• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Nový koronavírus sa drží v očiach, takto sa môže prenášať aj bez nádchy a kašľa

  • 20:38 21.04.2020
  • Taliansko
Nový koronavírus sa drží v očiach, takto sa môže prenášať aj bez nádchy a kašľa

Podľa nových zistení môžu k šíreniu nového koronavírusu prispievať aj oči.

Talianski lekári varujú pred ďalším spôsobom prenosu nového koronavírusu. V očiach prvej potvrdenej talianskej pacientky s ochorením COVID-19 boli odhalené hladiny infekčných vírusových častíc ešte dlho po tom, ako infekcia zmizla z nosa. Nové zistenia boli publikované 17. apríla v časopise Annals of Internal Medicine.

65-ročná žena priletela 23. januára z čínskeho mesta Wu-chan do Talianska. O päť dní neskôr začala mať príznaky COVID-19 a nasledujúci deň bola prijatá do nemocnice. Medzi jej počiatočné príznaky patril suchý kašeľ, bolesť hrdla, nádcha a konjunktivitída alebo zápal spojoviek. Test u nej potvrdil vírus SARS-CoV-2 a o niekoľko dní neskôr sa u nej prejavila horúčka, nevoľnosť a zvracanie.

V tretí deň hospitalizácie zdravotníci odobrali pacientke ster z očí a zistili, že v nich má RNA alebo genetický materiál koronavírusu. Zdravotníci denne odoberali stery z očí a hoci zápal spojiviek zmizol v 20. deň hospitalizácie, vírus v jej očiach pretrvával až do 21. dňa. Nasledujúcich pár dní stery z nosa a očí vírus nepotvrdili. V 27. deň sa však vírus znova potvrdil v očiach.

Infekčné vírusové častice sa držali očiach aj po tom, čo zmizli z nosa

Vedci uvádzajú, že RNA nového koronavírusu sa v očiach nachádzala dlho po tom, čo zmizla z nosovej dutiny. Vedci pomocou laboratórnych testov, ktoré zosilňujú vírusové častice, potvrdili, že vzorka vírusu odobratá z jej očí sa replikovala, a teda vírus mohol byť životaschopný. Ako uvádzajú autori štúdie:

„Zistili sme, že očné tekutiny od pacientov infikovaných SARS-CoV-2 môžu obsahovať infekčný vírus, a preto môžu byť potenciálnym zdrojom infekcie. Tieto zistenia zdôrazňujú dôležitosť kontrolných opatrení, ako je vyhýbanie sa kontaktu s nosom, ústami a očami a časté umývanie rúk.“

Vedci varujú, že oftalmológovia by mali byť počas klinických skúšok opatrní, pretože oči môžu byť vstupnou bránou aj zdrojom šírenia vírusu. Tento výskum ukázal, že oči môžu byť zasiahnuté vírusom na začiatku choroby COVID-19 „čo naznačuje, že opatrenia na zabránenie prenosu touto cestou sa musia implementovať čo najskôr,“ napísali autori.

Zápal spojiviek je podľa lekárov jedným z možných príznakov COVID-19. Správy z Číny tiež naznačujú, že oči môžu byť zdrojom infekcie koronavírusu, kde sa vírus môže replikovať. Stále však nie je jasné, ako veľmi infekčné sú vzorky koronavírusu z očí.

Zdroj: Info.sk, TM, annals.org, eurekalert.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

DNES - 19:53Zdravie

Vedci sa pozreli na výkon lekárskeho personálu v nemocniciach.

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?