániť pred koronavírusom

  • 15:03 23.04.2020
  • Bratislava
Očkovanie proti trom chorobám vás môže lepšie chrániť pred koronavírusom

Podľa vedcov môže niektorých ľudí chrániť pred ochorením Covid-19 aj bežná vakcína.

Vedci tvrdia, že MMR vakcína, ktorá sa používa na prevenciu proti osýpkam, príušniciam a rubeole, by mohla ľudí chrániť pred koronavírusom. Nové zistenia boli zverejnené na serveri medRxiv.

Odborníci z University of Cambridge si myslia, že očkovanie MMR vakcínou by mohlo byť jedným z dôvodom, prečo Covid-19 nezasahuje tak ťažko a intezívne deti.

Vedci zistili, že kľúčové proteíny vírusov osýpok, príušníc a rubeoly majú neočakávanú podobnosť s určitými proteínmi vírusu SARS-CoV-2.

Ich odhalenie prichádza v čase, kedy ďalšie štúdie ukázali, že podobne ochranný účinok môže mať aj BCG vakcína proti tuberkulóze.

Vedci z University of Cambridge analyzovali štruktúru vírusov MMR. Zistili, že „spike proteín“ SARS-CoV-2 je na 20% porovnateľný s „fúznym proteínom“ osýpok.

Vírusy sú si štruktúrou podobné

Zatiaľ nie je známe, či je táto podobnosť medzi vírusmi dostatočná, aby vyvolala krížovo-reaktívnu imunitnú odpoveď, ale to bude pravdepodobne predmetom budúceho výskumu.

V štúdii, ktorá ešte nebola recenzovaná, výskumníci napísali: „Predpokladáme, že MMR by mohla chrániť pred zlými následkami pri infekcii Covid-19."

Vedci zopakovali, že na stanovenie toho, či vakcína MMR môže znížiť závažnosť Covid-19, sú potrebné podrobné štúdie na veľkých populáciách ľudí.

MMR je bezpečná a účinná kombinovaná vakcína, ktorá sa bežne používa na ochranu proti trom samostatným chorobám - osýpkam, príušniciam a rubeole - v jednej injekcii.

Na Slovensku je toto očkovanie povinné a vyžaduje si dve dávky, ktoré sa podávajú medzi pätnástym a osemnástym mesiacom života a následne vo veku 11 rokov.

Vakcíny môžu chrániť milióny ľudí

V súčasnosti sa skúma 115 vakcín, aby sa zistilo, či budú fungovať ako aj proti koronavírusom.

Jednou z testovaných vakcín je Bacillus Calmette-Guérin (BCG), ktorá bola vyvinutá pred sto rokmi na zvýšenie imunity proti tuberkulóze - bakteriálnej pľúcnej infekcie.

Vedci sa domnievajú, že vakcína by mohla chrániť milióny ľudí pred Covid-19 a sú pripravení hypotézu overiť v klinických skúšach v štyroch krajinách.

Ako uvádza Bloomberg, v rámci šesťmesačných skúšok dostane vakcínu BCG približne 4 000 zdravotníckych pracovníkov v nemocniciach po celej Austrálii.

Vedci z Murdoch Children’s Research Institute v Melbourne uviedli: „Hoci BCG bola pôvodne vyvinutá proti tuberkulóze a stále sa podáva viac ako 130 miliónom detí ročne, BCG posilňuje u ľudí imunitu “prvej línie” a trénuje ju, aby reagovala na choroboplodné zárodky s väčšou intenzitou. "

Účastníci budú zaradení do skúšok do niekoľkých týždňov po rýchlom schválení zdravotnými orgánmi.

Štúdie na kojencoch v Afrike tiež odhalili, že vakcína BCG chráni pred tuberkulózou a inými detskými infekciami tak, že zvyšuje vrodený imunitný systém tela a konkrétne reakciu bielych krviniek.

Nigel Curtis, profesor detských infekčných chorôb na Univerzite v Melbourne povedal: „Môže posilniť imunitný systém tak, aby sa lepšie bránil proti celému radu rôznych infekcií, celému radu rôznych vírusov a baktérií oveľa všeobecnejším spôsobom.“

Zdroj: Info.sk, TM, medrxiv.org, nature.com, bloomberg.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

20:47 23.04.2024Veda

NASA varuje, čo sa stane s Mesiacom, keď na ňom pristanú čínski astronauti.

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.