• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

WHO vytýčila 6 kritérií, ktoré musia krajiny splniť pred uvoľnením karanténnych opatrení

  • 20:50 17.04.2020
  • Bratislava
WHO vytýčila 6 kritérií, ktoré musia krajiny splniť pred uvoľnením karanténnych opatrení

Predtým, ako bude možné aspoň čiastočne pristúpiť k uvoľneniu niektorých preventívnych opatrení pred šírením ochorenia COVID-19, by mali krajiny spĺňať tieto podmienky.

V snahe zabrániť šíreniu ochorenia COVID-19 množstvo krajín prijalo reštriktívne opatrenia, z ktorých sa ako najúčinnejšie javí obmedzenie prevádzky obchodov a verejných zariadení a dodržiavanie aspoň 2-metrového odstupu od ľudí na verejnosti.

Mnohé krajiny, na ktoré nový koronavírus udrel najtvrdšie, sa uchýlili k tvrdším opatreniam, medzi ktoré môžeme zaradiť domácu karanténu, v rámci ktorej sa občanom odporúča vychádzať z domácnosti len v najnutnejších prípadoch, ako je nakupovanie alebo návšteva lekára.

Nie je prekvapením, že na mnohých ľudí doľahla kríza aj psychicky. Lekári informujú o zvýšenom počte prípadov stresu, úzkosti a depresie, ktoré sa s pribúdajúcimi číslami chorých a mŕtvych budú len hromadiť. Na konci každého tunela sa ale nachádza svetlo.

Európa aj časť Číny začali s uvoľňovaním niektorých reštrikčných opatrení, na čo Svetová zdravotnícka organizácia reagovala aktualizáciou Plánu strategickej prípravy a odpovede (Strategic Preparedness and Response Plan), v ktorom obsiahla 6 kritérií na uvoľnenie karanténnych reštrikcií. Pridržiavať by sa ich mal každý štát.

1. Prenos COVID-19 je pod kontrolou

Krajiny sa musia prepracovať k stavu, keď sa vyskytuje len minimálny alebo nevyskytuje žiadny prenos ochorenia, pôvod ochorenia je známy a vyskytuje sa len toľko prípadov, koľko je schopné zvládnuť zdravotníctvo.

2. Zdravotné systémy dokážu určiť, testovať, izolovať a umiestniť do karantény prípady s COVID-19

Tento bod závisí od protilátok, ktoré by mali byť rovnako dostupné pre všetkých nakazených, a nie len pre najzávažnejšie prípady.

3. V kritických oblastiach je riziko nákazy minimálne

Musia sa podniknúť kroky na minimalizovanie rizika vypuknutia nákazy na takých miestach, ako sú domovy sociálnych služieb, na ktorých do tohto času zaznamenali najviac úmrtí.

4. Na pracoviskách sa zavedú preventívne opatrenia na zníženie rizika nákazy

Všetky pracoviská a školské zariadenia potrebujú striktné opatrenia, vrátane fyzického odstupu, umývania rúk a sledovania telesnej teploty, aby sa zabránilo druhotnej epidémii.

5. Dovezené prípady nepredstavujú hrozbu

Aj naďalej by sa mali sledovať rizikové miesta a štát má mať kapacitu na to, aby rýchlo dokázal určiť nové prípady.

6. Komunity sú plne informované a ochotné dodržiavať nové nariadenia

Uvoľňovanie opatrení je dlhý proces, ktorý si vyžaduje spoluprácu národa. Vlády by mali zabezpečiť informovanie všetkých občanov a pripraviť ich na nové normy.

Snaha nájsť rovnováhu medzi ochranou života a katastrofickým ekonomickým scenárom je zložitá a emocionálne vyčerpávajúca úloha, kvôli ktorej je ťažké konkrétne odpovedať na otázku, kedy by sa mohli uvoľniť niektoré opatrenia.

Na zverejnené kritériá WHO reagoval aj jej generálny riaditeľ Tedros Adhanom Ghebreyesus, ktorý na Twitteri napísal: „Jedna z hlavných vecí, ktorú sme sa o COVID-19 v posledných mesiacoch naučili, je, že čím rýchlejšie nájdeme, otestujeme, izolujeme a ošetríme nové prípady ochorenia, tým pomalšie sa bude vírus šíriť. Tento princíp zachráni životy a zmierni ekonomický dopad pandémie.“

Zdroj: Info.sk, DP, who.int, iflscience.com, twitter.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.