• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Zamestnávatelia a SZČO môžu žiadať o príspevky na mzdy zamestnancov

  • 9:41 07.04.2020
  • Bratislava
Zamestnávatelia a SZČO môžu žiadať o príspevky na mzdy zamestnancov

Maximálna celková výška príspevku pre jedného žiadateľa je 800.000 eur.

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny prijímajú od pondelka 6. apríla žiadosti o príspevky na mzdy zamestnancov od zamestnávateľov, ktorí museli povinne zatvoriť prevádzky. Od stredy 8. apríla od 12:00 budú môcť žiadať o príspevky aj ostatní záujemcovia, a to zamestnávatelia a samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) s poklesom tržieb.

Zamestnávatelia a SZČO, ktorí sú zamestnávateľmi, ktorí museli svoje prevádzky zatvoriť, môžu požiadať o príspevok na mzdu zamestnanca vo výške 80 % jeho priemerného zárobku, najviac vo výške 1100 eur. Podmienkou je udržanie pracovného miesta aj po skončení krízového obdobia,“ informuje ministerstvo práce.

Tento príspevok sa poskytuje na zamestnanca, ktorému zamestnávateľ alebo SZČO nemôže prideľovať prácu z dôvodu prekážky na strane zamestnávateľa. Maximálna celková výška príspevku pre jedného žiadateľa je 800.000 eur na celé obdobie realizácie projektu.

Zamestnávatelia, okrem subjektov verejnej správy, ktorí nemuseli povinne prerušiť alebo obmedziť prevádzkovej činnosti a poklesli im tržby o najmenej 20 %, môžu požiadať o príspevok na mzdu zamestnanca. Výška príspevku sa určí podľa poklesu tržieb. Podmienkou je rovnako udržanie pracovného miesta aj po skončení krízového obdobia.

SZČO, ktoré sú zamestnávateľom a prerušili alebo obmedzili prevádzkovanie samostatnej zárobkovej činnosti alebo im poklesli tržby o najmenej 20 %, môžu požiadať o príspevok na náhradu straty príjmu zo zárobkovej činnosti. Môžu požiadať aj o príspevok na mzdu zamestnanca podľa opatrenia 1. Podmienkou je udržanie pracovného miesta aj po skončení krízového obdobia,“ približuje rezort.

Nárok na príspevok má však SZČO iba vtedy, ak bola povinne alebo dobrovoľne nemocensky a dôchodkovo poistená do 31. marca 2020 a poistenie jej trvá aj po tomto dni, alebo čerpá odvodové prázdniny. Naopak, nárok na príspevok nemá SZČO, ktorá má súbežne uzatvorený pracovný pomer, má zrušenú alebo pozastavenú živnosť.

Pri výpadku tržieb od 20 do 40 % ide o príspevok vo výške 180 eur, pri výpadku 40 až 60 % tvorí 300 eur, pri výpadku 60 až 80 % predstavuje 420 eur a za výpadok tržieb nad 80 % vzniká nárok na príspevok 540 eur. Tieto sumy platia od apríla, za marec sa kritéria výpadku tržieb aj výška príspevku krátia na polovicu.

Každý žiadateľ si zvolí jednu z alternatív spôsobu výpočtu poklesu tržieb. Prvou je, že porovná tržbu za vykazovaný mesiac s tržbou za rovnaký mesiac predchádzajúceho roka. Pri druhej možnosti porovná mesačný priemer tržby v roku 2019 s tržbou za vykazovaný mesiac. Môžu tak spraviť iba tí, ktorí vykonávali zárobkovú činnosť celý rok 2019. Treťou alternatívou je porovnanie tržby za február 2020 s tržbou za vykazovaný mesiac. Táto možnosť platí pre tých žiadateľov, ktorí vykonávali zárobkovú činnosť len časť roka 2019 a začali vykonávať zárobkovú činnosť najneskôr k 1. februáru 2020.

Príspevok sa poskytuje od 13. marca 2020, teda odo dňa rozhodnutia ÚVZ SR o uzatvorení alebo obmedzení prevádzok, do konca kalendárneho mesiaca, v ktorom bude rozhodnutie ÚVZ SR zrušené,“ avizuje ministerstvo.

V prípade záujmu o príspevok žiadateľ navštívi stránku www.pomahameludom.sk a postupuje podľa uvedených inštrukcií. Ďalšie informácie získa na informačnej linke +421 2 2211 5656. Operátori sú na nej k dispozícii v pracovné dni od 6.00 do 22.00 hodiny.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

DNES - 20:46Ekonomické

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

DNES - 18:22Ekonomické

Dodávateľ preventívne sťahuje z predaja vybrané produkty značky Kinder.

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

DNES - 15:57Ekonomické

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus.

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

DNES - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

DNES - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.