• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

8 faktorov, ktoré mali spoločné obete koronavírusu

  • 8:19 19.04.2020
  • Svet
8 faktorov, ktoré mali spoločné obete koronavírusu

Analýza 85 jedincov, ktorí podľahli ochoreniu COVID-19 vo Wu-chane, preukázala, že zosnulí mali niekoľko spoločných faktorov ochorenia.

Výskumné tímy z Číny a Spojených štátov sa najnovšie zaoberali 85 pacientmi, ktorí v čínskom meste Wu-chan zomreli na zlyhanie viacerých orgánov po tom, ako sa nakazili novým koronavírusom. Každý z nich sa v období medzi 9. januárom až 15. februárom 2020 liečil v jednej z dvoch čínskych nemocníc.

Na základe výsledkov štúdie boli vedci schopní určiť niekoľko faktorov, ktoré spájajú väčšinu z týchto pacientov.

Väčšina z nich boli starší muži

Okrem iných zdravotných komplikácií, ktoré evidovali u pacientov predtým, ako sa nakazili koronavírusom, boli vedci schopní zistiť aj informácie o príznakoch vírusu, ktoré sa u nich prejavili, o výsledkoch laboratórnych testov a CT vyšetrení a o liečbe počas hospitalizácie.

72,9 percent z tých, ktorí umreli v dôsledku nákazy koronavírusom, boli muži v priemernom veku 65,8 roka. U väčšiny z nich boli prítomné aj iné ochorenia, pričom najčastejšie išlo o cukrovku a srdcové ochorenia.

„Najväčší počet úmrtí z našej vzorky spadá na mužov po 50-ke s neprenosnými chronickými ochoreniami,“ uvádzajú výskumníci.

„Dúfame, že tejto štúdii sa podarí zdôrazniť závažnosť COVID-19 a zvýrazniť rizikovú skupinu mužov starších ako 50 rokov s chronickými komorbidnými ochoreniami, vrátane hypertenzie (vysoký krvný tlak), ischemická choroba srdca a diabetes.“

Medzi príznaky, ktoré sa vyskytli u väčšiny hospitalizovaných pacientov, vedci zaradili horúčku, dýchavičnosť a slabosť.

Ďalšie spoločné faktory

K potenciálne relevantným zisteniam možno zaradiť aj to, že u 81,2 percent skúmaných po prijatí do nemocnice namerali nízku hladinu eozinofilných granulocytov (biele krvinky, ktoré sa špecializujú na boj proti infekcii).

Z hľadiska komplikácií, ktoré sprevádzali hospitalizáciu zosnulých pacientov, sa najčastejšie vyskytovali respiračné ťažkosti, šok, syndróm akútnej respiračnej tiesne a nepravidelné búšenie srdca.

Väčšine pacientov boli pri liečbe podávané antibiotiká, antivirotiká a glukokortikoidy. Niektorým z nich podali intravenózne imunoglobulíny alebo látku interferón alfa-2b, ktorá tiež stimuluje imunitnú odpoveď. Účinnosť týchto látok v boji proti COVID-19 stále nie je celkom preskúmaná.

„Naším snáď najpodstatnejším zistením je to, že respiračné príznaky sa nemusia prejaviť ani týždeň po nakazení, ale keď k tomu dôjde, hrozí rapídne zhoršenie stavu, čo naznačuje aj krátke obdobie medzi hospitalizáciou a úmrtím (priemerne 6,35 dňa).“

Zdroj: Info.sk, DP, atsjournals.org, medicalnewstoday.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.