• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Nádejná vakcína na koronavírus: Vedci testujú špeciálnu náplasť

  • 20:35 03.04.2020
  • Bratislava
Nádejná vakcína na koronavírus: Vedci testujú špeciálnu náplasť

Vedci testujú potenciálnu vakcínu proti ochoreniu Covid-19.

Vedci z University of Pittsburgh Medical Center (UPMC) oznámili počas tlačového brífingu, že sa im podarilo vytvoriť potenciálnu vakcínu na COVID-19, ktorá čaká na schválenie od americkej Správy potravín a liečiv (FDA), aby mohli začať klinické skúšky.

Vakcína, ktorá sa aplikuje podobne ako náplasť, je vyrobená z kúskov cukru a bielkovín a rozpúšťa sa v koži. Náplasť obsahuje rozpustné mikroihlice, ktoré prenikajú cez pokožku a dodávajú vakcinačný antigén tam, kde je imunitná reakcia najsilnejšia.

"Výsledkom je veľmi účinná vakcína," uviedol Dr. Louis Falo, vedúci dermatologického ústavu na University of Pittsburgh School of Medicine a UPMC. Vakcína nevyžaduje chladenie a je pravdepodobne bezpečná a účinná vo všetkých vekových skupinách, uviedol Falo.

"Naším cieľom je použiť kúsok spike proteínu na vyvolanie interakcie protilátky. Aplikuje sa lokálne na pokožku, veľmi rýchlo sa pritlačí na miesto a potom sa odstráni a vyhodí, a antigén je už podaný,“ uviedol Falo.

Vakcína by mohla byť schválená v rekordnom čase

Proces schválenia a nasadenia vakcíny obvykle trvá niekoľko mesiacov až rokov. "Tieto pandemické podmienky však nie sú bežné," uviedol Falo. „Dúfame, že tento regulačný proces môžeme skrátiť z mesiacov na týždne.“

Akonáhle bude vakcína schválená FDA, po splnení potrebných požiadaviek sú pripravení začať klinické skúšky. Andrea Gambotto, docent chirurgie na Pittsburgh School of Medicine, uviedol, že na vakcíne pracujú od konca januára. Ako uviedol počas brífingu:

"Použili sme našu mikroihličkovú vakcínu u myší a behom dvoch týždňov sme zaznamenali, že si vyvinuli protilátky proti SARS-CoV-2 (koronavírus, ktorý spôsobuje COVID-19).“

Výsledky štúdie sú dostupné na eBioMedicine v článku publikovanom odborným časopisom The Lancet.

SARS-CoV-2 úzko súvisí s koronavírusmi SARS-CoV a MERS-CoV, uviedol Gambotto. Ako SARS, tak aj MERS ukázali, že na vyvolanie imunity proti vírusu je dôležitý spike proteín, uviedol Gambotto.

V porovnaní s experimentálnym mRNA kandidátom na vakcínu, pri ktorom práve prebiehajú klinické skúšky, sa vakcína opísaná v tomto článku, ktorú autori nazývajú PittCoVacc, (skratka pre Pittsburgh CoronaVirus Vaccine), riadi zavedeným prístupom a na vybudovanie imunity používa laboratórne častice vírusového proteínu. Rovnakým spôsobom fungujú súčasné vakcíny proti chrípke.

Vďaka predchádzajúcim výskumom na UPMC dokázali vedci počas skorších epidémií koronavírusov, ako sú SARS a MERS, rýchlo vyvinúť potenciálnu vakcínu.

Akonáhle bude nová vakcína schválená FDA, budú vykonávané pokusy na ľuďoch. Ako dodáva Filo, ich vakcína sa vyrába relatívne jednoducho a preto by chceli vytvoriť veľké množstvo vakcín v krátkom čase.

Video: Vedci predstavujú potenciálnu vakcínu

COVID-19 Vaccine Candidate Shows Promise from University of Pittsburgh on Vimeo.

Zdroj: Info.sk, TM, pittwire.pitt.edu, thelancet.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.