• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

Jedlá, ktorým by ste sa po 65-ke mali vyhnúť

  • 19:41 13.04.2020
  • Londýn
Jedlá, ktorým by ste sa po 65-ke mali vyhnúť

Niektoré jedlá môžu u starších vyvolať otravu, čo by mohlo viesť k vážnemu zhoršeniu zdravotného stavu. Týmto jedlám je preto lepšie sa vyhnúť alebo ich obmedziť.

K otrave jedlom vo väčšine prípadov dochádza po zjedení alebo vypití potraviny alebo nápoja, ktoré boli napadnuté baktériami. Zvyčajne ide o jedlo alebo pitie, ktoré ležalo dlho odložené v nevhodných podmienkach.

Otrava jedlom vo väčšine prípadov prehrmí po dni až dvoch a ambulantná starostlivosť je potrebná len vo výnimočných prípadoch, čo však nemusí byť pravidlom u ľudí, ktorí prekročili hranicu 65 rokov.

Otrava jedlom: Príznaky a prevencia

Imunita starších ľudí je slabšia, a preto ich organizmus nie je schopný brániť sa tak efektívne proti útoku choroboplodných zárodkov. U starších tiež hrozí dlhodobejšie zotavovanie z následkov otravy, preto je dôležité, aby sa niektorým inak bežne konzumovaným jedlám vyhli buď úplne, alebo aspoň čiastočne.

Mäkký syr a čerstvá paštéta

„Je najlepšie celkom sa vyhnúť mäkkým syrom s plesňovou kôrou, ako je brie a camembert, rovnako ako syrom s modrou plesňou, teda gorgonzole alebo rokfortu a nepasterizovaným mäkkým syrom,“ uvádza v odporúčaní Národná zdravotná služba (NHS) vo Veľkej Británii.

Jedenie týchto druhov syrov vo vyššom veku je rizikové, lebo obsahujú menej vody a sú viac zásadité v porovnaní s inými syrmi, takže sú ideálnym prostredím pre šírenie listérie. Tú dokážete zlikvidovať varením, takže ak gorgonzola, tak jedine v omáčke.

Listéria je tiež dôvod, prečo by sa šesťdesiatnici mali vyhýbať podomácky pripraveným paštétam, a to aj zeleninovým. Ak si paštétu kúpite v obchode, je pravdepodobné, že prešla tepelným ošetrením, a tak je pre vás bezpečnejšia.

Surové alebo nedovarené vajcia

Recepty starých mám radia využiť surové vajce pri liečbe hlasiviek. Mnohí sa tiež nazdávajú, že v surových vajciach sa ukrýva viac živín ako v uvarených, čo je však sporné. Vajcia z neznámeho chovu by preto nemal jesť surové ani mladší človek.

„Ľudia so slabším imunitným systémom a so špeciálnymi stravovacími návykmi by si vajcia mali vždy dôsledne uvariť (kým bielko aj žĺtko nie je celkom pevné),“ radí NHS. V surových alebo nedovarených vajciach sa totiž môže nachádzať salmonella, ktorá zvyšuje riziko otravy.

Studené mäso

Studené mäso, ako je saláma, prošuto alebo chorizo, sa pri spracovaní nevarí, len ošetruje a údi, takže existuje riziko, že obsahuje parazity vyvolávajúce toxoplazmózu. Pri kupovaní takýchto výrobkov sa preto uistite, že ich pred podávaním netreba prevariť alebo inak tepelne ošetriť.

Surové alebo nevarené mäso

Surové alebo polosurové mäso, najmä hydina, párky a mleté mäso, môže byť domovom salmonelly, kampylobaktera a E.coli.

Mäso by ste vo vyššom veku mali jesť vždy dôsledne uvarené – teda by nemalo mať žiadne ružové časti a nemala by z neho vytekať krv. Šíreniu baktérií zabránite aj dôsledným očistením riadu, ktorý použijete, hneď po spracovaní.

Surové ustrice, homáre, krevety, kalamáre a iné morské živočíchy

Surové morské plody obsahujú nebezpečné baktérie, ktoré môžu vyvolať otravu jedlom. Báť sa ich nemusíte jedine vtedy, keď ich tepelne ošetríte.

Nepasterizované mlieko

Pri pití mlieka by ste sa mali držať klasického pasterizovaného. Za nepasterizované mlieko považujeme surové mlieko, ktoré neprešlo tepelným ošetrením, teda napríklad kravské, ovčie alebo kozie mlieko, ktoré väčšinou dostať kúpiť priamo od farmárov alebo vo farmárskych obchodoch.

Fazuľové klíčky

„Zdržte sa konzumácie surových alebo nedovarených fazuľových klíčkov, pretože môžu byť zdrojom otravy jedlom,“ uvádza NHS. Dôvodom nebezpečenstva, ktoré plynie z tejto potraviny, je teplé a vlhké prostredie potrebné pre jej rast. To by mohlo podporovať šírenie baktérií.

Predtým, ako klíčky zjete, by ste ich mali čo najviac prevariť.

Zdroj: Info.sk, DP, nhs.uk, express.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.