• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
11°Bratislava

Zachráni nás remdesivir? Unikli výsledky skúšok potenciálneho lieku na Covid-19

  • 21:07 20.04.2020
  • Chicago
Zachráni nás remdesivir? Unikli výsledky skúšok potenciálneho lieku na Covid-19

Klinické skúšky testovali, ako by liek na ebolu mohol účinkovať na pacientov s ochorením Covid-19.

Antivirálny liek, ktorý bol pôvodne vyvinutý na liečbu eboly môže byť účinný u pacientov so závažným ochorením COVID-19. Naznačujú to veľmi predbežné výsledky z časti klinických skúšok.

113 ľudí s ťažkým priebehom COVID-19, ktorí boli hospitalizovaní na University of Chicago Medicine, dostávali denne infúzie s liekom remdesivir, ktorý vyrába farmaceutická spoločnosť Gilead Sciences.

"Najlepšia správa je, že väčšina našich pacientov už bola prepustená, čo je skvelé. Mali sme úmrtia iba dvoch pacientov," uviedla v súkromnom videohovore s kolegami infektologička Kathleen Mullaneová z University of Chicago, ktorá dohliadala na štúdie remdesiviru v nemocnici. Video sa dostalo do redakcie portálu Stat News.

Zdá sa, že liek znižuje horúčku a zmierňuje respiračné príznaky spojené s infekciou novým koronavírusom. Pacientov, ktorí liek dostali, mohli z nemocnice prepustiť do domácej liečby za menej ako týždeň. Pacienti, ktorí dostávali remdesivir na University of Chicago Medicine, boli súčasťou 3. fázy klinickej skúšky lieku. Počas 3. fázy lekári testujú liek u niekoľkých stoviek pacientov, pričom skúmajú účinnosť a monitorujú nežiaduce účinky. Štvrtá a posledná fáza zahŕňa testovanie lieku u oveľa väčšej skupiny pacientov.

Neexistuje však žiadna kontrolná skupina, čo znamená, že vedci nemôžu porovnávať týchto pacientov so skupinou rovnako chorých jedincov, ktorí nedostali liek. Ide o dôležitý fakt, pretože je možné, že pri zotavovaní týchto pacientov mohlo hrať úlohu placebo alebo iná neznáma príčina.

Rovnaké klinické skúšky závažných prípadov COVID-19 sa uskutočňujú na 2 400 účastníkoch v 152 inštitúciách po celom svete, ale tieto výsledky ešte nie sú verejné. „V tejto fáze môžeme povedať, že sa tešíme na dostupnosť údajov z prebiehajúcich štúdií,“ povedala spoločnosť Gilead Sciences pre Stat News.

Gilead tiež vedie skúšky u 1600 pacientov s miernym priebehom COVID-19 v 169 rôznych centrách. Tieto štúdie skúmajú, aké účinné a bezpečné je 5 až 10-dňové podávanie lieku.

Remdesivir tiež preukázal sľubné výsledky v malej štúdii uverejnenej online 10. apríla v New England Journal of Medicine (NEJM). Lekári dali liek 53 pacientom s COVID-19 v nemocniciach po celom svete. Každý pacient dostával liek 10 dní. Pri ďalšom sledovaní 36 pacientov (68%) preukázalo zlepšenie. To zahŕňalo 17 z 30 (57%) pacientov na umelej pľúcnej ventilácii, ktorých mohli neskôr extubovať.

Nakoniec bolo prepustených 25 pacientov (47%) a sedem pacientov (13%) zomrelo, uviedli vedci. Naproti tomu štúdie z Číny (ktoré nezahŕňali liečbu remdesivirom) ukazujú, že 17 až 78% ľudí so závažnými prípadmi COVID-19 zomiera. Avšak, rovnako ako výsledky, ktoré unikli z Chicaga, štúdia NEJM neobsahovala kontrolnú skupinu.

„Je to stále sľubný liek, ale [štúdia NEJM] definitívne nič nedokazuje,“ povedal Paul Goepfert, infektológ na University of Alabama v Birminghame pre Washington Post. Goepfert zaraďuje pacientov do kontrolnej klinickej štúdie s remdesivirom financovanou Národnými inštitútmi zdravia (NIH). V tejto štúdii budú pacienti okrem lieku dostávať aj placebo.

Zdroj: Info.sk, TM, statnews.com, nejm.org, washingtonpost.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.