• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
11°Bratislava

Po skončení rodičovskej dovolenky bude možné čerpať ešte ošetrovné

  • 18:46 02.04.2020
  • Bratislava
Po skončení rodičovskej dovolenky bude možné čerpať ešte ošetrovné

Parlament schválil niekoľko zmien, ktoré majú pomôcť ľuďom aj zamestnancom Sociálnej poisťovne.

Pomoc rodičom trojročných detí, ktorým končí poberanie rodičovského príspevku počas krízy okolo nového koronavírusu, či obmedzenie platenia hotovosťou v Sociálnej poisťovni (SP). Aj tieto zmeny prinesie novela Zákonníka práce, ktorú vo štvrtok schválil parlament s niekoľkými pozmeňujúci návrhmi z výborov.

Situácia na Slovensku okolo nového koronavírusu sa mení každý deň, parlament preto schválil niekoľko zmien, ktoré majú pomôcť ľuďom, myslia však aj na pracovníkov v Sociálnej poisťovni, ktorí sú vystavení riziku nákazy počas pracovnej doby.

Po novom po skončení materskej rodičia trojročných detí alebo rodičia šesťročných deti s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom budú môcť pre nový koronavírus čerpať ošetrovné. Týkať sa to má tých prípadov, keď rodič nebude môcť nastúpiť do práce, pretože nemá kam dať svoje dieťa pre zatvorenie škôlok. Toto opatrenie sa má vzťahovať aj na náhradnú starostlivosť.

Obmedziť sa má aj používanie hotovosti na platenie poistného na pobočkách SP, aby sa predišlo možnej nákaze zamestnancov SP. „V čase trvania tejto krízovej situácie sa vylúči možnosť platenia poistného a povinných príspevkov na starobné dôchodkové sporenie v hotovosti v pokladniciach pobočiek SP poisťovne,“ uvádza sa v schválenom pozmeňujúcom návrhu. Tiež sa vylúči možnosť platenia povinných príspevkov v hotovosti v pokladniciach pobočiek SP. Za najvhodnejší spôsob platenia povinných príspevkov je možné v krízovej situácii považovať predovšetkým bezhotovostný prevod.

Zrušia sa úroky z omeškania pri splátkových kalendároch. Poslanci schválili, aby SP v čase krízovej situácie v rámci povolenia splátok dlžných súm nezvyšovala dlžné sumy o úrok vo výške trojnásobku ročnej základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky platnej ku dňu povolenia splátok dlžných súm, resp. o ročnú úrokovú sadzbu 10 %. Zároveň z dôvodu zamedzenia šírenia ochorenia COVID-19 sa v čase krízovej situácie bude vykonávať posudková činnosť aj bez prítomnosti poistenca.

Obmedziť sa má aj doručovanie dôchodkov v hotovosti. Dôchodok tak po súhlase a určení dôchodcu bude môcť byť doručený napríklad na účet jeho dieťaťa. „V záujme predchádzať neoprávnenej výplate dávky sa vyžaduje súhlas majiteľa účtu s poukazovaním dávky na účet, ktorého je majiteľom a ustanovuje sa jeho povinnosť vrátiť dávku poukázanú na účet, ktorého je majiteľom, po smrti prijímateľa dávky,“ uvádza sa v schválenom pozmeňujúcom návrhu.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
TikTok reaguje na ultimátum EÚ v súvislosti s novou aplikáciou

TikTok reaguje na ultimátum EÚ v súvislosti s novou aplikáciou

DNES - 19:14Ekonomické

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite.

SaS navrhuje ústavný zákon na ochranu 2. piliera

SaS navrhuje ústavný zákon na ochranu 2. piliera

DNES - 17:34Ekonomické

Nastavenie dôchodkového systému, vrátane druhého piliera, by malo byť upravené ústavným zákonom.

Rusko varuje Európu pred odvetou za zhabané aktíva

Rusko varuje Európu pred odvetou za zhabané aktíva

DNES - 16:59Ekonomické

Blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina varuje Európu pred odvetou Moskvy, ak Západ zabaví zmrazené ruské aktíva v hodnote takmer 300 miliárd USD (282,17 miliardy eur) a použije ich na pomoc Ukrajine. TASR o tom informuje na základe

Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosahuje necelých 6 mld. CHF

Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosahuje necelých 6 mld. CHF

DNES - 13:58Ekonomické

Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosiahla ku koncu minulého roka necelých 6 miliárd švajčiarskych frankov.

Remišová: Vláda zmenami vo verejnom obstarávaní ohrozuje eurofondy

Remišová: Vláda zmenami vo verejnom obstarávaní ohrozuje eurofondy

DNES - 13:38Ekonomické

Zmeny, ktoré prináša vládny návrh novely zákona o verejnom obstarávaní, zásadným spôsobom znižujú transparentnosť a férovú súťaž.