• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
11°Bratislava

Ruskí extrémisti zaútočili na české veľvyslanectvo v Moskve

  • 17:26 06.04.2020
  • Moskva
Ruskí extrémisti zaútočili na české veľvyslanectvo v Moskve

Ruskí extrémisti v nedeľu zaútočili na areál českého veľvyslanectva v Moskve.

K útoku sa prihlásilo ultranacionalistické hnutie Iné Rusko. Akcia mala byť odpoveďou na odstránenie sochy sovietskeho maršala Ivana Koneva z Námestia Interbrigády v Prahe, ktorú vedenie mestskej časti Praha 6 presunulo do depozitára súkromnej firmy, píše spravodajský portál iDNES.cz.

Skupina maskovaných osôb vyvesila na oplotenie ambasády nápis „Stop fašizmu“ a do areálu hodila niekoľko dymovníc. Pri incidente nebol nikto zatknutý. Ministerstvo zahraničných vecí ČR poslalo v reakcii Moskve protestnú nótu.

ČR odsúdila poškodzovanie priestorov diplomatickej misie, ktoré je hostiteľská krajina povinná chrániť. Záležitosť budeme s ruskou stranou riešiť,“ povedal iDNES.cz český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček. „Očakávame, že ruské orgány záležitosť riadne prešetria a prijmú potrebné opatrenia, aby sa podobné incidenty v budúcnosti už neopakovali,“ dodal.

Hnutie Iné Rusko na svojom webe k útoku na ambasádu uvádza, že išlo o odpoveď českým úradom na odstránenie Konevovej sochy, ktoré vraj bolo „súčasťou všeobecnej stratégie európskych štátov na preskúmanie výsledkov druhej svetovej vojny“. Text končí zvolaním „Naše tanky budú v Prahe!“ a „Rusko je všetko, všetko ostatné je nič."

Ruské veľvyslanectvo v piatok označilo odstránenie Konevovej sochy za nepriateľský akt, ktorý je v rozpore s príslušnými bilaterálnymi zmluvami uzavretými medzi Českom a Ruskom. Oznámilo tiež, že tento krok nezostane bez príslušnej reakcie ruskej strany.

Bronzová socha maršala Koneva v nadživotnej veľkosti stála v Prahe 6 od mája 1980. V posledných rokoch sa pomník stával častým terčom vandalov. Spor o sochu maršala Koneva sa preniesol na medzinárodnú úroveň po tom, ako pomník v auguste minulého roka neznámy páchateľ druhýkrát polial červenou farbou, pričom starosta Prahy 6 Ondřej Kolář sochu odmietol nechať očistiť a následne okolo nej nechal inštalovať lešenie s plachtou.

Konevov pomník má podľa rozhodnutia zastupiteľstva mestskej časti Praha 6 nahradiť pamätník oslobodenia Prahy koncom druhej svetovej vojny. Socha Koneva sa má stať súčasťou plánovaného Múzea pamäti 20. storočia.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Scholz varuje pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe

Scholz varuje pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe

DNES - 12:33Zahraničné

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v reakcii na nočné útoky v Iráne opätovne varoval pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe, informuje agentúra DPA.

Na juhozápade Ruska sa zrútil strategický bombardér

Na juhozápade Ruska sa zrútil strategický bombardér

DNES - 8:48Zahraničné

Ukrajina sa prihlásila k prvému zostreleniu ruského bombardéra.

CIA: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu s Ruskom už tento rok

CIA: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu s Ruskom už tento rok

DNES - 8:07Zahraničné

Ukrajina môže do konca tohto roka prehrať vojnu s Ruskom, ak jej Spojené štáty neposkytnú ďalšiu vojenskú pomoc, varoval vo štvrtok šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby Bill Burns.

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

DNES - 7:37Zahraničné

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump.

Argentína podala žiadosť o vstup do NATO ako globálny partner

Argentína podala žiadosť o vstup do NATO ako globálny partner

DNES - 6:32Zahraničné

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.