• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

Ako prekonať COVID-19 v domácej izolácii

  • 19:48 03.04.2020
  • Svet
Ako prekonať COVID-19 v domácej izolácii

Ako liečiť koronavírus, keď vám zdravotníci nariadia domácu izoláciu? Všetky dôležité informácie nájdete v tomto článku.

Cítite sa chorí a z nemocnice dorazili výsledky testovania: máte COVID-19 a liečiť sa máte doma.

Na celom svete sa s takýmto scenárom stretáva čoraz viac ľudí. Zatiaľ sa nám nepodarilo vyvinúť klinicky testované lieky, ktoré by preukázateľne zmierňovali príznaky nového koronavírusu alebo urýchľovali jeho liečbu.

Väčšina ľudí, ktorí sa koronavírusom nakazia, sa ale dokáže vyliečiť aj bez lieku, pričom majú len mierne príznaky ochorenia a odporúča sa im liečiť v domácej izolácii.

Starostlivosť o zdravie pri domácej izolácii by mala byť podobná ako v prípade chrípky alebo prechladnutia: odpočívajte, pite veľa tekutín, izolujte sa od ostatných členov rodiny,“ hovorí lekár z Harvardskej zdravotníckej školy Abraar Karan. Pri COVID-19 je posledná rada, týkajúca sa izolácie od ostatných členov rodiny, dôležitejšia ako v prípade chrípky alebo prechladnutia.

Podľa Karana môžu pacienti s pozitívnou diagnózou využiť aj pomoc voľne dostupných liekov, ako je Paralen, ktoré pomôžu zmierniť vysokú teplotu. Pokiaľ ide o nesteroidné protizápalové lieky, ako je Ibuprofen, nie je jasné, či pri ochorení pomáhajú, alebo či by dokonca mohli uškodiť.

Ak vás pozitívne testovali na COVID-19, mali by ste spávať samostatne a ak je to možné, mali by ste používať samostatnú kúpeľňu a neopúšťať domácnosť. Namiesto čistej vody by sme podľa lekára, ktorý bojuje proti šíreniu COVID-19 Rishiho Desaia, mali piť vodu s trochou soli alebo cukru. „Telu to pomáha absorbovať tekutiny,“ hovorí Desai.

Žena infikovaná koronavírusom: Toto je ten najskorší príznak

Pacienti, ktorí sa liečia doma, by mali pozorne sledovať akékoľvek zhoršenie príznakov. „V prípade, že sa dostaví krátkosť dychu, extrémna slabosť alebo príznaky nedostatku kyslíka, ako je zmodranie pier, je veľmi dôležité vyhľadať odbornú lekársku pomoc,“ spresňuje lekár z Huntingtonovej nemocnice v Pasadene (Kalifornia) Michael Grosso.

Okrem karantény a denného dezinfikovania povrchov v domácnosti by nakazení mali informovať každého, s kým prišli do kontaktu, o svojom ochorení.

„Spomeňte si na každého, s kým ste boli v kontakte, keď sa u vás objavili prvé príznaky a aj dva týždne pred ich objavením, a dajte mu vedieť, že máte COVID-19,“ radí Desai. „Títo ľudia by mali vedieť, že s vami boli v kontakte, a musia tak sledovať vlastný zdravotný stav.“

Zdroj: Info.sk, DP, iflscience.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.