• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
13°Bratislava

Prečo sa vírusy čoraz častejšie prenášajú zo zvierat na ľudí:Vedci upozorňujú na naše činy

  • 19:41 11.04.2020
  • Bratislava
Prečo sa vírusy čoraz častejšie prenášajú zo zvierat na ľudí:Vedci upozorňujú na naše činy

Kontakt medzi ľuďmi a voľne žijúcimi živočíchmi zvyšuje riziko šírenia vírusov, varujú vedci. Ľudská činnosť je zodpovedná za pokles populácie voľne žijúcich živočíchov a umožnila šírenie zoonotických vírusov.

Kým pandémiu nového koronavírusu niektorí pripisujú božiemu trestu, vedci varujú na poplach už dlhšie a nové zistenia potvrdzujú, že za mnohé katastrofy si môžu ľudia sami. V súvislosti s ochorením Covid-19 si položili otázku, či môžu byť infekčné choroby spojené so zmenami životného prostredia.

Vedci zistili, že škody, ktoré ľudia páchajú na prírode prostredníctvom poľovníctva, obchodovania, degradácie biotopov a urbanizácie uľahčujú úzky kontakt ľudí so živočíchmi a zvyšuje sa tým riziko šírenia vírusov.

Podľa novej štúdie mnohé z týchto aktivít vedú k poklesu populácie voľne žijúcich živočíchov a riziku vyhynutia.

Prenos vírusov zo zvierat na ľudí je priamym dôsledkom našich činov

Výskum publikovaný v Proceedings of the Royal Society B poskytuje nové dôkazy na hodnotenie rizika prenosu vírusov u živočíšnych druhov. Zdôrazňuje, ako procesy, ktoré znižujú populáciu voľne žijúcich živočíchov umožňujú prenos zvieracích vírusov na ľudí.

Vedúca autorka štúdie Christine Kreuder Johnsonová uviedla:

„Prenos vírusov zo zvierat je priamym dôsledkom našich činov týkajúcich sa voľne žijúcich živočíchov a ich biotopov. Výsledkom je, že s nami zdieľajú svoje vírusy. Tieto činy súčasne ohrozujú prežitie druhov a zvyšujú riziko prenosu. V nešťastnej konvergencii mnohých faktorov to vedie k choasu, v ktorom sa práve nachádzame.“

Vedci zhromaždili veľký súbor údajov o 142 známych vírusoch, ktoré sa šíria zo zvierat na ľudí a o druhoch, ktoré mohli byť potenciálnymi nositeľmi.

Pomocou zoznamu ohrozených druhov IUCN skúmali vzorce výskytu týchto druhov, riziká vyhynutia a základné príčiny poklesu populácie.

Vedci našli jasné trendy v riziku prenosu chorôb, ktoré poukazujú na to, ako ľudia počas histórie spolunažívali so zvieratami.

Čím bližšie s nami zvieratá žijú, tým ľahšie od nich získavame vírusy

Podľa štúdie majú domáce zvieratá, vrátane hospodárskych zvierat a domácich miláčikov, ako sú psy a mačky, najvyšší počet zdieľaných vírusov s ľuďmi. Podľa štúdie tieto vírusy zahŕňajú osemkrát viac zoonotických vírusov v porovnaní s divými druhmi cicavcov.

Vedci tvrdia, že je to pravdepodobne výsledok našich častých úzkych interakcií s týmito druhmi po stáročia. Vedci tiež zistili, že voľne žijúce zvieratá, ktoré sa rozšírili a dobre sa prispôsobili ľudskému prostrediu, tiež zdieľajú viac vírusov s ľuďmi.

Patria sem niektoré druhy hlodavcov, netopierov a primátov, ktoré žijú medzi ľuďmi, v blízkosti našich domovov a okolo našich fariem a plodín, kvôli čomu predstavujú vysoké riziko pokračujúceho prenosu vírusov na ľudí.

Vedci tiež varujú, že ohrozené druhy sú tiež často riadené a priamo monitorované ľuďmi, ktorí sa snažia dosiahnuť obnovu populácie, kvôli čomu sú vo väčšom kontaktne s ľuďmi.

Uviedli, že netopiere sa opakovane objavujú ako zdroj patogénov „s veľkými následkami“ vrátane SARS, vírusu Nipah, vírusu Marburg a ebola vírusu.

Johnsonová varovala, že na zabránenie budúcich pandémii budeme musieť byť omnoho opatrnejší pri zaobchádzaní s prírodou a spájaní ľudí a divo žijúcich zvierat v prostredí. Ako dodala:

„Potrebujeme nájsť spôsoby bezpečného spolunažívania s divými zvieratami, pretože netrpia nedostatkom vírusov, ktoré by nám mohli predať.“

Zdroj: Info.sk, TM, royalsocietypublishing.org, sciencefocus.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

VČERA - 12:20Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

9:55 29.02.2024Veda

Vedci odhalili genetickú mutáciu, ktorá u ľudí spôsobila stratu chvosta. Táto zmena mohla neskôr viesť k tomu, že ľudia začali chodiť vzpriamene.