• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Dievčatá, ktoré sa narodili cisárskym rezom, sú náchylnejšie na tieto dve ochorenia

  • 18:14 25.04.2020
  • Cambridge
Dievčatá, ktoré sa narodili cisárskym rezom, sú náchylnejšie na tieto dve ochorenia

Spojitosť medzi metódou pôrodu a dvojicou ochorení sa u mužov neskúmala, preto nie je zrejmé, či to isté možno povedať aj o nich.

Cisársky rez si ako metódu pôrodu slobodne volí čoraz viac mamičiek. Niektoré pritom nemajú inú možnosť, len zvoliť takýto variant, pretože prirodzený pôrod by mohol ohroziť ich alebo ich bábätko. Ako sa však ukázalo, to, ako žena porodí, bude mať veľký dopad na zdravie jej bábätka, ak to bude dievčatko.

Vedci z Harvardovej univerzity v novej štúdii porovnávali 33.000 žien vo veku 24 až 44 rokov, z ktorých sa asi 3 percentá narodili cisárskym rezom. Práve tieto ženy podľa výskumníkov čelia o 11 percent vyššiemu riziku obezity a až o 46 percent vyššiemu riziku cukrovky druhého typu ako ženy, ktoré sa narodili prirodzeným spôsobom.

Pravdepodobnou príčinou týchto rozdielov sú mikróby, ktorým sú bábätká vystavené v pôrodnom kanáli počas prirodzeného pôrodu. Keďže štúdia mapovala len ochorenia u žien, v súčasnosti nie je možné povedať, či rovnaká súvislosť platí aj u mužov.

„Je nejasné, či sa tieto zistenia dajú aplikovať aj na mužskú populáciu alebo ľudí narodených v súčasnej dobe, keď narastá počet cisárskych rezov,“ vysvetlil autor štúdie publikovanej v renomovanom žurnále JAMA Network.

Z 33.000 skúmaných žien takmer 37 percent trpelo obezitou a 6 percentám diagnostikovali cukrovku. Podľa autorov z Harvardu je preto možné, že dievčatá, ktoré prídu na svet cisárskym rezom, spadajú do rizikovej skupiny týchto ochorení, hoci dôvod, prečo v dospelosti u týchto dievčat dochádza k vzniku dvojice ochorení, je neznámy.

Čoraz viac výskumov poukazuje na teóriu hygieny a zmenu v zložení črevných baktérií dieťaťa už od narodenia. Podľa teórie hygieny kontakt s niektorými baktériami v detstve môže ochrániť starnúce telo pred niekoľkými ochoreniami.

Črevné baktérie majú vplyv na vznik a zánik chronického zápalu, takže zmeny v ich zložení môžu ovplyvniť metabolizmus tuku a glukózy, ktorý je u dospelých zodpovedný za obezitu a cukrovku druhého typu.

Črevá detí, ktoré sa rodia prirodzene, sú rýchlo kolonizované mikróbmi z matkinho pôrodného kanálu a výkalov. Oproti tomu deti, ktoré prídu na svet cisárskym rezom, sa najprv dostávajú do kontaktu s environmentálnymi mikróbmi a nemajú prístup k širokej škále prospešných baktérií v tele matky.

Novorodenci po cisárskom reze sa teda nemôžu pýšiť takou bohatou črevnou mikroflórou ako deti, ktoré sa rodia prirodzene.

Ďalším vysvetlením rozdielností v zložení črevných mikróbov by mohlo byť odlišné DNA detí narodených prirodzene a cisárskym rezom. Dôkazov však nie je veľa.

Zdroj: Info.sk, DP, jamanetwork.com, dailymail.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

DNES - 6:27Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

VČERA - 6:29Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

9:07 08.04.2024Zdravie

Kliešťovou encefalitídou sa možno nakaziť aj z nepasterizovaného ovčieho či kozieho mlieka a výrobkov z neho.

Vaše cievy môžu byť plné mikroplastov, na toto si dávajte pozor

Vaše cievy môžu byť plné mikroplastov, na toto si dávajte pozor

21:44 06.04.2024Zdravie

Vedci objavili mikroskopické kúsky plastu u viac ako 50 % pacientov s upchatými cievami.