• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Aká je bezpečná vzdialenosť od ľudí pri chôdzi, behu a bicyklovaní

  • 19:37 12.04.2020
  • Bratislava
Aká je bezpečná vzdialenosť od ľudí pri chôdzi, behu a bicyklovaní

V čase pandémie by ste nemali kráčať ani behať blízko ostatných osôb.

Aká je bezpečná vzdialenosť pri behu, bicyklovaní a chôdzi, aby ste sa nenakazili novým koronavírusom? Podľa vedcov je to viac ako bežný 1 až 2 metre.

Mnohí ľudia si aj v čase pandémie chcú dopriať trochu cyklistiky a joggingu. Vo väčšine krajín je dokonca športová aktivita vonku podporovaná ako súčasť zdravého životného štýlu. Je však dôležité si uvedomiť, že pri vykonávaní týchto činností by ste sa nemali nachádzať v prúde vzduchu za ostatnými osobami. Vyplýva to z výsledkov štúdie univerzít KU Leuven v Belgicku a TU Eindhoven v Holandsku

V mnohých krajinách sa uplatňuje odstup 1 až 2 metre, ktorý sa javí ako účinný, keď stojíte vo vnútri alebo dokonca vonku pri slabom vetre. Ale keď idete na prechádzku, idete si zabehať alebo sa bicyklovať, mali by ste byť opatrnejší. Keď niekto počas behu dýcha, kýcha alebo kašle, tieto častice zostávajú vo vzduchu. Osoba, ktorá beží za ňou, prechádza týmto oblakom kvapôčok.

Vedci k tomuto záveru dospeli simuláciou výskytu častíc slín osôb počas pohybu (chôdza a beh) a to z rôznych pozícií (vedľa seba, diagonálne za sebou a priamo za sebou). Bežne sa tento typ modelovania používa na zlepšenie úrovne výkonnosti športovcov. Pre športovcov je totiž efektívne, keď im niekto razí cestu a nachádzajú sa v prúde vzduchu za ostatnými. V prípade COVID-19 však vedci odporúčajú vyhnúť sa prúdu vzduchu.

Nikdy nekráčajte a nebehajte za sebou, odstup musí byť väčší

Výsledky testov ukazujú aj animácie. Mrak kvapiek zanechaných človekom je jasne viditeľný. „Ľudia, ktorí kýchajú alebo kašľú, šíria kvapky väčšou silou, ale aj ľudia, ktorí jednoducho dýchajú, zanechajú častice za sebou,“ uviedli vedci pre Het Laatste Nieuws.

Červené bodky na snímkach predstavujú najväčšie častice. Tie vytvárajú najvyššiu šancu na kontamináciu, ale tiež rýchlejšie klesajú. „Ale keď niekto prejde mrakom kvapiek, ešte stále môžu skončiť na tele tejto osoby,“ vysvetľujú vedci.

Z týchto simulácií vyplýva, že odstup zohráva menšiu úlohu, ak ľudia chodia alebo bežia vedľa seba v prostredí s nízkym vetrom. Kvapôčky lietajú za nimi. Ak ste diagonálne za sebou, riziko nákazy je tiež menšie. Riziko kontaminácie je najväčšie, keď sú ľudia priamo za sebou.

Na základe týchto výsledkov vedci odporúčajú, aby vzdialenosť ľudí, ktorí sa pohybujú rovnakým smerom v jednom rade, mala byť aspoň 4–5 metrov. Pre beh a pomalé bicyklovanie by to malo byť 10 metrov a pre rýchle bicyklovanie najmenej 20 metrov.

To sú určite dôležité informácie, ktoré by ste mali brať do úvahy pri návšteve frekventovaných miest v exteriéri.

Zdroj: Info.sk, TM, hln.be, demorgen.be, urbanphysics.net
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.