• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Nový koronavírus zmutoval: Vedci potvrdili odlišný kmeň v Európe

  • 20:39 22.04.2020
  • Če-ťiang
Nový koronavírus zmutoval: Vedci potvrdili odlišný kmeň v Európe

Podľa čínskej štúdie nový koronavírus zmutoval a v Európe sa stal omnoho smrteľnejší než kmeň, ktorý sa šíri na západe USA.

Štúdia pacientov v Číne ukázala, že v súčasnosti sa vo svete môže nachádzať až 30 rôznych kmeňov vírusu SARS-CoV-2. Vedci z Če-ťiangskej univerzity skúmali malý počet pacientov s ochorením Covid-19 a odhalili desiatky mutácií, pričom 19 z nich nebolo nikdy predtým zaznamenaných.

Niektoré mutácie posilnili schopnosť vírusu napadnúť bunky v tele, iné pomohli rýchlejšiemu množeniu choroby. Najsmrtelnejšie kmene boli geneticky podobné kmeňom, ktoré sa šírili v Európe a New Yorku, informoval denník South China Morning Post. Slabšie kmene boli podobné kmeňom šíriacich sa v iných častiach USA, napríklad v štáte Washington.

Mutácia môže vysvetliť množstvo úmrtí v jednotlivých krajinách

Autori tvrdia, že ich zistenia po prvý raz ukazujú, že mutácia môže ovplyvniť závažnosť ochorenia Covid-19. Domnievajú sa, že predtým nezaznamenané mutácie by mohli byť dôvodom množstva obetí v Európe a New Yorku.

Stále nie je jasné, prečo sa agresívne kmene vírusu rozšírili v Európe a miernejšie zasiahli veľké oblasti USA. Vedci však tvrdia, že vírusy neustále mutujú, aby prekonali odolnosť imunitného systému v rôznych populáciách.

Tieto zistenia prichádzajú po rade štúdií, ktoré tvrdia, že USA boli zasiahnuté dvoma rôznymi typmi SARS-CoV-2, pričom na západnom pobreží dominoval typ A a v New Yorku smrtiaci typ B. Odborníci tvrdia, že typ A sa do USA dostal z Číny, pričom v New Yorku došlo ku kríze pravdepodobne pre typ vírusu z Európy - typ B.

Rôzne kmene vírusu budú potrebovať odlišné prístupy k liečbe

V novej štúdii zverejnenej na serveri medRxiv tím analyzoval vírusové kmene od 11 čínskych pacientov infikovaných novým koronavírusom. Profesor Li Lanjuan a jeho kolegovia z Če-ťiangskej univerzity testovali, ako efektívne môže vírus infikovať a zabíjať ľudské bunky v laboratóriu.

Tím našiel niektoré z najsmrteľnejších mutácií práve v Če-ťiangu. Tieto mutácie sa vyskytli aj v niektorých z najviac zasiahnutých európskych krajín, ako napríklad v Taliansku a Španielsku. Následne sa rozšírili do amerického epicentra, New Yorku.

Niektoré z miernejších mutácií však boli kmene, ktoré sa zväčša vyskytovali v ostatných oblastiach USA, vrátane štátu Washington. Mohlo by ísť o kmeň, ktorý sa šíril vo Wu-chane.

Vedci však pripustili, že „úplná mutačná rozmanitosť vírusu vo Wu-chane v prvých dňoch stále nie je známa“. Vedci zistili celkovo asi 30 mutácií, pričom 19 z nich bolo úplne nových.

Autori tvrdia, že skúmaní pacienti s COVID-19 dostávali v nemocnici rovnakú liečbu bez ohľadu na to, aký mali kmeň. Vedci tvrdia, že s rôznymi kmeňmi bude potrebné bojovať odlišným spôsobom, pričom vírus prechádza približne jednou mutáciou mesačne. „Vývoj liekov a vakcín, aj keď je naliehavý, musí brať do úvahy vplyv týchto hromadiacich sa mutácií ... aby sa predišlo možným nástrahám,“ dodali vedci.

Zdroj: Info.sk, TM, medrxiv.org, scmp.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.