• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
10°Bratislava

U netopierov našli 6 nových koronavírusov

  • 19:39 14.04.2020
  • Mjanmarsko
U netopierov našli 6 nových koronavírusov

Výskum potvrdil ďalšie druhy koronavírusov.

Vedci objavili šesť úplne nových koronavírusov u netopierov na Mjanmarsku. Tieto vírusy patria do rovnakej skupiny ako vírus SARS-CoV-2, ktorý sa v súčasnosti šíri po celom svete. Vedci však tvrdia, že nové vírusy nie sú geneticky úzko spojené s SARS-CoV-2 alebo s dvoma ďalšími koronavírusmi, ktoré spôsobujú vážne infekcie u ľudí – SARS a MERS.

Vedci objavili vírusy pri skúmaní netopierov v Mjanmarsku ako súčasť vládneho programu s názvom PREDICT na identifikáciu infekčných chorôb, ktoré majú potenciál sa prenášať zo zvierat na ľudí. Netopiere sú hlavnými podozrivými, keďže sa predpokladá, že tieto cicavce sú hostiteľmi tisícok doteraz neobjavených koronavírusov.

O SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, sa tiež predpokladá, že vznikol u netopierov, pričom sa najprv preniesol cez sprostredkujúceho hostiteľa a následne na človeka.

Vedci v rokoch 2016 až 2018 odobrali stovky vzoriek slín a guana (netopierieho trusu) od 464 netopierov najmenej 11 rôznych druhov. Odoberali ich na troch miestach v Mjanmarsku, kde ľudia prichádzajú do tesného kontaktu s voľne žijúcimi živočíchmi v dôsledku zmien vo využívaní pôdy a rekreačných a kultúrnych aktivít - napríklad zber guanového hnojiva.

„Na dvoch z týchto lokalít boli populárne jaskynné systémy, v ktorých boli ľudia bežne vystavení netopierom pri zbere guana, náboženských praktikách a ekoturistike,“ uviedli vedci vo svojej štúdii uverejnenej online 9. apríla v časopise PLOS ONE.

Vedci analyzovali genetické sekvencie z týchto vzoriek a porovnali ich s genómami známych koronavírusov. Nové vírusy sa našli u troch druhov netopierov:

  1. Scotophilus heathii, u ktorého sa našiel vírus PREDICT-CoV-90
  2. Chaerephon plicatus, ktorý bol hostiteľom PREDICT-CoV-47 a -82
  3. Hipposideros larvatus, ktorý nesie PREDICT-CoV-92, -93 a -96

Vedci tvrdia, že je potrebný ďalší výskum, aby sme pochopili potenciál týchto šiestich novoobjavených vírusov prenášať sa na iné druhy a ich vplyv na ľudské zdravie. Ako uviedla spoluautorka štúdie Suzan Murrayová vo vyhlásení:

„Mnoho koronavírusov nemusí predstavovať riziko pre ľudí, ale keď tieto choroby včas identifikujeme na zvieratách, pri zdroji, máme cennú príležitosť preskúmať potenciálne riziko. Ostražité sledovanie, výskum a vzdelávanie sú najlepšie nástroje, ktoré máme na prevenciu pandémii skôr, ako k nim dôjde.“

Vedci poznamenali, že čoraz častejšie dochádza ku kontaktu medzi ľuďmi a voľne žijúcimi živočíchmi a dodali, že súčasná devastácia spôsobená vírusom COVID-19 je len jednou z pripomienok toho, ako úzko súvisí ľudské zdravie s takýmito interakciami. Ako dodal autor štúdie Marc Valitutto vo vyhlásení:

„Na celom svete ľudia interagujú s divočinou s rastúcou frekvenciou, takže čím lepšie rozumieme týmto vírusom u zvierat - čo im umožňuje mutovať a ako sa šíria na iné druhy - tým viac môžeme znížiť ich pandemický potenciál.“

Zdroj: Info.sk, TM, journals.plos.org, sciencedaily.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.