• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Lekárov prekvapilo spojenie medzi koronavírusom a zdravím srdca

  • 19:26 18.04.2020
  • Bratislava
Lekárov prekvapilo spojenie medzi koronavírusom a zdravím srdca

Lekári poukazujú na nové zaznamenané prípady ochorenia Covid-19.

Nový koronavírus v prvom rade napáda pľúca, no lekári zaznamenali ďalšie bojisko v tele, ktoré zápasí s ochorením Covid-19. U viac ako 1 z 5 pacientov v čínskom meste Wu-chan došlo k poškodeniu srdca v dôsledku COVID-19, uvádza štúdia uverejnená 27. marca v časopise JAMA Cardiology. Niektorí z pacientov mali základné kardiovaskulárne problémy, no iní nemali žiadne predchádzajúce ochorenie srdca.

Podľa kardiológov je tu niekoľko vysvetlení:

  1. Srdce môže mať problémy pumpovať krv, ak nemá dostatok kyslíka
  2. Vírus môže priamo napadnúť srdcové bunky
  3. Telo v snahe odstrániť vírus zmobilizuje priveľa imunitných buniek, ktoré útočia na srdce

SARS-CoV-2 nie je jediný vírus, ktorý ovplyvňuje srdce. Podľa štúdie uverejnenej v roku 2018 v New England Journal of Medicine sa napríklad riziko infarktu myokardu zvyšuje šesťnásobne, ak je človek infikovaný vírusom chrípky. Vírusové infekcie môžu narušiť tok krvi do srdca, spôsobiť nepravidelný srdcový rytmus a zlyhanie srdca.

Podľa novej štúdie je však alarmujúce, že pri infekcii SARS-CoV-2 sa poškodenie srdca môže vyskytovať častejšie ako pri infekcii inými vírusmi.

Dvojsečná zbraň

Podľa vedcov môže vírus útočiť priamo na srdce. „Vidíme prípady ľudí, ktorí nemajú základné ochorenie srdca,“ uviedla Erin Michosová, kardiologička na Johns Hopkins School of Medicine pre LiveScience. Poškodenie srdca nie je typické pri miernych prípadoch COVID-19 a častejšie sa vyskytuje u pacientov so závažnými príznakmi a hospitalizovaných.

Aj keď vírus postihuje predovšetkým pľúca, cirkuluje v krvnom obehu, teda môže priamo zaútočiť na iné orgány vrátane srdca.

Srdcové bunky aj pľúcne bunky sú pokryté povrchovými proteínmi známymi ako enzým konvertujúci angiotenzín 2 (ACE2) - tieto molekuly slúžia ako „vstupná brána“ pre vírus. Ale tento enzým je podľa Michosovej „dvojsečná zbraň“. Na jednej strane molekula ACE2 pôsobí ako vstupná brána, cez ktorú vírus vstupuje do bunky a replikuje sa, ale na druhej strane má obvykle ochrannú funkciu.

Ak sú tkanivá v tele poškodené - buď vírusom, ako je SARS-CoV-2, alebo iným spôsobom, prirodzená reakcia tela spočíva v uvoľnení zápalových molekúl, ako sú malé proteíny nazývané cytokíny, do krvného obehu. Paradoxne však priveľa zápalu môže situáciu zhoršiť. Enzým ACE2 pôsobí ako protizápalová látka, ktorá bráni imunitným bunkám spôsobovať väčšie poškodenie vlastných buniek tela.

Ale keď sa vírus zachytí na proteínoch ACE2, tieto proteíny sa vyradia z prevádzky, čo pravdepodobne znižuje protizápalovú ochranu, ktorú bežne poskytujú. Vírus teda môže priamo poškodzovať bunky a zabrániť telu chrániť tkanivá pred zápalovým poškodením.

Cytokínová búrka

Nový koronavírus môže tiež nepriamo poškodiť srdce. V tomto prípade za to môže priveľmi aktívny imunitný systém. Podľa Michosovej sa tento scenár odohral u niektorých veľmi chorých pacientov, ktorí majú vysoko zvýšené zápalové markery - proteíny, ktoré signalizujú vysokú úroveň zápalu v tele.

Toto sa nazýva „cytokínová búrka“, povedal Michosová. Cytokínové búrky poškodzujú orgány v tele, vrátane srdca a pečene. Nie je jasné, prečo majú niektorí ľudia takú zvýšenú reakciu v porovnaní s ostatnými, ale podľa Michosovej k tomu môžu mať genetickú predispozíciu.

Ďalej sú tí pacienti, ktorí majú základné ochorenie srdca, u ktorých je vyššie riziko vzniku závažných príznakov COVID-19 a vyššie riziko úmrtia. Ich srdce už má problémy a nedokážu si poradiť s koronavírusom. Zároveň nemajú dostatok kyslíka, pretože pľúca pre vírus tiež nefungujú. Nová štúdia, publikovaná 3. apríla v časopise Circulation, opisuje štyri prípady poškodenia srdca u pacientov s COVID-19 v New Yorku. Takže COVID-19 môže „zhoršiť“ základné ochorenie srdca, uviedla Michosová.

Zdroj: Info.sk, TM, jamanetwork.com, nejm.org, ahajournals.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.