• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
13°Bratislava

Dokážu sa dezinfekčné utierky zbaviť vírusov a baktérií?

  • 18:24 11.04.2020
  • Bratislava
Dokážu sa dezinfekčné utierky zbaviť vírusov a baktérií?

Pri upratovaní mnohí z nás siahajú po jednoduchosti v podobe dezinfekčných utierok. Ktoré druhy sú skutočne spoľahlivé pri odstraňovaní vírusov a baktérií?

Dezinfekcia na ruky, jednorazové rukavice aj rúška – všetky tieto produkty sme za poslednú dobu vykúpili kvôli zúriacej pandémii koronavírusu. V niektorých obchodoch takisto chýba ďalší artikel – dezinfekčné utierky.

V súčasnosti prebieha živá diskusia o tom, ako čo najúčinnejšie dezinfikovať domácnosť a zabrániť tak šíreniu vírusu. Pri používaní utierok treba byť obzvlášť opatrný, pretože utrením prachu by sa vaše upratovanie končiť nemalo.

V prvom rade je dôležité poznať rozdiel medzi čistením a dezinfikovaním. Centrá pre kontrolu a prevenciu definujú čistenie ako umývanie povrchov mydlovou vodou, čím sa fyzicky zbavujeme niektorých prenášačov ochorení. Táto činnosť ich ale nemusí vyhubiť. Skôr by sa dalo povedať, že obmedzíte ich množstvo, čím znížite riziko infekcie.

Pri dezinfikovaní zabíjame vírusy a baktérie pomocou chemických prostriedkov. V oboch prípadoch vedia byť nápomocné dezinfekčné utierky.

Čo možno považovať za dezinfekčné utierky a ako fungujú?

Dezinfekčné utierky na tvrdé povrchy ničia baktérie, huby a vírusy do 10 minút od aplikácie a zabraňujú tvorbe nových baktérií. Dezinfekčné prostriedky zabíjajú prenášačov ochorení dvoma spôsobmi – inhibíciou rastu a smrteľným zásahom. V oboch prípadoch sa baktérie, vírusy a huby rozkladajú pôsobením chemikálií.

Rozkladanie patogénov ich buď celkom zlikviduje, alebo poruší bunkové membrány a proteíny, takže sa nedokážu množiť. Dezinfekčné utierky obsahujú látky, ako peroxid vodíka, izorpopylalkohol alebo etanol, ako aj zlúčeniny amoniaku, vďaka ktorým sú schopné takto zničiť prenášače ochorení.

Dezinfekčné prostriedky, vrátane utierok, sprejov a podobne, po aplikácii nefungujú okamžite. Trvá niekoľko minút, kým zložky v nich celkom vyhubia choroboplodné zárodky. Na rozdiel od čistiacich prostriedkov, ktoré síce majú okamžitý účinok, no nezbavia vás všetkých druhov škodcov, dezinfekcia sa používa aj v zdravotníckych zariadeniach, pretože dokáže eliminovať všetky druhy vírusov, húb a baktérií.

Ďalej je dôležité poznať rozdiel medzi dezinfekčnými utierkami a čistiacimi utierkami. Ako sme už vyššie spomenuli, to, čo je určené na čistenie – takže aj čistiace utierky – nedokáže vyhubiť huby, pleseň a vírusy. Takéto utierky sú často neefektívne, ak sa povrch, ktorý nimi čistíte, predtým neumyje vodou so saponátom. Inak povedané, pri čistení povrchov redukujete množstvo organizmov na úroveň, ktorá sa považuje za bezpečnú.

Aký je rozdiel medzi antibakteriálnymi a dezinfekčnými utierkami?

Rozdiel medzi týmito druhmi obrúskov zvyčajne závisí od toho, čo sa uvádza na etikete. Ak si pozorne prečítate informácie na balení, určite lepšie pochopíte, na čo je výrobok určený.

Vo všeobecnosti sa dá povedať, že obrúsky označené ako „antibakteriálne“ sa používajú na očistenie rúk a pokožky. Tieto obrúsky teda nie sú príliš účinné pri dezinfikovaní rôznych povrchov v domácnosti.

Dezinfekčné utierky sú zas schopné zničiť širokú škálu mikróbov, pretože obsahujú vyšší počet alebo väčšie množstvo chemikálií.

Ako efektívne používať dezinfekčné utierky?

Na zaistenie efektívneho ošetrenia domácnosti vždy postupujte podľa pokynov uvedených na balení.

Väčšinou sa odporúča prvotne očistiť povrch (teda vodou a saponátom), a až potom ho utrieť dezinfekčnou utierkou. Dôvod je ten, že viditeľná špina, napríklad z jedla, krvi alebo hlienu, blokuje prístup utierky k povrchu, a utieranie teda nie je 100-percentné.

Aby dezinfekčné utierky správne fungovali, produkt, ktorý po utretí ostane na povrchu, by ste nemali odstraňovať najmenej 10 minút po utretí. Pozor! Toto znamená, že povrch by mal byť 10 minút vlhký. Ak začne sám od seba vysychať, musíte ho znovu utrieť ďalšou utierkou. Len tak sa bezpečne ochránite pred mikróbmi. Po 10 minútach môžete nechať povrch samostatne vyschnúť.

Ak sa chcete uistiť, že vyčistíte každú časť povrchu, začnite najprv v rohoch a prepracujte sa do stredu. Keď utierate poličky krúživým pohybom, častejšie pritom vynecháte niektoré plochy.

Po tom, ako použijete dezinfekčné obrúsky, by ste si zakaždým mali umyť ruky. Chemikálie, ktoré obsahujú, by pri kontakte s pokožkou okolo očí mohli spôsobiť podráždenie, ak sa jej dotknete neumytými rukami. Pri suchej a citlivej pokožke sa odporúča nosenie rukavíc pri používaní utierok.

Sú prírodné alternatívy rovnako efektívne?

Dezinfekčné utierky vyrobené z prírodných materiálov, žiaľ, nie sú také efektívne ako utierky s obsahom chemikálií. Často totiž dokážu odstrániť len voľným okom viditeľnú špinu. Ak teda túžite po kompletnom vyčistení domácnosti, vždy sa spoľahnite na chemikálie.

Zdroj: Info.sk, DP, womenshealthmag.com, cdc.gov
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

DNES - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.