• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Môže sa múka pokaziť? Toto si na nej treba všímať

  • 20:29 08.04.2020
  • Bratislava
Môže sa múka pokaziť? Toto si na nej treba všímať

Možno vás prekvapí, že múka má kratšiu životnosť ako si mnohí myslia.

Hoci stravovanie s nízkym príjmom sacharidov si za uplynulé roky vydobylo popredné miesto v rebríčku diétnych trendov, v období, keď sa väčšina ľudí spolieha na zásoby zo špajze, ho jednoznačne nahrádza domáce pečivo, pri ktorom sa len málokedy zaobídeme bez múky.

Máte už vymyslený recept, no chýbajú vám k nemu suroviny? V prípade múky sa mnohí spoliehajú na to, že v zadnej časti poličky ešte nájdu nejaké zbytky z minulých mesiacov. Dôležité je však pritom uvažovať aj nad tým, či je táto múka ešte vhodná na použitie.

Bohužiaľ, múka má vo väčšine prípadov kratšiu životnosť ako si myslíte. To, či je stále jedlá, ale nezistíte len obyčajným pohľadom (pri múke sa pleseň a zápach objavuje oveľa neskôr a v menšom množstve ako pri iných potravinách).

Ako dlho vydrží bežná múka?

Klasická hladká pšeničná múka vydrží čerstvá pomerne dlho – pri izbovej teplote je jedlá aj po roku a v chladničke alebo mrazničke vydrží aj dva roky. To isté platí aj pre špeciálnu múku na pečenie chleba a koláčov a zemiakovú múku.

Životnosť celozrnnej múky je kratšia. Vďaka obsahu otrúb a prospešných baktérií síce obsahuje viac vlákniny a iných živín, ale tiež sa rýchlejšie skazí. Pri izbovej teplote ju teda môžeme uschovávať po dobu 3 mesiacov a v chladničke alebo mrazničke až po dobu 1 roka. To isté platí aj pre ovsenú múku.

Špeciálne druhy múky, ako je mandľová a kokosová múka

Keďže kokosová a mandľová múka, ako aj ďalšie múky z kategórie „tučných“ obsahujú množstvo tuku, rýchlejšie sa pokazia. Pri izbovej teplote vydržia len asi 3 mesiace, a ak ich skladujete v chladničke alebo mrazničke, vydržia najviac pol roka.

Ako správne skladovať múku

Múka vydrží najdlhšie, keď nie je vystavená prúdiacemu vzduchu. Najlepší spôsob, ako ju skladovať, je preto vo vzduchotesnej nádobe alebo vrecku. Múku by ste ideálne mali skladovať v chladničke alebo mrazničke, vďaka čomu bude dlhšie jedlá.

Ak si chcete odložiť múku do chladničky alebo mrazničky, nezabudnite si nechať dostatok vyložený von, aby ste ju pri pečení mohli hneď použiť. Múka by pred každým použitím mala mať izbovú teplotu.

Ako zistiť, či je múka pokazená?

V prvom rade sa treba riadiť dátumom exspirácie, ktorý je uvedený na každom balení múky. Ak si múku presypete do vzduchotesnej nádoby, označte si na nej aj dátum spotreby daného balenia.

Existuje jeden spôsob, ako viete hneď určiť, či je múka pokazená – jednoducho k nej privoňajte. Čerstvá múka by nemala mať žiadny pach, alebo by mala len jemne voňať sladko alebo po orechoch. Keď sa múka pokazí, obvykle páchne ako plastelína – hoci aj tento zápach je len mierny.

Čo sa stane, ak zjem múku po záruke?

Ak ste tento článok čítali so strachom zo spomienky, že ste už viackrát piekli z niekoľkoročnej múky, nemusíte sa viac báť. Následky konzumácie jedla z múky po exspirácii sú zvyčajne len mierne alebo nijaké. Väčšinou to najhoršie, k čomu dôjde, je, že vám upečený koláč alebo chlieb nebude chutiť.

Netreba však zabúdať na mierne riziko toho, že vám po skonzumovaní pokazenej múky bude nevoľno. Takýto prípad nastane vtedy, keď skazená múka obsahuje veľké množstvo mykotoxínov. Takáto múka ale vo väčšine prípadov páchne tak nepríjemne, že by ste to určite hneď spozorovali.

Zdroj: Info.sk, DP, womenshealthmag.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

DNES - 21:55Zaujímavosti

Ide o ďalší incident lietadla od spoločnosti Boeing.

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

DNES - 17:15Zaujímavosti

Miroslav Radačovský vypustil počas svojho prejavu holubicu.

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

DNES - 6:32Zaujímavosti

Vaše priezvisko môže mat vplyv na to, ako sa vašim deťom bude dariť v škole.

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

VČERA - 7:01Zaujímavosti

Vek, v ktorom sa ľudia považujú za starých, sa zmenil.

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

22:03 22.04.2024Zaujímavosti

Vyhnite sa meškaniu a zdĺhavej kontrole pred odletom. Letuška sa podelila o rady pri balení batožiny, ktoré vám na letisku pomôžu ušetriť čas.