• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

U pracovníka žilinskej nemocnice potvrdili nový koronavírus

  • 13:07 03.04.2020
  • Žilina
U pracovníka žilinskej nemocnice potvrdili nový koronavírus

Ochorenie COVID-19 potvrdili u nezdravotníckeho pracovníka FNsP.

Ochorenie COVID-19 potvrdili u jedného nezdravotníckeho pracovníka Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline. Doteraz nemá príznaky ochorenia a zostáva v domácej izolácii. Po otestovaní 39 zo 62 zamestnancov nemocnice, ktorí prišli do kontaktu s pacientom, u ktorého sa neskôr potvrdil nový koronavírus, o tom informovala hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

Doplnila, že výsledok 38 zamestnancov bol negatívny, môžu zrušiť domácu izoláciu a vrátiť sa do práce podľa usmernení hlavného hygienika. „Zamestnancov nemocnice testovali 1. apríla v súvislosti s kontaktom počas prvej hospitalizácie pacienta, v čase pred prejavením sa príznakov. Išlo o deväť lekárov, 20 sestier a desať iných zdravotníckych a nezdravotníckych pracovníkov,“ uviedla Záteková.

Pozitívne testovaný zamestnanec podľa nej vykonával na oddelení obslužné práce so štandardnými ochrannými prostriedkami (rúško, rukavice). „Aktuálne sa koná posudzovanie epidemiologickej anamnézy a klinického stavu kontaktov daného zamestnanca zo strany regionálneho úradu verejného zdravotníctva i našej nemocnice. Nie je potvrdený pôvod prenosu ochorenia, preto nie je možné stanoviť, či dva pozitívne prípady spolu vôbec môžu súvisieť. Ďalší prípadne dotknutí zamestnanci budú okamžite umiestnení do domácej izolácie a v prípade úzkeho kontaktu absolvujú na šiesty deň od posledného kontaktu test,“ vysvetlila hovorkyňa nemocnice.

Muža z okresu Žilina vo veku 67 rokov prijali do žilinskej nemocnice v utorok (31. 3.). Pri príjme mu na základe podozrenia urobili test na COVID-19. Následne ho hospitalizovali v izolačnej izbe v časti oddelenia vnútorného lekárstva bez kontaktu s inými pacientmi oddelenia. „V stredu 1. apríla výsledky testu potvrdili pacientovi vírus spôsobujúci ochorenie COVID-19. Následne ho previezli do Univerzitnej nemocnice v Martine. Ihneď došlo k posúdeniu epidemiologickej anamnézy a klinického stavu pracovníkov nemocnice, ktorí boli v bezprostrednom styku s pacientom,“ priblížila Záteková.

Pacient bol totiž v období pred prejavením príznakov (v prvej polovici marca) hospitalizovaný v žilinskej nemocnici pre iné zdravotné ťažkosti nesúvisiace s COVID-19. Podľa hovorkyne vtedy nespĺňal žiadnu z rizikových podmienok a nevyskytli sa u neho klinické príznaky. Koncom marca opäť navštívil nemocnicu - urgentný príjem. Ani vtedy u neho nebola potvrdená cestovateľská anamnéza ani kontakt s pravdepodobným prípadom COVID-19, doplnila hovorkyňa.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

VČERA - 21:25Domáce

Uviedla to podpredsedníčka Európskej komisie a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová na štvrtkovej tlačovej besede v Bratislave.

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

VČERA - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

VČERA - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

VČERA - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.