• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
16°Bratislava

Prečo by ste pri nakupovaní nemali nosiť rukavice

  • 20:26 01.04.2020
  • Svet
Prečo by ste pri nakupovaní nemali nosiť rukavice

Nosenie ochranných rukavíc pri nakupovaní nie je nutnosť, a dokonca vám to môže aj uškodiť.

Rady pri nakupovaní sa na nás v týchto dňoch valia z každej strany. Väčšina z nich sa týka nosenia rúšok alebo iných prostriedkov na zakrytie a ochranu dýchacích ciest, no niektorí tiež tvrdia, že by sme sa pri nákupe mali chrániť jednorazovými latexovými rukavicami.

Niektorí sú pri nakupovaní vynaliezaví, a ak sa doma alebo v obchode nedostanú k jednorazovým rukaviciam, natiahnu si aspoň zimnú kolekciu alebo obyčajné plastové sáčky.

Z bežného nákupu sa vďaka internetu stal strašiak, ktorého sa však najmä vďaka prijatým opatreniam proti šíreniu koronavírusu netreba toľko báť. Pokiaľ ide o rukavice, „tie by mohli narobiť viac škody ako úžitku,“ myslí si vedúca Centra životného prostredia, kontaktu s látkami a posudzovania rizika na Arizonskej univerzite Kelly Reynoldsová.

Rukavice sa pri šírení vírusov správajú ako ruky

Nový koronavírus sa do tela nedostáva cez pokožku na rukách, takže ich pred ním nemusíte ochraňovať. Ak sa niečoho dotknete v rukaviciach, ktorými potom chytíte niečo ďalšie, vírus môžete preniesť rovnako, ako keby ste sa toho dotkli rukou.

V prípade rukavíc je prenos vírusu v rámci rôznych povrchov dokonca o čosi pravdepodobnejší. „Priľnavé vlastnosti vírusov sa v rámci rôznych druhov líšia; je možné, že koronavírus sa ľahšie prichytí o povrch rukavíc ako o pokožku na rukách,“ hovorí Reynoldsová.

Nevýhoda rukavíc je aj v tom, že na rozdiel od rúk si ich nemôžete umyť a znovu použiť.

Falošný pocit bezpečia

Pri používaní rukavíc radi zabúdame na hygienu rúk. Ak ich okrem toho máte nasadené pri návšteve viacerých prevádzok a zariadení, je celkom možné, že v rámci týchto budov prenášate vírus. Ruky si naproti tomu dokážete po každom nákupe dezinfikovať gélom alebo umyť mydlovou vodou.

Málokto si ich hneď zloží

Problém nastáva aj pri skladaní rukavíc. Ak si ich nezložíte opatrne, všetky čiastočky, ktoré sa na nich usadili tým vytrasiete na seba aj do okolia.

„Správne skladanie rukavíc nie je banalita,“ hovorí Reynoldsová. „Vykonali sme štúdie, v rámci ktorých sme pozorovali zdravotníkov pri tom, ako si skladali rukavice, a asi až 30 percent z nich k tomu pristupovalo nesprávne – a to hovoríme o skúsených profesionáloch.“

Ako si správne zložiť ochranné rukavice

Najprv uchopte jednu rukavicu za okraj pri zápästí a stiahnite ju z ruky tak, aby sa prevrátila zvnútra navonok. Zloženú rukavicu držte v ruke. Rukou rovnakým spôsobom zložte rukavicu na druhej ruke tak, aby pritom obalila už zloženú rukavicu.

Zložené rukavice by ste mali hneď vyhodiť. „Ak sa ich správne nezbavíte, potenciálne môžete kontaminovať ďalšie povrchy a vystavujete sa tak zvýšenému riziku,“ hovorí Reynoldsová. Ak aj rukavice odstránite podľa tohto návodu, nevynechajte umývanie rúk.

Prečo zdravotníci nosia rukavice, a my by sme nemali?

Medzi zdravotníkmi a človekom v hypermarkete je markantný rozdiel. Ošetrovateľ nosí rukavice len krátko, kým je v priamom kontakte s pacientom. „Keď si nasadíte rukavicu, robíte tým službu pacientovi, a nie sebe. Takisto sa pritom nedotýkate predmetov v miestnosti,“ vysvetľuje Reynoldsová.

„Po tom, ako obslúžite pacienta, necháte rukavice v miestnosti, umyjete si ruky a pred vyšetrením ďalšieho pacienta si nasadíte nové rukavice, aby ste tak nešírili baktérie a vírusy,“ hovorí odborníčka. Ide teda o celkom rozdielny proces ako je nakupovanie, po ktorom vám stačí dôkladne si umyť ruky.

Zdroj: Info.sk, DP, menshealth.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.