Táto zložka v ústnej vode prispieva k vzniku zubných kazov
Ústne vody s obsahom tejto látky vás síce zbavia baktérií, no môžu tiež ohroziť zdravie ďasien a zubov.
Ústnu vodu všetci používame preto, aby nás zbavila baktérií, ktoré nie sme schopní odstrániť zubnou kefkou a pastou. Jedna ingrediencia v niektorých ústnych vodách ale môže mať účinok, ktorý by sa nepáčil žiadnemu jej užívateľovi – vznik zubných kazov.
Ide o látku s názvom chlórhexidín, ktorá zanecháva zuby v stave, keď sú náchylnejšie na vznik zubného kazu.
O chlórhexidíne sa hovorí ako o antibakteriálnom činiteli, čo je však pravda len v niektorých prípadoch. Podľa najnovších zistení táto látka prispieva k narušeniu mikrobiómu v ústach, čo má za následok premnoženie baktérií produkujúcich kyselinu mliečnu, a teda kyslejšie sliny.
Sliny zohrávajú kľúčovú rolu pri udržiavaní neutrálneho pH v ústach, preto ak dôjde k zmene ich zásaditosti, doplatí na to zdravie ďasien a zubov.
„Neexistuje veľa materiálov a poznatkov o používaní týchto produktov,“ hovorí dietetik Raul Bescos z Plymouthskej univerzity (Veľká Británia). „Ústne vody s obsahom chlórhexidínu sa používajú vo veľkom, ale výskum sa sústredí len na malé množstvo baktérií, ktoré sa spájajú len s niekoľkými druhmi ochorení ústnej dutiny, a väčšina z nich bola vykonaná in vitro.“
36 zdravých účastníkov v rámci novej štúdie dostalo placebo ústnu vodu, ktorou si mali preplachovať ústa dvakrát denne po jednu minútu. Po siedmych dňoch im vymenili placebo za ústnu vodu s obsahom chlórhexidínu, a tú používali ďalší týždeň.
Po dvoch týždňoch účastníkom preverili množstvo a druhy baktérií prítomné v ústach. Takisto im zmerali pH a analyzovali vzorky slín a koncentráciu neutralizujúcich kyselín, kyseliny mliečnej, glukózy, dusičnanu a dusitanu.
Zistilo sa, že používanie ústnej vody s obsahom chlórhexidínu okrem zníženia mikrobiálnej diverzity a zvýšenia kyslosti v ústnej dutine takisto znižuje schopnosť slín neutralizovať pH.
„V minulosti sme značne podcenili rôznorodosť ústneho mikrobiómu a dôležitosť ústnych baktérií,“ hovorí biomedička Louise Balfieldová z Plymouthskej univerzity. „Tradične sa predpokladá, že baktérie sú škodlivé a spôsobujú vznik ochorení. Teraz ale vieme, že väčšina baktérií – či už v ústach alebo črevách – je potrebná pre udržanie ľudského zdravia.“
Keďže nie je zrejmé, či používanie ústnej vody s obsahom chlórhexidínu priamo vedie k častejšiemu výskytu ústnych ochorení, vedci vyzývajú na vykonanie ďalších testov, ktoré by to ozrejmili.
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci
Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia
Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.
Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?
Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?
Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji
Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?
Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák
Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.